Orman Yangınları Nasıl Önlenir?
Orman Yangınları Nasıl Önlenir? Her 10 orman yangınından neredeyse 9’u insanlardan ötürü kaynaklanmaktadır. Bu önlenebilir orman yangınları canları, malları ve değerli doğal kaynaklarımızı tehdit etmekte. Bu yüzden özellikle yaz aylarında orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere orman yangınlarını önleyebilmemiz için neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz..!
Orman Yangınları Nasıl Önlenir?
1- Kontrolsüz Yangınları Bildirin
Dışarıdaysanız ve kontrolden çıkan ya da gözetimsiz olarak yanan bir yangın fark ederseniz, hemen 177‘yi arayın. Koşullar uygun olduğunda, küçük bir kamp ateşi bile büyük bir ateşe dönüşebilir. Bu yüzden kendi başına yanan bir ateş görüyorsanız ufak çaplı ise siz söndürün.
2- İşiniz Bittiğinde Mangal ve Kamp Ateşlerini Söndürün
Pek çok insan orman yangınlarını nasıl önleyeceğini merak ediyor. Ancak en kolay yol, kamp ateşi ya da mangal ateşi kullanırken dikkatli olmaktır. Herhangi bir süre boyunca bir ateş asla gözetimsiz bırakılmamalıdır. Ayrıca, ateş ile işiniz bittiğinde, tamamen söndürdüğünüzden emin olun. Ateşi söndürmek için su kullanın.
Kamp alanının etrafındaki gevşek çıra ve dallar alevleri besleyebilir. Orman yangınlarını önlemek için, hatalı bir kıvılcımdan alev alabilecek hiçbir şey olmadığından emin olmak için alanı toplamalısınız.
3- Hareket Halindeki Arabanızdan Yanan Sigaraları Atmayın
Asla yanan sigaraları, sigara içilen malzemeleri ya da kibritleri arabanızdan yere atmayın. Sigara ve kibritlerin her ikisi de bir kıvılcım yaratacak kadar ısıya sahiptir. Sigaraları çöpe atmadan önce tamamen söndüğünden emin olun. Pek çok orman yangını, özellikle tehlikeli derecede kuru koşullarda, yere bir sigara izmaritini dikkatsizce atıldıktan sonra başlayabilir.
4- Yanıcı Sıvılar Kullanırken Dikkatli Olun
Mangal ateşi yakarken yakıt benzeri maddeleri kullanmayın. Herhangi bir yanıcı sıvı, bir odunu hızla tutuşturabilir. Ayrıca, bunlar içeriden değil, dışarıda doldurulmalıdır. Fakat kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Birden parlama yapabileceği için kendinizi de yakabilirsiniz.
5- Çöp Yakmak İle İlgili Yerel Yönetmeliklere Dikkat Edin
Özellikle köy bölgelerinde genellikle çöpler yakılır. Çöpünüzü yakarsanız, yerel kurallara uyduğunuzdan emin olmanız gerekir. Çoğu bölge rüzgarlı olduğunda kısıtlamalara sahip olacak ya da orman yangınına yol açabilecek tehlikeli koşullar vardır.
Herhangi bir şeyi yaktığınızda, gerekirse alevleri söndürebilmeniz için yanınızda bir yangın söndürücü bulundurduğunuzdan emin olun. Bahçenizde yanıcı maddeler varsa, herhangi bir çöpü yakmayın.
6- Bölgenizdeki Orman Yangını Riskine Dikkat Edin
Yangın güvenliği uyarıları hakkında bilgi edinmek için her zaman yerel hava tahminini kontrol edin. Ormanlarda kolay yanabileceğine dair bazı tabelalar vardır. Hatta mangal yakılması da yasaktır. İller ve ilçe çevresindeki diğer yerler, her gün orman yangını riski taşımaktadır. İnsanlar, orman yangınına neden olabilecek herhangi bir faaliyetin yapılmasını önleyebilmeleri için bilinçlendirilmelidir.