İş & Finans

Onboarding Nedir? Onboarding Süreci

Onboarding Nedir? Onboarding, işe alınan yeni yeteneğin üretken, mutlu ve sadık bir çalışan olmasını sağlamak için İnsan Kaynakları departmanı tarafından yürütülen yeni çalışan uyum programıdır. Yeni yeteneğinizi şirkete ve şirket kültürüne entegre etmenin yanı sıra, maksimum verim için gereken araçları ve bilgileri; hızlı ve doğru bir biçimde uyguladığınız adaptasyon programıdır.

Onboarding Nedir?

Onboarding ile hedeflenen amaç istihdam değil; etkili istihtamdır. İnsan Kaynakları endüstrisi terimidir. Dilimize, İngilizce aslı ile herhangi bir değişikliğe uğramadan girmiştir.

Onboarding Nedir? Onboarding Süreci

1. Onboarding Süreci 

İnsan Kaynakları uzmanlarınca en az altı aya yayılması önerilen bir stratejik süreçtir ancak sanıldığı kadar kolay olmadığını emek gerektiren bir süreç olduğunu belirtelim. Bu süreçte bazı adımlar atlanabiliyor yahut erteleniyor. Birçok işletmenin hedefi yetenek kazanımıdır ancak yetenek yönetiminde doğru yeteneği keşif yalnızca ilk adımı oluşturuyor. Çalışan bağlılığı adına sürecin uygulanması neredeyse kritik önem taşıyor. Peki onboarding sürecinde hedeflenen amaçlar neler?

Öncelikle, iş teklif sürecinden iş akdinin sonlandığı ana kadar olan süreçte iyi bir çalışan deneyimi yaratmak. İkinci önemli husus, kariyer yolculuğunuzun uzun soluklu olabilmesi adına çalışanınız ile şirket arasında uyum yaratmak. Bu bağlamda yeni yeteneğe ilk andan itibaren şirket kültürüne aşinalık desteği sunmak. Son olarak, yeni yeteneğinizden hedeflediğiniz maksimum verimi alabilmek adına gereken araçları ve gereken bilgiyi; en doğru ve en hızlı bir biçimde ulaştırmak.

2. Oryantasyon ve Onboarding Farkı

onboarding nedir 3 768x512 1

Oryantasyon yeni katılan yeteneğe şirketin misyonu, vizyonu, hedefleri, politikaları vb. temel bilgileri hakkında bilgi vermek için düzenlenen tanıtım programıdır. Onboarding ise bu yeni yeteneğe kurum ve kurum kültürünün entegre edilme sürecini kapsar.

Bu etkili işe alım sürecini hızlı ve sorunsuz yönetmek adına bir Onboarding Checklist belgesi oluşturarak adımları zamanında ve sırasıyla yapmak mümkün. Peki bu listede neler var?

3. Onboarding Checklist

  1. İlk iş günü yeni çalışanınız ile İnsan Kaynakları departmanı olarak resmi bir toplantı düzenleyin.
  2. İşe alım evrakları (sözleşme vb.) için zaman planlayın.
  3. Yeni çalışanınızın kullanacağı araçları (kartvizit, laptop, telefon, kırtasiye araçları vb.) kurumunuzun logosunu taşıyan bir paket içinde, toplantı sonrası teslim edin. Yeni çalışanınız ilk andan itibaren aitlik hissetmeye başlayacaktır.
  4. Tüm işe alımlar için bir çalışan el kitapçığı oluşturun. Bu, yeni çalışanız için davranış kurallarını, molaları, uyulması gereken diğer kurallarınızı ve sınırlarınızı anlatabileceğiniz nazik bir yöntemdir.
  5. Hesap kurulum işlemlerinin bir gün öncesinde tamamlanmış olduğundan emin olun. Ve muhakkak karşılama e-postası düzenleyin.
  6. Şirketinizin sunmuş olduğu imkanlar çerçevesinde Onboarding sürecinde yeni yeteneğinize rehber, mentor yahut bir koç atayın. Şirketinizin bu tarz bir insan kaynağı gücü bulunmuyorsa; çalışacağı ekip içinden gönüllü bir rehber seçin ve görevi profesyonellik içinde yönetebilmesi için öncesinde süreçle ilgili muhakkak bilgilendirme yapın.

İPUCU: Araştırmalar iş uyum süreçlerinde, zorlu konuların ele alınmadığı ve anlaşılmasının sağlanmadığı; soruları geçiştirilen ve yeterince desteklenmeyen yeteneklerin ilerleyen zamanlarda belirsizliğe itildiği ekibine ve şirketine karşı daha az bağlılık göstereceğini belirtiyor.

  1. Ekiple tanışmasını sağlayın.
  2. Eğitim ve oryantasyon gerçekleştirin. Bu onlara şirketin hedeflerini tanıma ve kendi rollerini anlama konusunda yardımcı olacaktır.
  3. 30, 60, veya 90 günlük hedefler ile talep ettiğiniz hedefleri kademeli olarak yükselteceğinizi belirtin. Bu, her ne kadar deneyimli de olsa yeni çalışanın stres ve endişesi azalacaktır.
  4. Takipte kalın. 30, 60 ve 90 günlük süreler dahilinde karşılıklı geri bildirimler de bulunun.

4. Onboarding’in olumlu sonuçları

onboarding nedir 4

Doğal afetler, salgınlar ve tüm bunların sonucu olarak yaşanan ekonomik belirsizliklerin içinde istatistiklere göre çalışan bağlılığı her geçen gün azalmakta. Çalışan bağlılığı ve iyi bir çalışan deneyimi için öncesinde yapılandırılmış bir işe alım süreci günümüz iş yaşamında oldukça önem kazanıyor.

Nihayetinde güçlü bir işe uyum programı sıcak bir karşılama gibidir ve çalışanların kendilerine değer verildiğini, saygı duyulduğunu hissettirir. Herkes hem işinde iyi hissetmek hem de yaptığı işten dolayı değer görmek ister. Yeni çalışanların gelişimine ve başarısına en başından yatırım yapmak, onlara değer verdiğinizi ve vereceğinizi gösterir. Onlar da bu taahhüde karşılık şirketiniz ve şirket hedeflerinize daha ilk günden bir bağlılık hissetmeye başlar.

İşe uyum programı, iş sürecindeki belirsizliği ortadan kaldırır. Yeni çalışanlara işlerini yapmaları için gerekli tüm bilgi ve becerileri sağlar ve bu da net beklentiler oluşturur. Şirket kültürünü, kurallarını ve politikalarını öğrenmek, yeni çalışma ortamına uyum sağlamayı kolaylaştırır.

Onboarding Nedir? İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu