Montessori Eğitimi Nedir, Neler Yapılır?
Montessori eğitimine değinmeden önce montessori kavramını tanımlamamız gerekir. Montessori, İtalya’da ilk kadın doktor olan Maria Montessori tarafından, çocukların bireyselliğine önem verilmesi gerektiğini savunarak ortaya çıkmıştır. Pedagoji gelişimi olarak bilinen bir anlayıştır.
Montessori Eğitimi Nedir?
Döneminde (1899 yılında) Roma’da gelişim konusunda problem yaşayan veya zeka geriliği olan çocuklar genellikle orthophrenic (ortofrenik) okuluna gönderilmiştir. Bu okulda fark edilen durum ise çocukların aslında zeka geriliğinin veya gelişimiyle ilgili bir problem olmadığının sadece onlara kendilerini geliştirebilecek alanın yaratılmamasından kaynaklı olduğu fark edilmiştir. 6 Ocak 1907 tarihinde Maria Montessori, ilk montessori çocuk evini kurmuştur. Montessori çocuk evinin adı ”Casa Dei Bambini” olmuştur.
Okulun asıl amacı engelli olmayan çocuklar üzerinde kendilerine alan yaratarak gelişimlerine destek sağlamaktır. Maria Montessori, ”Casa Dei Bambini” okulunda çocukların;
- Grup derslerinden,
- Öğretmen masasından,
- Uyumaktan,
- Oyuncaklardan,
- Cezalardan ve ödüllerden,
- Yetişkinlerin belirlediği kurallardan
hoşlanmadıklarını fark etmişlerdir. Çocuklar genel olarak;
- Özgür olmaktan,
- Hareket etmekten,
- Hatalarını deneyerek öğrenmekten,
- Çevrenin temiz olmasından,
- Sosyal ilişkiyi istedikleri kişilerle kurmaktan,
- Sessizlikten,
hoşlanmışlardır. ”Casa Dei Bambini” okulunda çocukların hareketleri bu şekilde gözlemlenmiştir.
Montessori Eğitimi Nedir?
Montessori eğitiminde çocukların herhangi bir araç olmadan kendi kendilerine öğrenebilme becerilerini geliştirmeyi hedefler. Montessori eğitiminde iki ana ilke bulunmaktadır. Bunlardan birincisi altı yaşından küçük olan çocukların içgüdesel gelişimi yöntemi kullanması gerektiği, ikincisi ise çocukların kendi psikolojilerini değiştirirken ve geliştirirken çevreleriyle olan etkileşimleri olarak değerlendirilir.
Montessori eğitiminde temel düşünce çocukların büyüme ve gelişme evresindeyken seçimlerini özgürce yapmaları ve hareketlerinin kısıtlanmamaları olarak bilinir. Montessori eğitiminde temel unsurlar;
- Kavramların doğrudan öğretilmesi yerine doğal materyaller kullanılması ve bu materyallerin plastik değil ahşap olması gerekir.
- Kullanılan materyallerin çocukların ulaşabileceği ve rahatça görebileceği yerlerde olmalıdır.
- Kullanılan materyallerin amacına göre sınıflandırılması gerekir.
- Çocukların belirli sınırlar içerisinde özgür olması gerekir.
- Öğretmenlerin, çocukların yeteneklerine odaklı olup, bunları keşfetmeye çalışması gerekir.
- Çocukların karma sınıflarda ders görmesi daha doğrudur.
Montessori Eğitiminde Neler Yapılır?
Montessori eğitimine başlamadan önce bu eğitimi tam anlamıyla kavramak gerekir. Montessori eğitimini tam anlamıyla olmasa da ebeveynlerde verebilir. Örnek vermek gerekirse en basit ve ilk adım çocuk odası kurarken montessori tarzında çocuk odası kurmak gerekir. Peki nasıl olmalı?
Montessori kavramında çocuğun kendi işini yapması çok önemlidir. Bu yüzden her şey çocuğun ulaşabileceği şekilde olmalıdır. Böyle bir odada çocuk seçim yapmayı öğrenebilir.
Çocuk odasının yanı sıra oyuncaklarda montessori kavramına uyumlu olmalıdır. Oyuncaklar ahşap tercih edilmelidir. Fazla sayıda ve çeşitli olmalıdır. Boyasız ve ahşap oyuncaklar seçilmelidir.
Montessori renkleri de oldukça önemlidir. Montessori de temel renkler şeker pembesi, bebek mavisi veya güneş sarısı gibi açık renklerdir.
Çocukların kendi işlerini kendileri görebilmeleri için alan yaratabilmek oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuğun kendi yemeğini kendi yemesi (BLW), suyunu kendi içmesi, kıyafetlerini kendi giymesi, ayakkabıları kendi giymesi gibi basit ama gündelik işlerde izin verilmelidir.
Genelde tüm mağazalarda ulaşılabilecek olan Montessori oyuncaklarının kullanılması çok daha doğru olacaktır. Örneğin bebeğin veya çocuğun ince motor gelişimi ve kaba motor gelişimini geliştirebilmesi için şekil yerleştirme, boyama, yapboz gibi oyuncaklar kullanılmalıdır.