Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?
Kuluçka makinesi, yumurtaların kuluçka sürecini tamamlamanın en kolay yoludur. Kuluçka süreci, 21 gün süren ve oldukça özen gerektiren bir süreçtir. Normalde kuluçka sürecini anne tavuk tamamlasa da kuluçkada işleri doğal akışına bırakmak, yumurtaların büyük bir kısmından civciv çıkmamasına neden olabilir veya bazen anne tavuk kuluçkayı yarım bıraktığı için tüm yumurtalar boşa gidebilir.
Kuluçka makinesi ile yumurtaların yapay bir şekilde kuluçkalanması sağlanabilir. Kuluçka makinesi yumurtalara uygun sıcaklığı, nemi ve havalandırmayı sağlayarak ideal ortamın yaratılmasına yardımcı olur. Yumurtaların kuluçka sürecini başarılı bir şekilde tamamlamaları için kuluçka makinesini baştan iyi bir şekilde ayarlamak ve kuluçka süreci boyunca bu ayarları sabit tutmak çok önemlidir.
Kuluçka makinesinin nasıl çalıştığını ve kuluçka makinesine dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kuluçka Makinesi Ne İşe Yarar?
Kuluçka makinesi, yumurtanın içinde gelişmekte olan civcivler için ideal ortamı yapay olarak sağlayan makinelerdir. Kuluçka makinesi, sahip olduğu özelliklere bağlı olarak sıcaklık, nem ve havalandırmayı ayarlayabildiği gibi yumurtaları otomatik olarak çevirme özelliğine de sahip olabilir.
Yumurtaların kuluçkalanmasına yardımcı üç tip kuluçka makinesi bulunmaktadır. Bunların sahip oldukları özellikler genel olarak şu şekildedir:
Manuel kuluçka makinesi
Manuel kuluçka makinesi genelde diğer otomatik modellere göre daha ucuz olsa da çok daha fazla ilgi gerektirir. Manuel kuluçka makinesinde yumurtalar için gerekli sıcaklığı sağlamak için termostat ve nem regülatörü kullanılır. Yumurtalar, kuluçkanın sonlarına doğru daha fazla neme ihtiyaç duyduğu için bu dönemde sıcaklığa ve neme çok dikkat etmek gerekir.
Kuluçkanın ilk 18 günü boyunca yumurtaları günde en az 3 ila 5 kez el ile çevirmek gerekir. Son 3 gün ise yumurtalar kendi haline bırakılmalıdır.
Manuel makineler, otomatik makinelere göre daha ucuz olsa da hata payı daha yüksektir. Yumurtaların düzgün bir şekilde gelişmesi için kuluçka makinesini günde 3 ila 5 gün ihmal etmeden çevirmeniz gerekecektir. Bunu yapmayı unutmanız halinde yumurtalar çatlamayabilir. Bu da kuluçka döneminin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.
Yarı otomatik kuluçka makinesi
Yarı otomatik kuluçka makinesi, yumurtaları içine yerleştirdikten sonra tüm işi genelde kendisi gerçekleştirir. Bu makineler genelde yumurtaları çevirir ve sıcaklığı korur. Ancak nemi hazneye su ekleyerek sizin ayarlamanız gerekebilir. Nem, yumurtalar için hayati bir önem taşıdığından dolayı nemi otomatik olarak sağlayan tam otomatik makinelere bakmanız daha mantıklı olabilir.
Tam otomatik kuluçka makinesi
Tam otomatik kuluçka makinesi, sıcaklığı ayarlamanın ve yumurtaları otomatik olarak çevirmenin yanı sıra nem kontrolü de sağlar. Nem kontrolüne sahip tam otomatik kuluçka makinesi, manuel ve yarı otomatik modellere göre daha pahalı olabilse de başarıyı önemli bir oranda yükseltmektedir. Tam otomatik kuluçka makinesi aynı zamanda genelde diğer kuşların yumurtalarını da kuluçkaya yatırmanıza olanak tanıyan ek parçalara sahip olabilir.
Genelde en çok tercih edilen tür olan tam otomatik kuluçka makinesi için hem hobi amaçlı hem de profesyonel üretim yapacaksanız, iyi bir marka tercihi yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de birkaç marka dışında kuluçka makinesi kullanımı tavsiye edilmemektedir. Tam otomatik kuluçka makinesi önerisi için linke tıklayabilirsiniz.
Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?
