İş & Finans

Kripto Paralar Neden Geleceğin Para Birimi Olacak?

2017’nin son dönemlerinde, bilişim tarihinin en büyük icatları arasında gösterilen blok zinciri ve Bitcoin hakkında konuşmak ile geçti. Peki, yüzlerce farklı para biriminin bulunduğu bu bağımsız ekonomik sistem neden geleceğin para birimi olacak?

kripto paralar gelecek

Ocak ayının başında yelli yedi bin TL civarında olan Bitcoin gittikçe artmaya devam ediyor. Fakat bu sektörde sadece Bitcoin yok, benzer mantık ile çalışan ve farklı amaçlar ile kullanılan yüzlerce farklı dijital para var.

Kripto Paralar Neden Geleceğin Para Birimi Olacak?

New York Üniversitesi’nde Finans Profesörü olan David Yermak “Bitcoin, ulusal paraların dışında çalışmak için yaratıldı, bu da merkez banklarına güven duymayanlar için ideal bir çözüm.” diyor.

Yatırım ya da al sat işlemlerinin cep telefonlarından bile yapılacak kadar basit olması, Bitcoin’in çoğu ülkenin yatırım değerinden daha yüksek değerle ulaşmasının önünü açtı; hatta Zimbabwe ve Venezuela gibi ülkelerin ulusal para birimi rezervlerinden daha değerli bir hale ulaştı.

Camilla

Fakat Bitcoin’in standart bir para birimi durumunu alması için bazı engellerin olduğundan bahsediliyor. Saniyede sadece yedi Bitcoin işlemi gerçekleştirilirken, sadece VISA etiketi bulunan kartlardan aynı saniyede ortalama altmış bin işlem gerçekleştiriyor.

Bitcoin’in yazılımsal olarak bir işlem ve üretim sınırı bulunmakta. Bu durumda Bitcoin’i ulusal para birimlerine alternatif olmasından uzaklaştırıyor. Diğer taraftan yatırımcıların gizli olması yüzünden yasa dışı işlemlerde kullanılması güveni azaltıyor.

kripto paralar gelecekte

Diğer kripto paralar ya da ülkelerin kendi çıkarmış oldukları kripto paralar, fiziksel paranın sonu olabilir.

Burada değişecek olan finansal sistemlerden, bankacılık anlayışlarından hatta her bireyin kendi yatırımlarını kontrol edebileceği finansal bir okur yazarlıktan söz edebilmek mümkün. Eğer mevcut sistemler ile günü geldiği zaman blok zincirine dayalı olan sistemleri ikame edebilirsek, bu ihtimaller gerçeğe yakın duruyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu