Yabancı Erkek Ünlüler

Mihail Gorbaçov Kimdir?

Mihail Gorbaçov
Tam adı:
Mihail Sergeyeviç Gorbaçov (Mihail Gorbaçov)
Doğum tarihi: 2 Mart 1931
Doğum yeri: Privol’noe, Rusya
Ölüm tarihi: 30 Ağustos 2022
Ölüm yeri: Tsentral’naya Klinicheskaya Bol’nitsa S Poliklinikoy, Moskova, Rusya
Boyu: 
Burcu: Balık
Ailesi: 
Eşi: Raisa Gorbaçova (e. 1953–1999)
Çocuk (ları): İrina Virganskaya
Mesleği: Siyasetçi, Devlet Başkanı
Aktif Yılları: 1950’li ve 2022 senesi arası
imdb-logo
youtube-chanel
Sosyal Medyada
instagram-hesabi facebook-sayfasi twitter-hesabi

Hakkında

Mihail Gorbaçov Kimdir? Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği’nin 1991 senesinde dağılmadan önkeci son lideridir.

Mihail Gorbaçov, 2 Mart 1931 günü Kuzey Kafkasya bölgesinde yer alan Stawropol’ün Privolye köyünde dünyaya gözlerini açtı. Çocukluğunun büyük bir kısmı Stalin zamanındaydı.

Henüz çocukken dedesi tarafından partinin çocuk yetiştirme koluna sokuldu. 2. Dünya savaşını en net olarak görenlerden ve yaşayanlardandı. Çünkü yaşadığı bölge Almanların eline geçmişti. Bu sebeple 1943 senesinde köyünden göç etti. 1946 ve 1950 seneleri arasında bir çiftlikte çalıştı.

Başarılı bir öğrenciydi. Tarih ile Matematiğe ilgisi vardı. Hem çiftlikte çalıştı hem de eğitim hayatına devam eti. 1950 senesinde Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi.

1952’de Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne katıldı ve siyasi arenaya girdi. 1955’te hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Staropol’deki Komünist Gençlik Birliği’ne katıldı. Aynı dönemde Raisa Maksimovna Titarenko ile tanıştı ve 25 Eylül 1953’te evlendi. 1970’e gelindiğinde örgütün Strawropol’deki ilk sekreteri oldu. Ertesi yıl Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi seçildi.

1978’de Tarım Başkanı olarak Sekreterya’ya katıldı. Ertesi yıl Politbüro’nun yedek üyesi ve 1980’de asil üye oldu. Konstantin Çernenko’nun ölümünün ardından 1985’te KPSS genel sekreterliğine atandı. Aynı yıl, silahsızlanma, bilim, kültür ve eğitim konularında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Cenevre’de Ronald Reagan ile bir zirve gerçekleştirdi.

1986’da Reykjavik’te ABD Başkanı Ronald Reagan ile yaptığı ikinci görüşmede, silah kontrolü konusunda bir anlaşmazlık çıktı. Ronald Reagan silah işlerine taviz göstermediği için görüşmelerden sonuç çıkmadı. 1987 senesinin başında ülkede önemli reformlar yapıldı.

Sovyet Parlamentosu açık ve reforme edilmiş bir görüşü kabul ettikten sonra, dış politika için yeni bir yön açıklandı. Aynı yıl Avrupa ve Asya’da kısa ve orta menzilli füzeleri imha etmekle görevlendirildi. 1987’de, Ekim Devrimi’nin 70. yıldönümünde, Joseph Stalin ve Lev Troçki’ye yaptığı eleştirel konuşmalar nedeniyle tepkiler aldı.

1988 senesinde devlet başkanı seçildiğinde, içki ve yolsuzluğa karşı bir kampanya başlattı. Yeni yöneticiler atayarak kadroyu gençleştirdi. Ancak ülke ekonomisine yaptığı reformlara rağmen hiçbir şey düzelmediği için büyük tepki aldı.

1989’da aldığı tepkilere rağmen yapılan seçimlerde yeniden meclis başkanlığına seçildi. Ancak seçimlerden kısa bir süre sonra Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkistan’da milliyetçi fikirlere dayalı madenciler greve başladı. Ancak Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi nedeniyle bu dönem göz ardı edildi.

Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği’nde ekonominin iyi ilerlemesine karşın 9 Eylül 1990 günü ABD Başkanı George Bush ile Helsinki’de görüştü. Gösterdiği ılımlı siyaset sebebi ile Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Fakat kısa bir süre geçtikten sonra ülkede ayrışmalar başladı. Sovyet rejiminin devamını isteyenler ve kapitalist kesim ikiye ayrıldı. 19 Ağustos 1991 günü Gobaçov’un komünist rejimi iyi desteklememesi sebebi ile Yanayev liderliğindeki KGB ve ordular darbe yaptı. Fakat başarılı olmadı. Darbeye kalkışanların hepsi yurtdışına kaçtı.

22 Ağustos 1991 günü devlet idaresinin kontrolü Gorbaçov tarafından tekrar sağlandı.  Ancak, siyasi başarısızlık ve Boris Yeltsin ile Gorbaçov arasındaki siyasi mücadele, iç huzursuzluğun artmasına neden oldu. Kısa bir süre sonra, Sovyetler Birliği’nden ayrılan 11 ülke, 8 Aralık 1991’de Bağımsız Devletler Topluluğu’nu oluşturmak için bir araya geldi. Bu olay Gorbaçov’un sonunu hazırladı. Bu gelişmeler ışığında Mihail Gorbaçov, 25 Aralık 1991’de yazılı ve görsel medya aracılığıyla istifasını duyurdu.

Gönüllü olarak ayrıldıktan sonra ABD ile bağlarını sürdürmeye devam etti. Doktora derecesini Carleton Üniversitesi’nden aldı. Dağılmış Sovyetler Birliği’nde Gorbaçov’un destekçileri azınlıktı. Bu yüzden bir daha asla siyasete girmedi. Televizyona sektörüne giren Gorbaçov, bazı reklam filmlerinde rol aldı. 2005 yılında “Point Alpha” ödülüne layık görüldü ve Münster Üniversitesi tarafından fahri doktora verildi. Ocak 2007’den bu yana, Mihail Gorbaçov Rusya’da yeni bir siyasi parti kuracağını ima ediyordu.

Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos 2022 günü Moskova’da hayatını kaybetti.

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu