Sağlıklı Yaşam

Koklear İmplant Nedir?

Koklear implant, beynin işitme sinirine elektriksel uyarılar gönderen bir cihazdır. İleri derecede işitme kaybı olan bireylerin tekrar duymalarına yardımcı olan bu implanttır. İmplant cerrahi olarak iç kulağa yerleştirilir ve daha sonra kişinin başının dışındaki bir mikrofona veya giysilerinin altındaki küçük bir alıcıya bağlanır.

Koklear İmplant Nedir?

Koklear İmplant Operasyonu Ne Kadar Sürer? 

Operasyon yaklaşık iki saat sürer, yaklaşık %80 başarı oranına sahiptir. Koklear implant, kişinin ses duyusunu kalıcı olarak değiştiren, ancak kişinin hayatını büyük ölçüde iyileştirebilen bir ameliyattır. Herkes için olmayabilir, ancak bu cihaz aracılığıyla durumlarından kurtulmayı bulanlar var. 1980’lerin ortalarından bu yana, cihazın görünümünde ve beyne bilgi iletme yeteneğinde birçok gelişme oldu.

Bazı durumlarda, bir kişinin tüm ses duyularını (işitme, anlama ve akustik) kullanabilmesi için birden fazla işleme ihtiyacı olabilir. Bir çocuğa derin işitme kaybı teşhisi konulursa ve koklear implant takılırsa, işitme duyusunu geri alma şansları artar.

İlk koklear implantlar çok yavaştı ve işlev olarak sınırlıydı, ancak zaman geçtikçe günümüzde mevcut olan implantlar da öyle oldu. İmplant, kendisine bağlı küçük bir pil takımı ile çalışır. Bu paket kıyafetlerin üzerine veya altına giyilebilir. Mevcut koklear implant dört yoldan biriyle takılır:

Kulak arkası: İmplant kulağın arkasına yerleştirilir ve tel kulağın arkasına da gider.

Kulak içi: İmplant kulağın üst kısmına yerleştirilir ve ardından başın yan tarafındaki bir deliğe takılır. Tel genellikle yüzlerinin yanından sarkar ve kulaklarının arkasına gider. Bu, yerleştirebilecekleri yer konusunda daha fazla esnekliğe sahip olmalarını sağlar ve diğer implantlardan daha az fark edilir görünür.

Koklear implantlar ayrıca bireyin özel işitsel ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Elektrot sayısı ve elektrotların yeri, belirli bir işitme bozukluğuna yardımcı olmak ve bir kişinin belirli işitsel sorununa yardımcı olmaya çalışmak için değiştirilebilir. Şu anda dünya çapında koklear implant uygulanan 45.000’den fazla çocuk var.

Yeni nesil koklear implantlar, sesin daha iyi tanınmasını ve anlaşılmasını sağlayan 16 bit işlemciler kullanır. Programlanması daha kolaydır ve daha az ameliyat süresi sağlayan daha küçük bileşenlere sahiptirler; ayrıca önceki modellerde olduğu gibi sadece yüksek frekanslar yerine tüm frekansları almasına izin veren daha iyi elektrot dizilerine sahiptirler. Amerika Birleşik Devletleri’nde Nucleus cihazları kullanılır ve Avrupa’da Esteem 2 cihazları popülerdir.

Koklear İmplant Kullanmak için Önemli Faktörler Nelerdir?

koklear implant nedir 768x512 1

Koklear implantı kullanmak için gereken birçok önemli faktör şunlardır:

Bu, bireyin ana diline ve dinleme ihtiyaçlarına dayanmaktadır. Ne kadar çok destek sağlanırsa, koklear implantlarını kullanma şansları o kadar yüksek olur. Koklear implant yaptıranlar ana dillerini nasıl konuşacaklarını unutmazlar.

Koklear implantla nasıl duyacaklarını öğrenirler ama her şeyi anlamaları zaman alır. Nasıl kullanılacağını öğrenmek için ne kadar çok çaba harcarlarsa, onu kullanmaktan o kadar iyi sonuç alırlar. Dokuz yaşından on iki yaşına kadar olan çocukların, koklear implantlarını kullanarak sayma, yönler ve sesleri tanımlama gibi temel bilgilerin hepsini olmasa da çoğunu alabilmeleri gerektiğine inanılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinler için karışık başarı oranları kaydedilmiştir. Koklear implant takılan en erken yetişkinler otuzlu yaşlarındaydı. Felç geçirdikten sonra bazı erkekler, kendilerine koklear implant uygulayan doktorların sunduğu iyi ve kötü sonuçlarla ilerlemelerini izlemiştir. Çoğu yetişkinin koklear implant takma yaşı yirmili yaşlarındadır ve bu süre zarfında teknolojide değişiklikler yapılmıştır.

Yetişkinler için Koklear İmplantların Etkileri Nelerdir? 

koklear implant nedenleri

Yetişkinler için koklear implantların etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı insanlar için iyi sonuçlar doğurabilecek başka işitme cihazı türleri de vardır. Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü (NIDCD), yaşlı erişkinlerde yaygın olan odyolojik sorunları araştırmak için bir komite kurmuştur, bu nedenle koklear implantların burada kullanılmasının nedeni budur.

Koklear implantlarını kullanan yetişkinlerin tekrar normal düzeyde duyabilmeleri ortalama dört yıl civarındadır ve yaparlarsa ortalama %99 oranındadır. Koklear implantlar sadece sağırların tekrar duymasına yardımcı olmakla kalmaz; sesin nereden geldiğini anlamalarına yardımcı olurlar. Ayrıca sesleri daha iyi anlamalarını sağlar ve çevrelerindeki insanların söylediklerini kaçırmamalarını sağlar.

