Öğrenci Koçu Nedir?
Öğrenci koçu, öğrencinin kendini tanımasına ve verimli bir eğitim hayatı geçirmesine destek olan bir meslek dalıdır.
Çoğunlukla psikoloji ve eğitim alanında uzman kişiler tarafından genellikle 13 yaşını aşmış öğrencilerin eğitim hayatında daha doğru kararlar vermesi için yapılır.
Gençlerimiz geleceğimiz… Zaman zaman yaşlarının vermiş olduğu heyecanla eğitimlerini önemsememeleri ve salmaları söz konusu olabiliyor. Veya başarısızlığı kabullenemediği için derslere gereğinden fazla zaman ayırıp mevcut potansiyelini de düşürebiliyor. Bu süreçte bilinçli hareket eden veli sayısı azımsanmayacak kadar sayıda olsa da, çocuğuna gereğinden fazla baskı yaparak veya onunla ve eğitim hayatıyla hiç ilgilenmeyerek zarar veren ebeveynler de oldukça fazla. Ailesi tarafından yanlış yönlendirilen öğrenci, ne kadar çalışsa da başarılı olamıyor. Bunun sonucunda başarısız damgası yiyor ve aslında sahip olduğu yetisini kullanamayarak eğitim ve sosyal hayatını mahvediyor.
Bu noktada öğrenci koçu devreye giriyor. Veli veya öğrenci isterse yardımcı olan koçlar öğrencinin kendini tanıması ve fark etmesini, yeteneklerini görmesini ve doğru çalışma metotlarını keşfetmesini sağlıyor. Öncelikle bireyi, belirlediği testlerle tanıyan öğrenci koçu, devamında ona nasıl çalışması gerektiğini, örnek ders programlarını gösteriyor. Öğrencinin sahip olduğu yetenekleri önüne sererek, kişinin özgüveninin artmasını sağlıyor. Kendine güvenen öğrenci, derslerine daha bir hırs ve inançla sarılıyor.
Bunun yanında öğrenciye sınav heyecanını nasıl yönetebileceğini, yeteneklerinin farkına nasıl varabileceğini, okul ve sosyal hayatını nasıl düzenleyebileceğini aktaran öğrenci koçları birçok öğrenciye eğitim hayatında rehberlik ediyor.
İlla ki aile dışından birine ihtiyaç duymadan da veliler, çocuklarına öğrenci koçluğu yapabilir. Ancak bunun için gerekli birikime sahip olmaları gerekmektedir. Başarının çok çalışarak değil, doğru çalışarak geldiğini bilmeli ve bunu öğrenciye de anlatmalıdır. Birey, başarısız olduğunda motivesi düşer. Bu noktada hayatın her alanında zaman zaman başarısızlığın normal olduğu anlatılmalıdır. Öğrencinin özgüvenini kırıcı hiçbir cümle sarf edilmemelidir.
Öğrenci koçu, öğrenciye hayatının birçok alanında kullanabileceği şeyler katsa da, başarı oranının aniden artabileceğini veya bu yöntemin kesin işe yarayacağını söylememelidir. Birey öncelikle kendine inanmalı ve ardından bu gibi tekniklerle başarısını arttırmak için sakin adımlarla ilerlemelidir.