Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?
Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı kaynaklarda kurban eti dağıtımı detaylı şekilde açıklanıyor. Bu bilgileri hatırlatmak için kurban eti dağıtımında dikkat edilmesi gereken noktaları sizinle paylaşmak istiyoruz. Kurban etinin paylaşımı, saklanması ve tüketimi hakkında merak edilen soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.
Kurban Eti Nasıl Dağıtılır, Pay Edilir?
Kurban kesildikten sonra hemen dağıtılmalıdır. Kurban etleri ne kadar çok kişiye dağıtılısa o kadar bereketli olur. Kurban eti nasıl dağıtılır sorusu için pay hesabı yapılması gerekir;
- Kesilen kurbanın değer ve ağırlık bakımından 3’e ayrılması gerekir.
- 3 bölümden 2’si dağıtılacak, 1’i ise ev halkına kalacak şekilde ayarlamalısınız.
EV halkı dışındaki insanlar için ayrılan iki pay, yakın çevreden başlayarak ihtiyaç sahipleri ve komşulara verilmelidir.
Kurban Bayramı’nın en büyük mutluluklarından biri, kardeşlik ve birlik duygusudur. Her evde et kokusunun olması, tüm insanlık için huzur kaynağıdır. Kurban etleri dağıtılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu yenilebilir kısımların verilmesidir. Kemik ağırlıklı etin az olduğu kısımlar verilmemelidir.
İlginizi çekebilir: Kurban Bayramında Et Tüketimine Özel 6 Önemli Öneri
Kurban eti parçalama işlemi, kurban ortakları arasında eşit şekilde yapılmalıdır. Her bir kurban ortağına aynı miktarda et verilmelidir. Adaletin sağlanması için her bölümden aynı büyüklükte et paylaştırılmalıdır.
Kurban etinin dağıtımı ile ilgili hadisler ve ayetler de paylaşmanın ne kadar bereketli olduğunu açıkça gösteriyor:
“Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.” Hac Suresi 28. Ayet
Kurban Eti Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?
Kurban etleri bazı kıstaslar doğrultusunda herkese verilemiyor. Kurban Eti Kimlere Verilir, KimlereVerilmez sorusuna şöyle cevap verilebilir:
Kurban Eti Kimlere Verilir?
1) Yoksul ve İhtiyaç Sahipleri
Kurban etleri İslami açıdan bakıldığında ilk olarak yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere verilmelidir. Bu etler, isteğe göre yardım dernekleri veya kimsesiz bireylere destek sağlayan kuruluşlara da dağıtılabilir. Kurbanlık hayvanın derisi veya kemikleri, kişiye gelir getirecek şekilde kullanılmamalıdır. Bu, dini açıdan uygun değildir. Kurban eti ve diğer parçaları, dinen kabul gören şekilde hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine verilmelidir.
İslam’ın perspektifinden bakıldığında, kurban ibadeti sosyal yardımlaşma ve dayanışma amacı taşır. Bu sebeple, kurban eti öncelikli olarak ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmalıdır. Yoksul bireyler, kurban etinden pay almalıdır. İhtiyaç sahipleri genellikle düşük gelirli veya maddi desteklere muhtaç kişilerdir.
2) Akraba ve Komşular
Kurban etinin bir bölümü, akrabalar ve komşular için ayrılır. Bu uygulama, İslam’da sosyal ilişkilerin güçlenmesi, sevgi ve dayanışma bağlarının pekiştirilmesi amacıyla önerilir.
3) Aile, Çocuklar ve Ev Halkı
Kurbanın üçte biri, kesen ailenin kendi ihtiyaçları ve tüketimi için kullanılabilir. Fakat maddi durumunuz el veriyorsa kurban etlerinizin tamamını da dağıtabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
Kurban Eti Kimlere Verilmez?
Eğer kurban etinin kimlere verilmemesi gerektiğini merak eden kkişi sayısı oldukça fazla. Bu soruya verilebilecek en iyi cevap “Kurban eti ticaret amacıyla satmak isteyenlere verilmez” cevabıdır. Kurban etinin dağıtılması, din, ırk veya cinsiyet ayrımı yapmaksızın yapılmasının büyük fazileti vardır. Bu durum sadece Kurban Bayramı için değil; akika kurbanı ve adak kurbanı için de geçerlidir.
Kurban kesebilecek maddi güce sahip kişilere verilip verilemeyeceği de merak edilen bir konudur. Kurban kesme imkanına sahip olanlar genellikle belirli bir maddi güce sahiptir ve kurban eti tüketebilirler. Bu sebeple, kurban eti dağıtımında daha önce kurban kesememiş ya da et yiyememiş ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek daha faziletli olacaktır.