İşitme cihazları bazen işitme kaybı olan yetişkinlere sunulur, ancak onlarla herhangi bir başarı elde edemezlerse, yaşlı yetişkinler için koklear implant bir seçenek olabilir. İşitme duyularını geri isteyip istemediklerine karar vermeleri gerekir, çünkü implantlarının iyi çalışması için, kendilerini kapatarak iyileşirken daha az sosyal etkileşim alacaklardır. İşitme kaybı olan bazı yetişkinler hala konuşma tanıma ve anlama becerilerini geliştirme yeteneğine sahiptir.

Yaşlılar için Koklear İmplant Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Koklear implant kullanmayı düşünen yaşlı yetişkinlerin, koklear implantlarını tekrar kullanabilmeleri için uzun bir süreç olduğunu bilmeleri gerekir. Koklear implantlar da çok fazla takip gerektirir ve beyin tarafından işlenmesi gerektiğinden kişiliklerinde bazı değişiklikler olabilir. Sonuç olarak, bir kişinin kulağına bir koklear implant yerleştirdikten sonra, normal şekilde duyabilmeleri yaklaşık beş yıl alacaktır ve bunu yaparlarsa, genel sonuçlar garanti edilmez.

Yeni nesil koklear implantlar sadece çocuklar için değil, artık daha yaşlı yetişkinler için de kullanılmaktadır. Bir kişinin işitme kaybının ne kadar ilerlediğini belirlemek her zaman kolay değildir. Bu sürece yardımcı olabilecek bazı kolay testler vardır, örneğin: konuşma alım eşiği; işitsel beyin sapı yanıtı (ABR); koklear implant menzil testi.

Konuşma Alım Eşiği, bir kişinin gireceği ilk testtir ve sonuna gelindiğinde işitme cihazları onlar için en iyi seçenek olabilir. Bu test, koklear implantlarını açıp kapatmayacaklarını belirlemede faydalı olabilir. Kulaktaki belirli işlevleri test etmek için bir elektrot sistemi ve bir mikrofon kullanır. Bu testin amaçlarından biri, o kişinin işitme yeteneğinde herhangi bir sorun olup olmadığını bulmaktır.

ABR, kulaklık, mikrofon, elektrot ve bilgisayar kullanımını içeren başka bir testtir. Bu testte, ses seviyesi açılabilir ve normal konuşma seviyelerinden sesleri duymaya başlamadan önce sesin ne kadar derine açılması gerektiği konusunda bazı araştırmalar yapılmıştır. Koklear implant menzil testi, bir koklear implantın o kişi için en iyisinin olup olmayacağını belirlemeye geldiğinde kazanç denen bir şeyi ölçer. Bu, işitme yetenekleriyle ilgili sorunlar varsa kullanılabilir.

Koklear implant menzil testinde, kişi kulaklık takarken kulak kanalına bir dizi sabit elektrot yerleştirilir. Program bir ses çıkarıyor ve söz konusu kişinin işitme yeteneklerini test etmeye geldiğinde kulaklıklar çıkarılıyor ve sesin nereden geldiğini belirlemeye çalışıyorlar.

Koklear implant, kulak zarının dışında bir dizi elektrot içeren küçük bir cihaz kullanır. Elektrotlar daha sonra kişinin çevresinden gelen sesleri iç kulağına iletmek için kullanılan bu tıbbi cihazın içine yerleştirilir.

Koklear implantlar tam olarak araştırılmamış ve yaşlı yetişkinlerde kullanım için onaylanmamış olsa da, çalışmalar bu popülasyon için kullanıldığında olumsuz yan etkilerin olabileceğini düşündürmektedir. Yaygın yan etkilerden bazıları vertigo, kulak çınlaması, işitme kaybı veya kas zayıflığı ile ilgili sorunları içerir. Bazı araştırmalar, bazı durumlarda koklear implant kullanımının, düşme riski altında oldukları için yaşlı yetişkinler için bile bir tehdit oluşturabileceğini göstermektedir.

İlk Koklear İmplant Ne Zaman Yapıldı? 

koklear implant
_DSC0524.NEF

İlk koklear implant 1970’lerde Charles H. Pyle ve eşi Suzanne tarafından yaratıldı. Kulak kanalına yerleştirilen pille çalışan küçük bir cihaz ve kişinin çevresinden gelen ses dalgalarını kulak kanalına ileten bir mikrofon kullandı. Yirmi hastayla çalıştılar ve hepsinde işe yaramasa da kullananlar tekrar duymayı başardılar. İnsanların daha rahat olduklarında bunları kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu öne süren araştırmalar nedeniyle implantı yıllar içinde değiştirdiler.

1970’lerin versiyonu, şu anda kullanılandan tamamen farklı bir koklear implant şeklidir. Zaman içinde bu tıbbi cihaz söz konusu olduğunda birçok değişiklik yapıldı; boyutta, hatta şekilde yapılmış olabilirler. Koklear implantların daha yeni versiyonları daha küçük ve daha az karmaşıktır. Araştırmalar koklear implantların boyutlarının küçüldüğünü ve bu nedenle hastaların implantları reddetme oranlarının azaldığını göstermiştir.

Başlangıçta iki ana koklear implant türü vardı: analog ve dijital. Analog versiyon, dönüştürücüler ve alıcılardan oluşuyordu, ancak o zamandan beri kablolar eskidi ve bu nedenle hacimde bir azalmaya yol açtı. Çalışmalar, günümüzde koklear implant alan hastaların, daha büyük boyutlarından dolayı daha genç yaşta günümüz versiyonunu kullanamadıkları için, onları daha erken yaşlardan itibaren kullanabilme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtmiştir.

Koklear implant ile ilgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu