Sağlıklı Yaşam

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kişinin bir türlü kurtulamadığı obsesyon adı verilen sıkıntılı düşünceler ve belirli görevleri yerine getirmek için kompulsiyonlarla karakterize bir anksiyete bozukluğu türüdür. Semptomlar genellikle genç erişkinlerde görülür. OKB’nin yaygın bir biçimi, insanların evlerini terk etmeden veya günlük yaşamla yüzleşmeden önce birçok kez el yıkama ritüelleri gerçekleştirmeleri gerektiğini hissettikleri yıkama zorunluluğu olarak da bilinir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır ancak genellikle genetik bir temeli vardır ve depresyon veya anksiyete bozuklukları gibi diğer akıl sağlığı sorunları tarafından tetiklenebilir. Madde kötüye kullanımı ve diğer nörolojik problemler gibi diğer faktörler de durumu geliştirme riskinin artmasına katkıda bulunabilir. Stresli durumlara maruz kalmak da obsesif kompulsif bozukluğun gelişmesine katkıda bulunabilir.

Obsesif-kompulsif bozukluk, başka psikiyatrik sorunları olan kişilerde daha sık görülür. Aynı zamanda yüksek düzeyde eğitim, sosyal sınıf ve madde bağımlılığı ile ilişkilendirilebilir. Ancak OKB ile din veya kültür arasında bir bağlantı yoktur. Durum genellikle ergenlik veya çocukluk döneminde başlar, ancak 40’lı yıllara kadar herhangi bir zamanda başlayabilir.

obsesif komulsif bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk, kişinin mantıksız veya üzücü olduğunu bilmesine rağmen kurtulamadığı veya karşı koyamadığı bir dizi fikirle karakterize edilir. Bu duruma sahip bir kişi, başkaları tarafından izlendiğini veya takip edildiğini veya diğer insanların kafasında kötü düşünceler olduğunu hissedebilir. Çatlaklara basmak, belirli nesnelere dokunmak veya bir kapı koluna birden fazla dokunmak gibi belirli durumlardan sürekli olarak kaçınırlar.

Kompulsiyonu ilk seferden daha sık gerçekleştirmeleri gerektiğini hissederler. Bu, ritüel davranış olarak bilinir ve genellikle zorlamayı tamamlamak için ne yapmaları gerektiğine ve ne yapılması gerektiğine dair zihinsel imgeler eşlik eder. Bu eylemlere ritüel denir.

Bu duruma sahip kişiler ritüellerini tekrar tekrar gerçekleştirebilir ve bu düşüncelere sahipken otomatik olarak hareket edebilir. Ayrıca davranışlarından dolayı suçluluk veya tiksinti duygusu, ritüeller için cezalandırılma korkusu ve kompulsiyonları yerine getirmezlerse kendilerine veya başkalarına zarar geleceğinden korkma gibi başka ilgili semptomlar da yaşayabilirler.

Obsesif kompulsif bozukluk, madde kullanımı, anksiyete bozuklukları, depresyon ve yeme bozuklukları gibi diğer psikolojik problemlerle bağlantılı olabilir. Bir kişinin aynı anda birden fazla duruma sahip olması yaygındır. Obsesif kompulsif bozukluk, tik bozuklukları ve Tourette sendromu ile yan yana da ortaya çıkabilir. Daha önce kafasına veya beynine fiziksel travma geçirmiş kişilerde daha sık görülür. Ailesinde obsesif kompulsif bozukluk öyküsü olan kişilerde obsesif kompulsif bozukluk gelişme riski daha yüksektir.

