Otomobil

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Motor arıza lambası, her araçta bulunan bir ikaz lambasıdır. Aracının hız göstergesinin çevresinde yer almaktadır. Bu ışık yandığında motorda beklenmedik bir hatanın meydana geldiği sürücüye bildirilir. Bazen kendi kendine sönerken, bazen de aracın çalışmasını bile etkileyebilecek problemlere yol açabilir.

Motor arıza lambası sürekli olarak yandığı gibi farklı formlarda da uyarı verebilir. Gelin bu formlara biraz daha yakından bakalım.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir?

Motor arıza lambası araçta farklı bir sorun olduğunu gösterebilir. Bu uyarılar bazen basit bir sorunu temsil ederken bazen de göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konuyu temsil etmektedir. Gelin uyarı bu ışığı bilgilerini birlikte inceleyelim.

Sarı yanan motor arıza lambası: Uyarı ışığı sarı ise, motorun çalışmasında ciddi bir sorun olduğu ve arıza moduna geçildiği anlamına gelir. Arıza modu, motora zarar gelmesini önlemek için etkinleştirilen bir sistemdir. Ancak bu sistem motoru uzun süre koruyamaz. En kısa sürede bir tamirci ya da servise başvurulmalıdır.

Kırmızı yanan motor arıza lambası: Kırmızı ikaz ışığını gördüğünüzde sağa çekip durmak zorundasınız. Kırmızı ışık çok ciddi bir problem olduğunu gösterdiği için motor arıza moduna bile giremiyor. Bu ışık yanarken aracı gitmeye zorlamak ve yol almaya devam etmek çok büyük bir tehlikelidir.

Yanıp sönen motor arıza lambası: Arıza ışığı yanıp sönmeye devam ediyorsa motor çalışırken bir sorun var demektir. Bu sorun, çözülmesi kolay bir sistem hatası olabileceği gibi motorda ciddi hasara neden olabilecek bir soruna da işaret edebilir. Bu durumda, en kısa sürede bir bilene danışmak en iyisidir.

Sürekli yanan motor arıza lambası: Uyarı ışığı yanıyorsa uyarının rengini kontrol edin. Sarı ise aracınızı servise götürebilirsiniz. Kırmızı ise hemen arabadan inin ve çekiciyi arayın. Araç bir arıza nedeniyle tamire gönderildikten sonra arıza ışığı hala yanıyorsa arıza kaydının araç hafızasından silinmediği ya da hasarın giderilmediği anlamına gelir.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor arıza lambası bazı problemlerden dolayı yanar. Bu problemler genel itibari ile şunlardır;

  • Hava akış sensörü (MAF)
  • Oksijen (Lambda) sensörü
  • Katalitik konvertör
  • Buji ve buji kablosu
  • Yakıt dolum kapağı
  • EGR valfi
  • Termostat
  • Yakıt enjektörleri
  • Akü 

Motor Arıza Lambası Ne Zaman Söner?

Motor arıza lambası normal şartlarda arıza giderildikten sonra söner. Fakat bazı durumlarda arıza giderildikten sonra da yanar. Bunun nedeni arıza kaydının araç beyninden silinmemesidir. Eğer arıza lambası aracın beyninden silinmesine rağmen hala yanmaya devam ediyorsa, büyük ihtimalle arıza doğru olarak tamir edilmemiştir.

Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söner mi?

Bazı problemlerde ikaz lambası kendi kendine söner. Örnek vermek gerekir ise; yakıt deponuzun kapağı düzgün kapatılmadıysa bir sonraki yakıt ikmaline kadar arıza ışığı yanar. kapak doğru kapatılınca ışık söner. Ancak arıza çok ciddi ve ulaşılması güç bir yerde ise müdahale edinceye kadar ışık yanmaya devam eder.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu