Tarih

Nereden Çıktı Bu 1 Nisan ?

instagram takipçi hilesi

1 Nisan gününün anlamını neredeyse her toplum bilir.Hemen herkesin hayatında bir kez de olsa karşılaştıkları şakaların günüdür 1 Nisan. Bazen eğlenceli bazende sinir bozucu şakalarla karşılaşabiliriz.Peki nereden çıktı bu 1 Nisan günü , kimler tarafından bulundu, neden insanlar bu günde birbirine şaka yapıyor hiç düşündük mü ?
10 1

1 Nisan şakalarının ortaya çıkışı Fransızlara göre,  M.Ö Roma İmparatorluğu Sezar zamanına dayanmaktadır. Sezar M.Ö 46 yılında ocak ayını takvim başlangıcı olarak kabul etmiştir. Ancak 16.yy’a kadar Avrupa’da  yıl başlangıcı bahar ayının gelişi olan 25 mart tarihi kullanılmıştır. Bu tarihten sonra Fransa kralı 11.Charles  Sezar  gibi tekrardan takvim başlangıcını ocak ayı olarak değiştirmiştir.
1 2
Dönemin koşulları sebebiyle bu kararı kimi grubun duymaması ve uygulamaması sonucu ayaklanmalar çıkmıştır. Ocak ayı tarihini protesto ederek yıl başlangıcını 1 Nisan olarak kutlamaya devam eden gruplar o gün de birbirine hediyeler vermeye başlamışlardır.

Kralın talimatına uyan ve ocak ayını başlangıç kabul eden grup ise nisan ayını kutlayanları aptal ilan etmiş. 1 Nisan gününü de Nisan Aptalları günü ilan etmişlerdir. Karşı gruba içi boş hediyeler vermişler , gerçek olmayan partilere davet etmişler, hayal bile olamayacak haberler üreterek herkese yaymışlardır.Yıllar sonra ocak ayının kesin kabul edilmesine karşılık nisan ayı kutlamaları Fransa da bir gelenek haline gelmiş ve her yıl kutlanmaya devam etmiş. Yalan hediyeler şakalar renkli hale getirilerek bütün dünyaya yayılmıştır.

Fransa da 1 Nisan günü aynı zamanda Nisan balığı günü olarak da anılır.Nisan ayında bu zamanda balık avlamanın yasak olmasıyla bazı şaka severlerin denize balık atarak balıkçılara nisan balığı diye bağırması olayları yaşanmaktadır. Bu yasak Fransa da artık geçerli olmasa da bu gün unutulmamış ve balık şeklinde farklı yiyecek ve maket hediyeleriyle gelenekleştirilmiştir.
19248 gold fish wallpapers 4fgr pretty wallpapers hd 2496x1664 h

Müslümanlar için 1 nisan gününün anlamı nedir ?

Müslümanlar içinde de 1 Nisan gününün bir çıkış hikayesi vardır. Ancak doğruluğu net değildir günümüze bir rivayet olarak gelmiştir.
15.yy’da Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatmıştır. Uzun bir kuşatma olmuştur ancak kale hala Müslümanlar tarafından korunmaktadır. Kalenin eninde sonunda alınacağını bilen haçlı komutanı bu süreyi kısaltmak için fikirler üretir.
Müslümanların dini kitaplara inancını fırsat bilerek 31 Mart gecesi bir eline Kuran’ı bir eline İncili alarak Müslümanlara bir teklif de bulunur.”Eğer kaleyi bu gece bana verirseniz size hiçbir şey yapmayacağım.” Der.Bunun üzerine can güvenliğini garantiye alan Müslümanlar kaleyi teslim etmiştir.Ertesi gün komutan haçlı ordusuna Müslümanların hepsinin öldürülmesi emrini vermiştir.
Bir gece önce söz vermiştiniz dendiğinde ise o söz dün gece içindi bugün geçerli değil şeklinde cevap vermiş ve 1 Nisan günü Müslümanlar arasında hile günü olarak anılmıştır.
15

1 Nisan ile ilgili başka ortaya çıkış hikayeleri de bulunmaktadır. Pagan kültürüne göre 1 Nisan da fous adında kutlanan bir bayram vardır.İnsanların birbirlerine masum şakalar yaptığı gün olarak kutlanır. Hindistanlılarda benzer şekilde kutlamaları 31 Mart’da Holi bayramı adıyla kutlamaktadır. İskoçya’da Cuckoo günü olarak, İngiltere’de ise April Fools Day yani kaçıklar günü olarak kutlanmaktadır.

1 Nisanın ülkemizde büyük bir etkisi yoktur. Ancak özellikle küçük yaştaki çocuklar için eğlenceli ve renkli fikirlerin ortaya çıkmasına yarayan bir gün olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynak
akşamilginç bir bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu