Sağlıklı Yaşam

Obezite Cerrahisi Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite Cerrahisi; kilo vermemize yardımcı olmak için yapılan ameliyatlardır. Birçok ameliyat türü vardır. .Asla ilk tercih değil. Obez hastalarda diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrası başarılı sonuçlar alınamazsa bariatrik cerrahi uygulanabilir.

Obezite Ameliyatlarını Kimler Yaptırabilir?

Bariatrik cerrahi yaklaşımı, ameliyattan önce diğer tüm tedavileri başarıyla uygulayan kişiler içindir. Ameliyat öncesi hasta anestezi açısından ilgili tüm birimlerle birlikte değerlendirilmeli ve ameliyata uygun olmalıdır. Hastalar vücut kitle indeksine göre seçilir.

Obezite Cerrahisi

BMI’niz 40’ın üzerindeyse ameliyat mümkündür. 35-40 arasındaysa, başka hastalıkları varsa, vücut kitle indeksi 30-35 arasındaysa, ilaçla kan şekeri kontrol altına alınamayan tip 2 diyabet hastalarına ameliyat önerilebilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Balonu

Kilo vermeye yardımcı olmanın en kolay yolu mide balonu uygulamaktır. Bu yöntemde hafif anestezi altında endoskop yardımıyla mideye içi sıvı veya hava dolu bir balon yerleştirilir. Bu işlem 15-20 dakika sürer. Böylece midenin besin alımı azaltılır ve hızlı doyma sağlanır.

obezite cerrahisi nedir tedavi yontemleri nelerdir1

Bu yöntemi kullanarak hastalar birkaç ayda 7-8 kilo verebilirler. Ancak balon 6 ay, 1 yıla kadar vücutta kalabilir ve endoskopik olarak 5-6 dakikada çıkarılır. Bu yöntemin avantajı, uygulamasının basit olması ve vücutta kalıcı değişikliklere neden olmaması olmasına rağmen, balon çıkarıldıktan sonra hasta yaşam tarzını ve diyetini değiştirmez ise verdiği kilolar geri kazanılabilir.

Mide Tüpü

Dünyada en çok kullanılan zayıflama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde midenin %80-90’ı çıkarılır ve mide tüp haline gelir. Bir kişinin kalori alımı azalır. Tüp mide ameliyatında da kapalı yöntem kullanılır, ameliyat süresi bir ila iki saat, hastanede kalış süresi iki ila üç gündür.

Ameliyattan sonra hastalar iki hafta sıvı, sonraki iki hafta ise yumuşak yiyecekler yedikten sonra normal yiyeceklere geçebilirler. Vitamin takviyesi gerekebilir. Bu cerrahi yöntemde midenin alt bölgesi tamamen çıkarılır ve kişinin iştahını azaltan ghrelin hormonunun salınımı engellenir.

Mide By-Pass

Bu yöntemlerde mide temel olarak iki kısma ayrılmaktadır. Biri büyük biri küçük. Yeni oluşan küçük mide ile ince bağırsağın ve on iki parmak bağırsağının baştan itibaren olan kısımları bypass edilerek yeniden birleştirilir. iki durum için. Biri, insanların kalori alımının kısıtlanması, diğeri ise diyet besinlerinin emiliminin azalmasıdır. Bu yöntemler günümüzde laparoskopide de başarıyla kullanılmaktadır.

Duodenal Switch

Duodenal dönüşüm süreci, metabolizmayı doğrudan etkilediği için daha fazla kilo kaybına neden olabilir. Özellikle vücut kitle indeksi 50 kg/m²’nin üzerinde olan kişilerde işe yarayan bir yöntemdir.

obezite cerrahisi nedir tedavi yontemleri nelerdir2

Mini By-Pass Ameliyatı

Gastrik bypass ameliyatının daha kolay uygulanabilir bir modifikasyonudur. Uzun mide poşu oluşturulduktan sonra başlangıçtan 2 metre uzaktaki ince bağırsak parçası mide poşu ile birleştirilir. Prosedür daha kısa ve daha ucuz olmasına rağmen, tip 2 diyabet ve kilo kaybı ile çok başarılı olmuştur.

Ameliyat Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle cerrah hastayı detaylı bir şekilde muayene eder. Doktor ameliyata uygun olup olmadığına karar verdikten sonra hastayı obezite ameliyatı hakkında bilgilendirir.

Obezite Cerrahisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu