Evcil Hayvanlar

Kraliyet Pitonu Zehirli Midir, Özellikleri Nelerdir?

Kraliyet Pitonu Nedir?

Kraliyet pitonu diğer adıyla Pyhton Regius olarak bilinir. Bu cins yılan, Afrika kökenlidir. Türkiye’de karşılaşılması oldukça zordur. Top yılanı olarak da bilinen bu yılanın tehlikeli olduğu biliniyor. Evcil olarak bilinen kraliyet pitonunu beslemek bazı ülkelerde yasaktır.

Türkiye’de, belirli yasalara uyarak bakımı serbest bırakılmıştır. Öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’ndan mutlaka izin almak gerekir. Kraliyet pitonunun sağlık kontrollerinin yapılması ve belgelerinin bulunması gerekmektedir.

kraliyet pitonu zehirli midir ozellikleri nelerdir4

Kraliyet Pitonu Zehirli Midir?

Kraliyet pitonları zehirli değillerdir. Aynı zamanda kraliyet pitonları kendilerine zarar gördükleri yerde saldırgan hale gelseler de normal zamanlarında saldırgan değillerdir. Avlarını genelde boğarak etkisiz hale getirip, öldürürler. Kasları oldukça güçlü olduğu için bir kraliyet pitonunun elinden kurtulmak kolay olmayabilir.

Kraliyet Pitonu Özellikleri Nelerdir?

  • Kraliyet Pitonları, top yılanı olarak da geçerler. Top yılanı olarak geçmesinin sebebi, kendini tehlikede hissettiğinde top şeklinde kıvrılıp, kendini korur.
  • Kraliyet pitonları orta boyutlu veya küçük boyutludur. Genelde 90-120 cm uzunluğunda olan bu pitonlar, 150 cm’ye kadar da uzayabilirler. Dişi olanlarının boyu 90-150 cm arasında iken erkekler biraz daha küçüktür. 60-90 cm uzunluğunda olabilirler.
  • Yetişkin dişiler 1,2-1,8 kilo, erkekler ise 0,8-1,3 kilo civarındadır.

kraliyet pitonu zehirli midir ozellikleri nelerdir3

  • Farklı renk ve farklı desenlerle bilinen kraliyet pitonları, koleksiyoncularında gözdesi haline gelmiştir. Desenleri genelde belirgin ve düzensizdir. Fakat doğal renkleri altın sarısı ve kahverengidir.
  • Batı ve Orta Afrika’nın çayırlık, ormanlık ve savana alanlarında bulunabilirler.
  • Geceleri daha aktif olurlar. Gündüzleri saklanmayı tercih ederler.
  • Kraliyet pitonları genelde 25-30 yıl civarında yaşarlar. İyi beslenir ve doğru hava şartlarında kalırlarsa bu süre 40 yıla kadar çıkabilir.
  • Pyhton Regius, Top yılanı ve kraliyet pitonu isimleri vardır. Fakat bu isimlerden en popüler ve en bilindik olan ismi Kraliyet pitonudur.

Kraliyet Pitonu Nelerle Beslenir?

Kraliyet pitonları, yurt dışında evcil hayvan olarak beslenebilen yılanlar arasındadır. Normalde tabi ki evde beslenebilen hayvan değildir. Fakat yurt dışında oldukça popülerdir. Bakımı kolaydır ve saldırgan değildir. Saldırgan olmaması sebebiyle evcilleştirilebilir. Ev ortamında pitona nemli ve doğru sıcaklıkta ortam sağlanırsa aynı zamanda beslenme ihtiyaçları da doğru karşılanırsa bakılabilir.

İlginizi Çekebilir: Rüyada Yılan Görmek Ne Anlama Gelir?

Kraliyet pitonları fare, sıçan veya küçük kemirgenlerle beslenebilirler. Canlı yemekleri seven kraliyet pitonlarına, beslenme anlamında da doğru alan oluşturulabilirse, evde bakılabilir. Yavru olan kraliyet pitonları 5-7 günde bir beslenirken, yetişkinler ise 10-14 günde bir beslenirler.

kraliyet pitonu zehirli midir ozellikleri nelerdir2

  • Uygun büyüklükte olan bir teraryumda beslenmelilerdir. Bu alanın içinde tırmanma dalları, gizlenme yerleri ve avları olmalıdır.
  • Sıcaklık gündüz 27-29 derece, geceleri 24-27 derece arasında olmalıdır. Nem oranı ise %50 civarında olmalıdır. Nem oranı deri değiştirme de yüksek seviyede olmalıdır.
  • Yaşam alanının içinde temiz suyu olmalıdır. İçme suyu ve banyo yapabilecekleri su ayrı olmalıdır.
  • Veterinere düzenli olarak götürülüp, deri problemleri, solunum yolu ve parazitlerinin takibinin yaptırılması gereklidir.

Kraliyet Pitonu Nerede Yaşar?

Afrika kökenli olan bu yılanlar, Türkiye’de genelde bulunmaz. Fakat Sakarya’nın, Karasu ilçesinde bir kişinin evinde 2 adet kraliyet pitonu beslemesi de gündeme düştü. Kraliyet pitonlarının canlı yemek istemesi sebebiyle evde 11 adet hamster de bulundu.

Kraliyet Pitonu İle İlgili Videolar

Hepsiburada'dan al

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu