Node js Nasıl Kurulur ? Node js zamanınızı size kazandıracak özelliklere sahip bir kurulumdur. İnternetteki birçok servise istek yaparak sonuçların zaman harcayarak beklenmesine neden olan uygulamalar Node js ile daha kısa sürede isteklerin sonuç vermesinde yardımcı olur. İsteklerin bitiminde (callback) geri arama ile birden fazla isteğin işlenmesi mümkündür.Kurulumda bazı indirmeniz gereken uygulamalar vardır. Dosyaları indirerek Node js kurulumuna geçebilirsiniz.
Node js İçin Nelere İhtiyaç Vardır?
Node js öğrenilmesinde bazı gerekli bilgilere sahip olmak gereklidir. Javascript ve HTML ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız node js kullanımınızı kolaylaştırır. Web geliştirmede ve javascript tabanlı kullanımlarda HTML yeterli düzeyde bilinmesi gereklidir. Bu bilgilere sahip olduğunuzda artık node js kurulumunuzu da yapabilirsiniz. Kurulum oldukça basit ve kolay. İlk olarak web sitesine giderek sizin işletim sisteminize uygun olan kurulumu sağlayabilirsiniz. Uygulama sonrası vx.xx LTS ile vx.x.x Current seçeneklerinin karşınıza çıkması ile indireceğiniz versiyon sayesinde çeşitli özelliklerle sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. İndirilen dosyayı komutlara göre açarak kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Node js Bilgisayara Kuruldu mu Nasıl Anlaşılır?
Node js bilgisayarınıza kuruldu mu diye anlamak istiyorsanız bazı komutları uygulayarak kurulup kurulmadığını anlayabilirsiniz terminal ekrandan node-v veya node –versiyon çalıştırıp terminal ekranınızdan çalıştırın.
Eğer aşağıdaki gibi bir sonuç alıyorsanız. Kurulum başarılı demektir. Artık geliştirme kısmına geçebilirsiniz. Ekranda alpmusti$ node-v v6.9.4 metin editörü bu konuda yardımcınız olacaktır.
Geliştirme de Atom kullanmayı düşünüyorsanız platformio-ide- terminal paketinden yararlanmaları gerekir. Atom kullanmanız daha çok komut yazma imkânı sunduğu için önerilmektedir.
Node js de Uygulama Nasıl Geliştirilir?
Kurulum tamamlanıp hazırlanmışsa ilk uygulamayı geliştirmek için js uzantılı dosya oluşturma gereklidir. Bu dosyalar console. log app, helo, index. js, World,hello world ve js dosyalarıdır Terminal ekranda yürütülen komutla node dosya- adi.js ile uygulamayı çalıştırabilirsiniz.
Node js Eko sisteminin Diğerlerinden Farkı Nedir?
Modüler kod yazmayı teşvik edici JavaScript uygun fonksiyonel yapısı ile farkını gösterir. JavaScript Tek bir işi yapmaya odaklıdır. Lego parçaları gibi birleşen Node.js’de kodlar yazılır. Paketleri değiştirerek kullanacağınız modeller NPM framework ya da no pack isteğe göre karıştırılarak kullanabileceğiniz modellerdir. Yazarken bile lego parçalarını birleşir gibi hissetmenizi sağlar. Framework hantal çalıştığından dolayı onun yerine NPM Node Pckage Manager modüllerini tercih edebilirsiniz.
Node js Kimler Kullanıyor?
Node js genelde büyük şirketler tarafından kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Startup ve birçok firmalarda Node js kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Popülerliğini server ve javascript kullanımının olması sayesinde kazanmaktadır. Farklı dile geçebilme özelliğine sahip olan javascript başka dili bilmenize gerek olmadan zaman kazandıran imkânlarla crom v8 motoru kullanılıp non –blocking çalışması programcı için farklı bir dil öğrenmeden geliştirme kısmına geçme imkânı sunarak zaman kazandırması ile tercih ediliyor.
Diğer tercih sebebi ise Chrome’un V8 moturunu kullanıyor non-blocking çalıştırıyor olmasıdır. Paket yönetici tercihleri oldukça geniştir. Gerçek zamanlı anlık mesajlaşma için uygun bir programdır. Node js bir başka kullanım tercih edilme sebebi düşük maliyetli olmasıdır. Sayfaların Server resstart visual stüdyo gibi alanlarda kod geliştirmediği durumlarda kullanılması kolaylık sağlamaktadır.
Kısaca Node js kalabalık sitelerde çok kısa süre içinde anlık işlemleri yapabilir özelliktedir. Java uygulamasın da 5 çekirdekli işlemci ile çalışırken Node js ile tek çekirdekten işlem yapılabilir.
Node js Nasıl Kurulur? ile ilgili Video
https://www.youtube.com/watch?v=9A-6wK9RXjA