Kuş Gribi (H5N1) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kuş gribi, tavuk vebası, Avian İnfluenza, pestis avium ya da H5N1 virüsü olarak da bilinir. Yalnızca kanatlı hayvanları değil, insanları ve diğer hayvanları da enfekte edebilen viral bir enfeksiyondur. Virüsün çoğu formu kuşlarla sınırlıdır.
H5N1, kuş gribinin en yaygın şeklidir. Kanatlılar için öldürücüdür ve taşıyıcıyla temas eden insanları ve diğer hayvanları kolayca etkileyebilir. İlk olarak 1878 senesinde İtalya’da keşfedilen hasta tavuklarda oldukça bulaşıcı olan hastalık, “tavuk vebası” olarak bilinir.
H5N1 ilk olarak 1997 yılında insanlarda tespit edildi ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre enfekte olanların yaklaşık yüzde 60’ı vefat etti. Şu anda, virüs insandan insana temas yoluyla yayılmıyor. Yine de bazı uzmanlar H5N1’in insanlar için pandemik bir tehdit oluşturabileceğinden endişe ediyor.
Kuş Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Kuş gribinin genel belirtileri şunlardır;
- Öksürük
- İshal
- Solunum güçlüğü
- Yüksek ateş (38 ° C üzeri)
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Keyifsizlik
- Burun akması
- Boğaz ağrısı
Eğer kuş gribine yakalandığınızı düşünüyorsanız, hastaneye ya da doktora gitmeden önce çalışan personele bu durumu bildirmeniz gerekmektedir. Bu noktadan sonra hastanede diğer hastaların korunması için bazı önlemler alınacaktır.
Kuş Gribi Neden Olur?
Birçok kuş gribi türü olmasına rağmen, H5N1, insanları enfekte eden ilk kuş gribi virüsüydü. İlk enfeksiyon 1997’de Hong Kong’da meydana geldi. Salgın hasta kümes hayvanları ile ilişkilidir.
H5N1, vahşi su kuşlarında doğal olarak bulunur, ancak kümes hayvanlarına da kolayca bulaşır. Bu enfeksiyon, enfekte olmuş kanatlıların pislikleri, burun salgıları ya da ağız ve gözlerden gelen salgılarla temas yolu ile insanlara bulaşabilir.
Pişen tavuktan ya da pişmiş bir yumurtada bulaşmaz. Ancak çiğ ya da az pişmiş olarak tüketirseniz bulaşma riski vardır. Tavuk etlerini ya da kanatlı hayvan ürünlerini en az 74 derece iç sıcaklığında pişirerek tüketmeniz gerekmektedir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
H5N1 virüsü aşağıdaki kişilere daha yüksek oranda bulaşabilir;
- Kümes hayvanı yetiştiriciliği yapanlar
- Kuş gribinin yaşandığı bölgelere ziyarete giden
- Enfekte kuşlara temas eden
- Az pişmiş kümes hayvanı ya da ürünlerini tüketen
- Enfekte biri ile temas eden kişiler risk altındadır.
Kuş Gribinin Tedavisi
Farklı kuş gribi türleri farklı belirtilere neden olur. Bu nedenle tedavi de değişebilir. Çoğu durumda, antiviral ilaçlar ile tedavi yöntemi, hastalığın derecesini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ilaç, belirtilerin ilk ortaya çıkmasından sonraki 48 saat içinde alınmalıdır.
İnsanlarda influenzaya neden olan bu enfeksiyon, en yaygın iki antiviral ilaç olan, amantadin ve rimantadine karşı direnç göstrebilir. Bu ilaçlar hastalığı tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Ayrıca aile üyelerinize ya da sizinle yakın temasta bulunan diğer kişilere, hasta olmasalar bile önleyici tedbir olarak antiviral ilaç olarak verilebilir.
Virüsün başkalarına yayılmasını önlemek için zorunlu karantina uygulanır. Enfeksiyonun şiddetine bağlı olmakla birlikte, ventilatör ya da solunum cihazı takılabilir.