Kuluçka makinesi, civcivlerin yumurtadan çıkması için gereken ideal koşulları taklit ederek çalışır. Genelde 37,2 ila 37,7°C arasında sabit bir sıcaklık ve yüzde 40 ila 60 arasında nem sağlayan kuluçka makinesi aynı zamanda havalandırma sağlar ve embriyoların yumurta kabuğuna yapışmasını engellemek için yumurtaları çevirir.
Tavuk yumurtalarının yumurtadan çıkması genelde 21 gün sürer. Otomatik kuluçka makinesi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey makinenizi 24 saat önceden kurmanız ve gerekli ayarlamaları yapmanızdır. Sonrasında 21 gün boyunca yumurtalarınızı gözlemleyebilir ve civcivlerin çıkmasını bekleyebilirsiniz.
Kuluçka makinesinin çalışma prensibi özet olarak şu şekildedir:
Sıcaklık
Tavuk yumurtalarının kuluçka dönemi boyunca 37,2 ila 37,7°C arasında sabit bir sıcaklıkta tutulması gerekir. Sıcaklığın bir derece yüksek ya da düşük olması halinde yumurtalar kaybedilebilir. Kuluçka makinesi hassas sıcaklık ayarı sayesinde embriyolar için uygun sıcaklığın korunmasını sağlar.
Nem
Kuluçka dönemi boyunca nem oranının değişmesi gerekir. Kuluçkanın 1 ila 18. günleri arasında nemin yüzde 40 ila 50 arasında olması gerekir. Son 3 gün ise nemin yüzde 75’e kadar yükseltilmesi gerekebilir. Kuluçka makinesi, yumurtalara ihtiyacı olan nemi sağlamaya yardımcı olur.
Havalandırma
Yumurta kabuklarının gözenekli olması, yumurtaların sıcaklığa ve neme karşı hassas olmalarına neden olur. Yumurta kabukları, civcivlerin hayatta kalabilmesi için oksijenin içeri girip çıkmasına imkan sağlar. Profesyonel kuluçka makinelerinde sıcaklık, nem ve havalandırma otomatik olarak ayarlanır. Bu sayede kuluçkadan daha yüksek başarı elde edilmesi sağlanır.
Yumurtaların çevrilmesi
Doğal kuluçka sürecinde anne tavuğun yumurtaları sık sık çevirmesi gerekir. Yumurtalar yalnızca belli aralıklarla ve doğru yönde çevrildiğinde çatlar. Manuel kuluçka makinelerinde yumurtaları her gün el ile çevirmek gerekse de otomatik makinelerde bunu yapan bir mekanizma bulunmaktadır.
Ancak yine de makinenin doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için yumurtaların her iki tarafına farklı işaretler koyabilir ve bu sayede dönüp dönmediklerini takip edebilirsiniz. Yumurtaların ilk 18 gün boyunca düzenli olarak çevrilmeleri, son 3 gün ise sabit kalmaları önemlidir.
Kuluçkanın beklenmesi
Kuluçkanın 18 ila 21. günleri, civcivlerin yumurtadan çıkmasının beklendiği günlerdir. Kuluçkanın son 3 günü kuluçka makinesinin yumurtaları çevirme mekanizması kapalı olmalı ve nem yüzde 75’e kadar yükseltilmelidir. Kuluçka boyunca talimatları doğru bir şekilde takip ettiyseniz sürecin sonlarına doğru yumurtalar kendi kendine kımıldamaya ve civcivler kabukta küçük delikler açmaya başlayacaktır. Kuluçkanın tamamlanması ve makinenin yeni doğan civcivlerle dolması kısa bir süre içinde gerçekleşecektir.
Kuluçka sonrası bekleme
Civcivleri kuluçka makinesinden çıkarmadan önce kurumalarını ve kabarmalarını beklemelisiniz. Bunun için ise civcivlerin 12 ila 24 saat kadar kuluçka makinesinde kalmaları gerekir. Civcivler ilk 48 saat boyunca yumurta sarısının sağladığı besinlerle yaşayabilse de bu süreden sonra taze yiyeceğe ve suya ihtiyaç duyacaktır.
Civcivlerin kuluçka makinesinde 12 ila 24 saat kalmaları önemli olsa da kuluçkanın üzerinden en azla 48 saat geçtikten sonra civcivlerinizi makineden çıkarmalısınız. Civcivlerinizi kuluçka makinesinden çıkardıktan sonra onlara küçük kaplarda su ve yem verdiğinizden emin olmalısınız.