Yaşam

Nerede O Eski Bayramlar Dedirten 9 Şey!

instagram takipçi hilesi

Nerede O Eski Bayramlar Dedirten 9 Şey! Hemen hemen yaşı belli bir seviyeye gelen, en azından 35’ten fazla olan kişilerden “Ahh nerede o eski bayramlar” lafını duymuşsunuzdur. Büyüklerimiz eski bayramların günümüzdekinden çok farklı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Eski bayramların günümüz bayramlarından daha güzel olmasının belki de en büyük sebebi kalabalık aile yapısıdır. Çok fazla geriye gitmeden bundan 5 sene önceki bayramı düşünün. Pek çok akrabanız hala hayatta. Fakat günümüzde belki yarısı belki de daha fazlası artık yaşamıyor. Bayramın eski heyecanının kalmamasının en büyük sebeplerinden aslında bir tanesi de bu. Büyüklerimizi teker teker kaybetmemiz.

Peki nerede o eski bayramlar dedirten başka şeyler yok mu tabi ki de var. Bu yazımızda sizlere nerede o eski bayramlar dedirten 9 şeyi listeledik…

nerede o eski bayramlar 3

Nerede O Eski Bayramlar Dedirten 9 Şey!

1) Bayram Telaşı

Eskiden bayramların ayrı bir heyecanı vardı. Arefe gününden bayram hazırlıkları başlardı. Kıyafetler ütülenir, tatlılar yapılırdı. Komşular bir araya gelip birbirlerine yardım ederdi.

2) Mahalle Esnafına Gidilirdi

nerede o eski bayramlar 0

Eskiden büyük marketler, alışveriş merkezleri yoktu. Bayram için alışverişler mahalle esnafından yapılırdı. Bakkaldan çikolata, mahalle kolonyacısından ise kolonya alınırdı. Bazı kişiler kolonya yerine esans alırdı.

3) Küçükler Kapı Kapı Dolaşırdı

Eskiden bayramlarda büyükler hiç evden çıkmazdı. Mahallenin küçük çocukları bir araya gelir, mahalledeki bütün evlere teker teker uğrar el öperdi. Büyüklerde çocuklara şeker vererek sevindirirdi. Çocuklar akşam eve geldiklerinde ellerindeki torba ağzına kadar dolardı.

4) Bayramlıklar Özenle Hazırlanırdı

Büyük küçük demende herkes bayramlıklarını farklı bir heyecan ile hazırladı. Eskiden yeni kıyafet sadece özel gündeler ve bayramlar için alınırdı. Bu yüzden de yeni kıyafetlerin heyecanı bir başka olurdu.

nerede o eski bayramlar 4

5) Bayramlıklar İle Birlikte Uyulurdu

Bunu çocuklar yapardı. Eski zamanlarda her yeni bir şeyin farklı bir kıymeti vardı. Yeni alınan bayramlık kıyafetler ve ayakkabılar akşamdan yıkanır ve ütülenirdi. Çocuklar bayramlıklarını alır yataklarının başuçlarına koyardı. Sabah büyük bir heyecanla kalkarak kıyafetlerini giyer ve ailesinin yanına koşardı.

6) Kırmızı Rugan Pabuçlar Giyilirdi

Bayram sabahı kesinlikle bayram namazından önce kalkılırdı. Bazı kültürlerde bayram sabahı kırmızı rugan ayakkabılar giyilir ve ailecek kahvaltıya oturulurdu.

7) Bayramlarda Başka Yere Gidilmezdi

Günümüzde maalesef ki bazı kişiler aile büyükleri yerine tatile gidiyor. Eskiden herkes bir evde toplanır ve bayramlaşırdı. Eskiden telefon ya da Whatsapp yoktu. Bayramlaşmalar mesajlar ile değil yüz yüze eller öpülerek yapılırdı.

8) Harçlık Heyecanı Olurdu

Çocuklar için bayramın en büyük mutluluğu da harçlık toplamaktı. Önceki bayramlarda harçlık veren akrabalar ve tanıdıklar akılda tutulur onlara gidilmesi için aileye baskı yapılırdı. Daha sonra toplanan bayram harçlıkları mahallenin çocukları ile birlikte harcanırdı.

9) Çocuklar Küçük Mutlulukları Büyüktü

nerede o eski bayramlar 2

Eskiden teknoloji fazla gelişmemişti. Çocuklarda vakit geçirmek için telefon, tablet, bilgisayar ya da oyun konsolu yerine mahallenin çocukları ile birlikte mahallede oyunlar oynanırdı. Çevrenizdeki yaşlılara sorarsanız eskiden bayramlarda nasıl mutlu olduğunuzu size anlatacaktır.

 

Nerede O Eski Bayramlar İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu