Lohusa sendromu, doğum yapan kadınlarda görülen bir durumdur. Genelde doğumdan sonra, birkaç günde ortaya çıkan sendrom, 7 ile 10 gün arasında düzelmektedir. Belirtileri arasında ağlama krizleri, sinirlilik, bunaltı,unutkanlık görülmektedir. Lohusalık sendromunun genel belirtileri arasında şunlar yer almaktadır.
Lohusalık Sendromunun Belirtileri
- Yorgunluk
- Sevilmediğini düşünmek
- Aşırı iştah ya da iştah kesilmesi
- Bebeğe zarar verecek düşüncesi
- uykusuzluk ya da uyku halinin aşırı olması
- Bebeği kıskanma durumu
- bebeğe yeterince ilgi göstermeme
- Aile büyüklerinden rahatsızlık hissetme
- Ağlama krizleri ve duygusallık
- hayata anlamsız bakmak
- beslenmede bozukluklar
- Birinin söylediği laflara alınma ve kırılma
- sevilmediğini düşünme
gibi durumlar lohusalık sendromunda ortaya çıkan belirtiler arasında görülmektedir. Aileye bu dönemde oldukça görev düşer ve anlayışlı olmasında yarar vardır.
Lohusa Sendromu Durumunda Aileye Düşen Görevler
Annenin ruh hali, bu dönemde çocuğu da olumsuz yönde etkilemektedir. Davranışlarında olumsuz yönde etkilenen çocuğun sağlığı için gebelik döneminde, mutlaka düzenli takiplerin yapılması gereklidir. Bu dönemde ailenin desteğinin önemi büyüktür. Eş ya da yakın çevrenin, bu konuda anlayışlı olması büyük önem taşır. Annenin çocuğa zarar verme kaygısının, giderilmesinde ailenin ve yakınların annenin yanında olduğunu hissettirmesi gerekir.
Bu konuda rahatlayan ve kaygılarından uzak duran anne için lohusa sendromu, hafif şekilde atlatılacaktır. Çocuğun ağlamasında, babanın da anne uyurken ilgilenmesi bu dönemde etkilidir. Her bebek uyandığında, annenin uyandırılması doğru olmaz. Annenin güvendiği birinin, bebeğin ihtiyaçları ile ilgilenmesi gerekebilir. Anne bu zamanda, bebeğin durumunda endişeye kapıldığından, çevresinde güven duyacağı insanlara ihtiyaç duymaktadır.
Annenin Lohusa Sendromu Döneminde Yapması Gerekenler
Annenin ruhsal sorunlarından kurtulmasında azaltıcı aktivitelerden biride yürüyüşe çıkmaktır. Diğer anne olan bireylerle bir araya gelerek sohbetlere katılmalı. Doktor tavsiyelerine uyması, yaşadığı bunalımdan kurtulmasında yardımcı olacaktır. Annenin sosyalleşmesi anne açısından faydalı olacaktır. Bu dönemi rahat atlatması için gerekirse, psikolojik destek görmesi gerekir.
Bu dönemde annenin tek yapması gereken iş bebeğin emzirilmesi ile ilgilenmelidir. Altı haftalık bir dönemi kapsayan lohusalık sendromu, bazı durumlarda atlatılamaz hale gelebileceğinden, anne intiharı bile düşünebilir Mutlaka desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Annenin çeşitli aktiviteler ile ilgilenmesi sosyalleşmesi bu sendromun daha kolay geçirilmesinde yardımcı olur.
Annenin bebeği haricinde, kendine de zaman ayırması ve sosyalleşmesi gerekir. Aynı zamanda eşiyle geçireceği özel zamanlara da ihtiyacı vardır.
Lohuse Sendromu Ne Kadar Sürer?
Lohusa sendromu, altı haftalık bir dönemi içerir eğer ki bu dönemden sonra hasta iyileşemiyorsa, psikolojik bir destek alması şarttır çünkü bu daha sonrasında depresyona hatta intihara bile yol açabilir.