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik faktörler bu durumun gelişimine katkıda bulunabilir. Aynı durumla teşhis edilen bir aile üyesine sahip olan ancak doğrudan akraba olmayabilecek kişilerin olduğu bildirilen vakalar da vardır. Çocukluk döneminde stresli olaylar yaşayan çocuklar, daha sonra yaşamlarında obsesif-kompulsif bozukluk geliştirebilirken, stres, halihazırda durumu olan kişilerde durumu yeniden tetikleyebilir.

obsesif komulsif bozukluk 3

Madde kötüye kullanımı ve beyin yapısındaki ve işleyişindeki değişiklikler, bir kişinin bu durumu geliştirme riskini artırabilir. Fiziksel bir hastalık aynı zamanda obsesif-kompulsif bozukluğu tetikleyebilir ve bu da kişinin obsesyon ve kompulsiyonlara sahip olmasına neden olur. Kafa travması, orak hücreli anemi, Huntington hastalığı, Tourette sendromu, Sydenham koresi ve Wilson hastalığı olan kişilerde obsesif-kompulsif bozukluk insidansı daha yüksektir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Kimlerde Görülür?

Obsesif kompulsif bozukluk, ergenlik veya çocukluk dönemindeki duygusal travma ile de tetiklenebilir. Bilgisayar oyunlarının aşırı kullanımının obsesif-kompulsif bozukluk geliştirme riskinin artmasıyla bağlantılı olabileceğini öne süren yakın tarihli bir çalışma var.

Hasta tarafından şiddetli bir şekilde deneyimlendiği durumlar dışında, obsesif kompulsif bozukluğu tanımlamaya yönelik spesifik testler yoktur. Bir klinik psikolog veya bir psikiyatrist, doğru bir teşhise varmak için semptomları gözlemleyebilir ve analiz edebilir. Fiziksel yaralanma, toksik maddelere maruz kalma veya genetik bir bileşen nedeniyle beyin yapısında veya işleyişinde değişiklikler olup olmadığını belirlemek için bir MRI taraması veya CT taraması yapılabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Önemli Bilgiler

obsesif komulsif bozukluk 1

Bir kişinin obsesif-kompulsif bozukluğu varsa, kendisinin ve aile üyelerinin bir akıl sağlığı uzmanından tedavi alması önemlidir. Birey, intihar düşüncelerine yol açabilecek düşünceleri ve eylemleri üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadığını hissedebilir.

Durumları nedeniyle depresyonda olabilirler ve özgüvenleri düşük olabilir. Seks yapmalarına ve belirli cinsel eylemleri gerçekleştirmelerine izin verilmemesi gerektiğini tekrarlayan düşünceleri olabilir. Ayrıca başkaları tarafından izlendiklerini veya takip edildiklerini de hissedebilirler.

Kendinizin veya tanıdığınız birinin obsesif kompulsif bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız, onların inançlarına göre hareket etmeye çalışmamanız önemlidir. Bozukluk tedavi edilebilir ve umarım gelecekte ilaçlarla tedavi edilebilir.

Amerikan Psikiyatri Birliği, obsesif-kompulsif bozukluğu olan kişilerin yüksek düzeyde kaygı ve depresyona sahip olduklarını ve bunun da depresyon, kaygı ve OCS semptomlarını yönetmek için alkol veya kafein gibi maddeleri kullanmalarına yol açabileceğini belirtmektedir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan bir kişinin özellikleri:

Bu duruma sahip kişilerin genellikle tekrar tekrar takip etmeleri gereken ritüelleri vardır ve kötü bir şeyin olmasını önlemek için ritüeli tamamlamaları gerektiğini hissederler. İnsanlar, ritüel hakkında düşünmelerine veya tekrar tekrar gerçekleştirmelerine neden olan saplantılara sahip olacaklar. Ritüelin günlük yaşamlarına müdahale edeceği durumlardan kaçınmaya çalışabilirler. İşte obsesif kompulsif bozuklukla ilişkili bazı belirtiler:

Zihinde sizi inançlarınızdan şüpheye düşüren ve belirli görevlerden veya durumlardan kaçınmanıza yol açan saplantılı düşünceler ve imgeler. İnsanların kafasında kötü düşünceler varmış gibi hissedebilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluk ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu