Yemek Tarifleri

Lokum Nedir, Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Kültür ve geleneklerimizde barındırdığımız en önemli ve meşhur tatlılardan biri olan Lokum Nedir, Nasıl Yapılır? adlı yazı ile sizlere lokumun yapım aşamaları ve faydaları hakkında bilgiler aktaracağım. Lokum osmanlı döneminden beri en meşhur tatlılar arasında yerini korumaktadır. bundan 350 yıl öncesine kadar Türklerin sahip olduğu tüm coğrafyada yayılma göstermiştir.

Lokum Nedir, Nasıl Yapılır?

Lokum Nedir?

Türk toplumunda günlük olarak sık tüketilen kahvenin yanında ya da turistik gezilerde lokumun olduğuna bir çok kez tanıklık etmişizdir. Lokum eskiden bu yana ”Rahatül Hulkum” ve ”Lukme” kelimelerinden dilimizde gelmiştir. Lokum 16 yüzyıl başlarından beri tüm dünyada üretimi yapılmakta aynı zamanda da tüketilmektedir.

Kastamonudan İstanbula gelerek lokum üretimine 1777 yılında başlayan Hacı Bekir Efendi ile lokum büyük bir popülerliğe ulaşmıştır. Hatta Hacı Bekir Efendi’nin ürettiği lokumlar osmanlı sarayında bile büyük üne ulaşmıştır.

Eski zamanlarda lokum yapmak üzere bal ve pekmez kullanmıştı. Rafine şeker olarak adlandırılan şekerlerin toplumda yaygın hale gelmesi ile birlikte şeker havanda ezilerek lokum ve şeker ürünlerinin üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Bir diğer kullanım maddesi olan un yerine nişasta kullanımı da yaygınlaşmış aynı zamanda lokuma daha yumuşak bir yapı verilmesi amaçlanmıştır. Bu yöntemlerle modern lokum haline getirilmiştir.

İstanbulu bir ziyareti sırasında Türk lokumlarının tadına bakan ingiliz araştırmacı, Türk lokumlarının ”Turkish delight” olarak bütün dünyaya tanıtılmasında rol oynamıştır. O günden günümüze kadar bu tabirin geldiği bilinmektedir. ”Melceu’t Tabbahin” olarak bilinen ilk Türk yemek kılavuzu da 1800’lü yıllarda Mehmet Kamil tarafından kaleme alınmıştır. Bu eserde Türk lokumları hakkında bir çok bilgide yer almaktadır.

lokum yapimi

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum kazanının içine nişasta, su ve şeker konulması ile birlikte lokum yapımına başlanır. Burada su ve şeker oranı olarak 1/2 oranı mevcuttur. Kazana yaklaşık olarak 30 kadar litre su konur ve üzerine nişasta eklenir. Su ve nişasta oranlarının hassas olarak ölçülmesi lokumun kıvamı için çok önemlidir. Daha sonra hazırlanan karışıma su miktarının yarısı kadar şeker eklenir.

Lokumların kaliteli olarak üretilmesi için pancar şekeri kullanılması önerilmektedir. Şeker kalitesinin lokumun tadına direk etki ettiğinin bilinmesi gerekir.

Önceden eklenen bileşenlerinde karıştırılmasından sonra lokum kazanı çalışır. Kaynaması gereken kazan üstü kapalı şekilde bırakılır. Lokumun gerçek kıvamını alması gerektiği için limon tuzu ve su da kazana eklenmelidir.

Kıvamına vardıktan sonra kaynayan kazanın kapağı açılır. Bu durum lokumun kıvamını almasını koyulaştırmaktadır. Kıvamını alması amaçlanan lokuma buzlu su da eklenebilmektedir.

Kıvamına gelen ve kaynatılan lokum 1-2 saatlik işlemin ardından kıvamını bulur. Farklı çeşitleri olan lokumun sizlerle Antep fıstıklı ve kakaolu olanı hakkında tarifi paylaşacağım.

lokum

Antep fıstıkları lokumun içermesi gerektiği miktarda ayarlanır. Daha sonra üzerine kakao da ilave edilir. Bunların karıştırması yapılır. Hazır bulundurulan tepsilere hindistan cevizi eklenir ve lokumlar içine dökülür.

Lokumlar dinlenme tepsilerine aktarılır. Tepsilere alınan lokum oklava yardımıyla her yeri eşit olacak şekilde açılır. Aynı zamanda her işlemden önce Hindistan cevizi serpilir ki oklavaya yapışmasın. Hazırlanan lokumlar 24 saat dinlendirilmek üzere kenara alınır.

Lokumlar tepsilerden bir kenara alınır. Ve üzerine hindistan cevizi eklenerek ince uzun dilimler şeklinde ayarlanır. Paketlenme aşamasına gelen lokumlar hazır hale gelmiş olur.

lokum tatli

Lokumun Vücudumuza kattıkları?

  • Yaraların iyileşmesinde lokum tüketilmesi önerilir.
  • Böbrek üstü bezlerinin fonksiyonunu arttırır.
  • Böbrek de oluşabilecek taşların engellenmesinde yardımcıdır.
  • Ürik asidin azalmasını sağlar.
  • Bademcik iltihabında lokum tüketilir ki iltihap azalsın.
  • Vücuttaki atık maddelerin akciğer ve karaciğerde birikmesini önleyerek idrar yolu ile atılmasına yardımcı olur. Bu işlemi yapan en hızlı besin kaynağıdır.
  • Kristal maddelerin artışını azaltır.

Lokum Nedir, Nasıl Yapılır? İle İlgili Videolar:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu