Mental Sağlık

Negatif Duygularınızla Başa Çıkmanın 3 Etkili Yöntemi

instagram takipçi hilesi

Mutlu olduğunuz anlar sizi dipten yukarılara taşır. Bu anlarda aldığınız kararlar biraz daha oturaklıdır. Ancak üzüntü, kızgınlık öfke anında aldığınız kararların çok da böyle olduğunu söyleyemeyeceğiz. Bu durumlarda sizi aşağıdan yukarıya çekebilir ve daha güçlü kılabilir. Fakat bu durumlarda aldığınız kararlar çok da mantıklı temellere oturmayan kızgınlık ya da üzgün halinizde bir anda verdiğiniz yanlış kararlardır.

Öfke, üzüntü, kızgınlık gibi negatif duygularınızı yenme ve daha sağlıklı kararlar almak için değiştirmeniz gerekenler ve denemeniz gereken 3 etkili yöntemi sizlerle paylaşıyoruz…

negatif pozitif 4

1) Sözlerinizi ve Beden Dilinizi Tanımak

“Tepki verdiğinde, başkalarının seni kontrol etmesine izin verirsin. Cevap verdiğinde kontrol sende.”- Bohdi Sanders

Günlük hayatınızı geceden ya da sabah erkenden planlayıp yola koyulduğunuzda kafanızda her şey nettir. O gün ne yapacağınızı hangi işleri yoluna koyacağınızı çok net belirlersiniz. Ancak dışarıdan gelen negatif bir haber sizin tüm planlarınızı ve ruh halinizi yerle bir edebilir. Bu durumlarda sadece kendinizin işleri değil başkaları için yapacağınız işleri de berbat edebilir ve sadece sizin hayatınızı etkilemez. Birçok insan bu negatiflikten payını alır. Bu gibi durumlarda kendimize alan açmalı ve sakin bir mekana çekilip duygularımızı dinlemeliyiz.

negatif pozitif 1

Ani kararlar ve cevaplar, aşırı tepkiler vermemeye çalışarak bu durumu kontrol altına almalıyız. Bu gibi durumlar işçin çekilebileceğimiz bir köşe her zaman hazır olmalıdır. Ve oraya gidip 3 defa derin nefes alıştırması yapmak işimizi bir nebze kolaylaştıracaktır. 3 defa derin bir şekilde nefes alıp vermeli ve nefes alırken “içeri”, nefes verirken “dışarı” demeliyiz. Böylece ani tepkiler ve planların alt üst olması ihtimalini ortadan kaldırmış oluruz.

2) Kendi Sorularınızı Yanıtlamak

Negatif duygular negatif durumlar doğurur. Bu nedenle yukarıda açıkladığımız birinci aşamayı tamamladıktan sonra kendimize sormamız gereken bir takım sorular vardır. Bu soruları cevaplarken kendimize karşı samimi olmalı ve durumu çözebilmeye odaklanmalıyız. Kendimize bu soruları sorarak bu negatif anı başarıyla atlatabiliriz. Unutmayın ki başarı sabırla ve adım adım sizi bulacaktır.

negatif pozitif 2

İşte bu durumlarda kendimize sormamız gereken birkaç soru:

“Şu an bu durumu değiştirmek için ne yapabilirim?
Bugün hissettiğim şeyi değiştirmek için yapabileceğim bir sonraki adım nedir?
Olumlu duygular yaratmak için şu an ne düşünmeyi seçebilirim?
Beni birkaç dakika içinde sakinleştiren basit bir etkinlik ne olabilir?”

3) Büyük Kararlar Almamak

“Otomobiliniz daha düzgün bir şekilde ilerledikçe ve tekerlekler mükemmel hizalamada uzaklaşmak için daha az enerji gerektirirken, düşünceleriniz, hisleriniz, duygularınız, hedefleriniz ve değerleriniz dengede olduğunda daha iyi performans gösterirsiniz.” – Brian Tracy

Negatif anınızda yani daha üzgün, kızgın ve öfkeliyken lütfen bazı kararlar hatta büyük kararlar almamaya özen gösterin. Bu anlarda aldığınız kararların doğru ve uygulanabilir olması ihtimali çok düşüktür. Unutmayın ki her şey sizin kontrolünüzde olduğu zamanlarda kararlar almak ve bunu uygulamak çok daha basit ve güvenilir bir yöntemdir.
negatif pozitif 3

Kaynak
ceotudent

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu