Gezi Rehberi

Longoz Ormanları Nedir? Nerelerde Bulunur?

instagram takipçi hilesi

Longoz Ormanları; ekosistemin nadir rastlanan, kıymetli yapı elemanlarından biridir. ”Subasar” olarak da anılan bu özel alanlar, deniz ile birleşen derelerdeki kumların, kıyı bölgelerde set haline gelmesiyle oluşur. Akarsuyun biriktiği yerde meydana gelen longozlar, ülkemizde yalnızca 4 bölgede bulunur. Bu sistemin var olabilmesi için, devamlı su akışı olması gerekir ve bu yönleriyle de tropikal ormanlara benzetilir.

longg

Doğa aşıkları için çok nadide bir alan olan longoz ormanları, huzur ve dinginlik veren yapısıyla, gezginlerin ilgi odağı haline gelmeyi başarır. Yeşilin su ile birleşmesi, adeta doğanın panoramik bir armağanı gibidir. Bir kartpostal karesini andıran ormanlar, şiir gibi dokusuyla görülmeye değerdir.

Kamp yapmak, çadır kurmak ya da su gezintisi ve piknik keyfi için ideal olan ormanlar, hiç şüphesiz ki, seyahatinizde ayrıcalıklı bir yer edinecektir. Bu bölgeler çok özel olması sebebiyle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında tutulur.

Longoz Ormanlarında Bulunan Canlı Türleri Nelerdir ?

Ayrıcalıklı yapısıyla ve ender rastlanan oluşum şekliyle bilinen bu tabiat harikası, farklı tür ve isimdeki pek çok canlıya kucak açmaktadır. Bunlardan yalnızca bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Dişbudak
  • Kızılağaç
  • Göl soğanı
  • Su menekşesi
  • Kara Leylek
  • Balıkçıl

Türkiye’de Bulunan Longoz Ormanları

İğneada Longozu

igneada 768x508 1

Göl ve deniz manzarasının birleştiği bir noktada bulunan İğneada Longozu Avrupa’nın en büyük longoz ormanı olarak geçiyor, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşuyor. Bol oksijenli iklimi ve yemyeşil bir fon eşliğindeki yürüyüş parkurlarıyla, ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim yaşatıyor.

Ayrıca bünyesinde 20 tür deniz balığı, 30 tür tatlı su balığı, 544 tür bitki, 25 tür sürüngen, 4 göl, 50 tür memeli ve 219 tür kuş barındırıyor. Kırklareli Demirköy ilçesine bağlı olan bu muhteşem bölgeyi, seyahat noktalarınızın arasında bulundurmanız tavsiye ediliyor.

Acarlar Longozu

acarlar 768x512 1

Burası, Türkiye’de tek parça halinde bulunan tek longoz olma özelliğiyle biliniyor. Sakarya- Karasu ile Kaynarca arasındaki lokasyonuyla da ulaşım kolaylığı sağlıyor. Sülün, çulluk, yaban ördeği gibi hayvanlara ev sahipliği yapan longozda; su kestanesi, sığır kuruğu, Karadeniz salkımı gibi 2300 adet bitki türü bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere ekoçeşitlilik yönünden zengin olan bölgede, aynı zamanda tatlı su balığı avlamak da mümkündür. Her yıl pek çok turist ağırlayan longozda, su bisikleti ve tekne turları yaparak doğanın kollarında eşsiz dakikalar geçirme imkanı sunulmaktadır.

Sarıkum Longozu

sarikum longozu

Sinop- İnceburun‘da bulunan longoz, 1991 yılından bu yana 1. derece doğal sit alanı vasfını taşımaktadır. Pek çok endemik türe kucak açmış olan Sarıkum Longozu’nda, göç yolu üzerindeki konumundan dolayı yüzlerce kuş çeşidini görmek de mümkün olmaktadır. Burası için de; mavinin yeşille dansına şahitlik etmek ve tabiat ana ile ilgili gözlem yapmak için, yurdumuzun kuzey noktasında muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir diyebiliriz.

Karacabey Longozu

karacabey longuz

Bursa’nın Karacabey ilçesinde yer alan longoz, nilüfer ve lavanta çiçekleriyle misafirlerine adeta görsel bir şölen yaşatıyor. Ortalama 217 adet kuş türüne rastlanan longozda, kuş gözlem kuleleri bulunuyor. Böylece bu konuyla ilgilenen konuklara, konforlu ve detaylı bir biçimde gözlem yapma şansı tanınıyor. Yaklaşık 600 yaşlarında bir çınar ağacına da ev sahipliği yaptığı tespit edilen bölge, yılın önemli bir bölümünü su içerisinde geçiriyor.

Pek çok bitki ve hayvan türüne sahip olan, su ve yeşilin birleştiği Longoz Ormanları‘nın özenle korunması gerekiyor. Dünya üzerindeki ekolojik dengenin bozulmasını önlemek ve tabiatın özlerine sahip çıkmak için, bu konuda herkesin duyarlı olması büyük önem taşıyor.

Longoz Ormanları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu