Kişisel BakımYaşam

Lens Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Lens Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Kontakt lensler, aşırı lens kalınlaşması nedeniyle özellikle şiddetli miyopi olmak üzere göz hastalıkları için tercih edilen optik lenslerdir. Esnek malzemeden üretilmiştir ve yakından bakmadıkça gözdeki varlığı anlaşılamaz. 1887’de Fransa’da üretilen ilk lensler camdan yapılmıştır. Kornea üzerine yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Öncelikle gözün önünü kaplayan gözyaşı tabakasına yapışarak ve göz kapağına biraz baskı yaparak yerinde tutulurlar.

lens temizligi nasil yapilmalidir4

Göz kırptığınızda, göz kapağı kontakt lens yüzeyi üzerinde kayar ve ön tarafının hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket, gözyaşlarının gerekli yağlamayı sağlamasına izin verir ve birikintileri yıkamaya yardımcı olur. Çok sıkı lens hiç hareket etmeyecek. Göz hassasiyetine neden olabilir. İlk başta, kullanıcılar rahat olabilir, ancak görme yeteneği zayıf olabilir. Uzun vadede komplikasyonlara yol açabilir. Çok gevşek Lens çok fazla hareket ediyor. Alt göz kapağı lensleri çok şey hisseder. Titremeden sonra görüntü bulanık. Lens merkezden uzakta. Lens kenarları bükülebilir.

lens temizligi nasil yapilmalidir3

Hijyen, uzun vadede sadece göz sağlığınızı değil aynı zamanda görüşünüzü de etkileyebilecek enfeksiyon ve diğer sorunları önlemede önemli bir faktördür. Günlük hayatta kullandığımız, kullanmak zorunda olduğumuz veya keyfi olarak taktığımız lenslerin de temizliğine muhakkak dikkat etmemiz gerekmektedir. İlk defa lens kullanacaklar daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirler.

Lens Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

lens temizligi nasil yapilmalidir2

  • Kontakt lenslere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Mümkünse antibakteriyel sabun kullanın ve ellerinizi tüy bırakmayan bir havluyla kurulayın. Lenslerinizi lekeleyebileceklerinden yağ bazlı ve losyon bazlı sabunlar kullanmayın.
  • Her seferinde yeni kontakt lens temizleme solüsyonu kullanın. Musluk veya steril su, tükürük, tuzlu su veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbiri kontakt lenslerinizi dezenfekte etmeyecek ve gerektiği gibi temizlemeyecektir.
  • Kontak lensi parmağınızla ovalayın, ardından yeni temizleme solüsyonuyla durulayın.
  • Kontak lens temizleme solüsyonunuzu, solüsyonun temizliğini etkileyeceğinden, seyahat veya saklama için daha küçük kaplara aktarmayın.

lens temizligi nasil yapilmalidir1

  • Çözelti şişesini sıkıca kapalı tutun ve kullanım sırasında yüzeylere ve nesnelere dokunmaktan kaçının.
  • Kontakt lens kutularını en az üç ayda bir değiştirin.
  • Kontakt lensleri ilk açıldıktan sonra 30 günden fazla kullanılmaması gerekmektedir.
  • Gözlere kaçabilecek ve tahrişe ve enfeksiyona neden olabilecek dumanlardan ve diğer kirleticilerden kaçının.
  • Her zaman talimatları izleyip, uymak gerekmektedir. Kontakt lensleriniz, kontakt lens kılıfınız, kontakt lens temizleme solüsyonunuzla birlikte gelen talimatlar ve doktor tavsiyeleri ile birlikte size en iyi lens uyumunu ve temizleme bakımını ve performansını sağlamak için tasarlanmıştır.
  • Araştırmalar, “ovma” yönteminin, aşındırıcı olmayan kontakt lens temizleyicileriyle bile kontakt lensleri temizlemenin en iyi yolu olduğunu göstermiştir.
  • Tırnaklarınıza lenslerle dokunmayın. Tırnaklarınız sadece keskin olmakla kalmaz, aynı zamanda bakteri ve kir için bir üreme alanıdır.
  • Kontakt lensleri taze solüsyonla durulayın ve ardından kurumaları için baş aşağı yerleştirin.
  • Yabancı madde ve mikroorganizmalar içerebileceğinden lens kutusunu suyla yıkamayın.
  • Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için lens kutusunu tuvaletin yanına veya nemli bir yere koymayın.

Son olarak, doktorunuz, gözlerinizi ve görüşünüzü en iyi durumda tutmada sizin müttefikinizdir.

Lens Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu