Sağlıklı Yaşam

Narsistik Nedir? Narsistlerin Davranışları Nasıldır?

Narsistik kendisini üstün gören, çok fazla beğenen kişilere genel olarak verilen isimdir. Her daim takdir ve ilgi bekleyen, özel muamele görmeyi isteyen kişilerde var olan benzeri özelliklerle ortaya çıkan kişilik bozukluğudur.

narsisizm 2 685x332

Narsist Kelime Anlamı

Narsist, kişinin kendi kendisini sevme anlamına gelir. İlk olarak 1898 yılında Ellis tarafından kullanılmıştır. Narsisizm, Yunan mitolojisinde yer alan Narkisos mitinden türetilmiştir. Narsistlik, kişilik bozukluğu derecesinde bir psikolojik durum oldugundan, Narsist kişilik bozukluğu adını almıştır.

Narsistik kişilerde gereğinden fazla ukalalık bu durumun başlıca göstergesidir.

narsisizm 3 685x513

Narsisizm Terimi

Narsisizm diğer adıyla özseverlik, kişinin kendisine tapması ve aşık olma derecesinde sevmesidir. Sigmund Freud bu terimi, ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun, egoya yönlendirilmesi’ olarak açıklamıştır. Yani kişinin libidosunun tamamının egoda toplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Narsisizm, bireyin yaşamını ilerletebilmesi için herkeste belli bir ölçüde gereklidir. Ancak dozları kaçırılıp kontrol edilemediğinde ortaya akıl hastalığı derecesinde tehlikeli bir hale bürünmeye başlar.

narsisizm

Narsistlerin Davranışları ve Özellikleri Nasıldır?

  • Egoları en üst seviyede yüksek olan narsist kişiler kendilerini dünyanın merkezinde tek olarak görürler.
  • Kendilerinden başka kimselere değer vermezler.
  • Narsist kişiler çok çalışkan ve azimlidirler. Bunun sebebi devamlı bir şey başararak takdir almak, övülmek istemeleridir.
  • Narsist kişiler genelde sanat alanına yönelirler. Daha önce kimsenin yapmadıkları eserler ortaya koyarak daha çok konuşulmayı isterler.
  • Çevrelerinde bulunan insanları ezici ve küçümseyici davranışları bulunur. O yüzden çok kalabalık çevreleri olmaz genelde.
  • Vefa gibi bir anlayış, duyguları yoktur. Narsist insanlardan vefa beklememeniz gerekir.
  • Cömert gözükmeleri genelde samimi olmaz, her zaman kendi düşünme ve sorunları ön planda yer alacaktır.
  • Kimsenin hiç bir şeyini beğenmezler. Her daim eleştirecek bir sebep bulurlar.
  • Kendi kuralları her zaman asıl umurlarında olanlardır. Olması gereken kurallarla pek ilgilenmezler.
  • Utanma adına bir duyguları pek fazla yoktur. Yaptıkları her şey onlar için doğru olduğundan utanç duygusu beslemezler.
  • Evlilik için pek uygun adaylar değildirler. Sadece kendi istedikleri hayatı yaşamayı tercih ettiklerinden karşısındaki kişiyi sömürürler.
  • En güzel, yakışıklı, zeki, anlayışlı olan her zaman kendileridir.
  • Günümüzde en yaygın davranışlarından birisi de selfie çekmektir. Devamlı selfie çeken insanlardan bu durumu gözlemleyebilirsiniz.

narsisizm 1 685x513

Narsist Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Narsist kişilik bozukluğu psikanaliz psikoterapiyle tedavi edilebilir. Ancak bu tedaviyi alacak olmak onlar için en çok küçümseyici duruma düşürecek şeydir. Tedavi için gittikleri doktorların kendilerini övmesini, takdir etmesini ve şımartmasını isterler. Yoksa terapiyi bırakırlar. Psikoterapi gören hasta için temel amaç diğerlerine bakış açısını değiştirmek, empati geliştirmesini sağlamak ve bunun devamlılığını sağlamaya çalışmaktır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu