Mustafa Kemal Atatürk’ün Sevdiği 4 Kitap
Mustafa Kemal Atatürk, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözüyle fikir insanı olduğunu ortaya koymuştur. Askeri dehası ve devlet adamlığının yanı sıra okuma tutkusu da üst düzeydedir. Atatürk cephede bile okumaktan geri kalmamıştır. “Büyük Nutuk ”tan anlaşılacağı üzere aynı zamanda seçkin bir yazar olan Atatürk, Çankaya Köşkü’nde kurduğu kütüphanede yabancı basınlar da bulundurmuştur.
Atatürk’ün Sevdiği Kitaplar
Atatürk’ün 3 bin 997 kitap okuduğu tespit edilmiştir. İşte Atatürk’ün geniş bilgi ve kültürle dolmasını sağlayan binlerce kitaptan en sevdiği, en özel dört kitap:
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Eşsiz önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi akşamları çadırında “Çalıkuşu” romanını okumuştur. Yaverlerine de “Çalıkuşu’nu okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu’yu, genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış. Cidden muvaffak olmuş. İsmet Paşa’ya da(İnönü) vereceğim. Sonra da sizler okuyun” demiştir. “Çalıkuşu”, bir İstanbul kızının Anadolu’daki köylerde ve kasabalarda öğretmenlik yaptığı süreçte yaşadıklarını anlatır. Konusu Anadolu’da geçen ilk roman olan “Çalıkuşu” her yaştan okurun ilgisini çekmektedir.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov
Rus yazar Grigory Petrov tarafından kaleme alınmış “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” isimli roman da alelade bir kitap olmayıp Atatürk’ün en sevdiği kitaplardandır. Kitapta yazar 20’nci yüzyılın başında Finlandiya’nın Rusya’ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesini ele almıştır. Bir bataklığın beyaz zambakların açtığı güzel bir alana dönüştürülmesini hem gerçek hem sembolik olarak anlatmıştır. Atatürk bu kitabı başucu eseri niteliğinde bulmuştur.
Toplum Sözleşmesi – Jean Jacques Rousseau
Cenevreli filozof ve yazar Jean Jacques Rousseau tarafından kaleme alınan “Toplum Sözleşmesi”, siyaset felsefesinin klasik yapıtlarından biri niteliği taşır. Yazar eserinde “insan-yurttaş, doğa-toplum, kır-kent ilişkilerini” öne çıkarmıştır. Atatürk, bu kitap için şu sözleri kullanmıştır: “Efendiler, bu meşrutiyet teorisini bulan en büyük filozofların bu teoriyi kurmak için çalıştıkları esasları inceledim. Bunlara nüfuz ettim… Jean-Jacques Rousseau’yu baştan nihayete kadar okuyunuz. Ben bunu okuduğum vakit, hakikat olduğuna inandığım bu kitap sahibinde iki esas gördüm. Birisi bu ıstırap, diğeri bir cennettir…”
Türkçülüğün Esasları – Ziya Gökalp
“Türkçülüğün Esasları” isimli yapıt, “Türk milliyetçiliğinin babası” olarak da anılan yazar, toplumbilimci, şair ve siyasetçi Mehmet Ziya Gökalp tarafından kaleme alınmıştır. “Türkçülüğün Esasları”, Gökalp’in kıymetli sosyolojik, kültürel ve siyasi değerlendirmelerini içerir. Atatürk, Ziya Gökalp için “fikir babamdır” ifadesini kullanmıştır.