Muhabbetimiz Muhabbet Kuşları
Muhabbet Kuşu Hakkında
Evlerimizin neşe kaynağı olan muhabbet kuşlarının ülkemizde pek çok cinsi bulunmaktadır. Papağan türlerinin en küçük ferdi ve değişik renklerde olan muhabbet kuşları insanları streslerini almaları bakımlarının kolay olması maliyetlerinin düşük olması ve en önemlisi konuşturulmaya alıştırılabilmeleri nedeniyle en çok tercih edilen kuş türüleri arasında yer alır.
Muhabbet kuşları hala Avustralya çöllerinde vahşi hayatlarını sürdürerek uçuşlarına devam ederler.Bu doğal ortamlarında sürüler oluşturarak yaşamlarını idame ettirmeye çalışırlar ve kısıtlı imkanlardan faydalanarak yaz yağmurlarının getireceği bereketli günleri beklerler.
Sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenler!
Sizlere tavsiyem: Muhabbet kuşunuzu ülkemizde özel olarak yetiştirilmiş ve üretilmiş 1,5 aylık yavrulardan satın almanızdır. Bu yavruların 3. ayını geçmemiş olmamaları kuşunuzu kendinize daha kolay alıştırmanızda ve evcilleştirmenizde sizlere avantaj sağlayacaktır. Sahiplenmek istediğiniz muhabbet kuşlarını, özel üreticilerden, bazı hayvan satan mağazalardan dikkatle gözlemleyerek yada çevrenizde ki birinin yavrularından gönlünüze göre seçerek sahiplenebilirsiniz. Sahiplenecek olduğunuz bu yavru muhabbet kuşu yada kuşları size çok kısa sürede alışır ve evcilleşirler. Hayatının büyük bir bölümü sizlerle paylaşarak evinizin neşesi, çocuğunuzun arkadaşı, kısaca ailenizin bir ferdi olurlar.
Şimdi sıra geldi kuşumuzu sahiplenmeye karar verdikten sonra yapmamız gerekenlere:
Öncelikle kuşumuzun zamanının çoğunu geçireceği kafesini evimizde nereye koyacağımızı belirleyip( Ne çok yüksek ne de çok alçak seviyede olmayacak şekilde) Kafesimiziçinde tüm aksesuarları(Suluk+yemlikleri+Gaga Taşı+Tünekleri+ Oyuncağı+ Tülü) ile birlikte beğenip sahiplendikten sonra kuşumuzu seçip beğenmeye geçebiliriz.
Sahipleneceğimiz kuşumuzun rengini, cinsini ve adedini belirledikten sonra:
Sahipleneceğimiz kuşun tüylerinin düzgün, eksiksiz, parlak ve uçabiliyor olmalıdır.
-Gözleri parlak olup, göz çevresinde akıntı ve tüy eksiği olmamalıdır.
-Nefes alışı düzgün ve burun çevresinde akıntı olmamalıdır.
-Dıçkı bölümünde ki tüyler temiz olmalıdır.
-Ayak parmakları ve tırnakları tam olmalıdır.
Bu küçük konulara dikkat ederek evimizin yeni bireyi ve neşesi olacak muhabbet kuşumuzu seçebiliriz.
Sağlıklı olmayan bir muhabbet kuşu nasıl anlaşılır?
-Tüyleri kabarıktır.
-Hareketsiz durur.
-Gözleri yarı açık ve uykuludur.
-Yapacağınız her hangi bir harekete tepkisiz ve etrafa ilgisiz olması kuşun sağlıklı olmadığının ve bakıma ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Bu şekilde gözlemlediğiniz muhabbet kuşlarını rengini beğenmiş olsanız dahi sahiplenmemenizi öneririm.
Muhabbet Kuşlarında Cinsiyet Ayrımı
Konuşturmak ve eğitim için seçilmesi gereken cinsiyet
Konuşma eğitimi ve alıştırmak istiyorsanız tek ve erkek bir kuş seçilmelisiniz.
Muhabbet Kuşu Konuşturulması:Muhabbet kuşları konuşmayı öğrenebilirler ve diğer kuşların seslerini taklit edebilirler. Özellikle erkek muhabbet kuşları konuşur.Muhabbet kuşları konuşma konusunda en yetenekli olan kuşlardır.Kuş, sahibine alıştıktan sonra, yavaş yavaş ders verir gibi ve sabırla değişik kelimeler öğretmeye başlanır.Konuşma öğretilecek olan kuşun 2-3 aylık olmasına dikkat edilmelidir. Kuş, bakıcısına güven duyarak parmak üzerine çıkmaya başlayınca, konuşma derslerine başlanabilir. Küçük yaştan alıştırıldığında bir kaç kelimeyi sıralayabilir, basit melodileri taklit edebilirler. Belirli sesleri hafızalarına alarak sonradan kullanabilirler, konuşabilmelerinin en önemli nedeni budur. Öncellikle kuşa bir isim bulunarak o isimle hitap edilmelidir. Kuşa konuşma öğretmek için en uygun zaman, akşama doğru, güneş battıktan sonraki saatlerdir. Konuşma öğretmekteki en önemli unsur sabırlı olmaktır. Öğretilmek istenen sözcükler defalarca tekrar edilmelidir. Yaklaşık iki hafta sonunda, kuşun bazı kelime veya cümleleri öğrenip tekrarladığı görülecektir. Üçüncü sene sonunda kuşun öğrenmesi sürer ve yaklaşık 100 kelime öğrenebilir