Kodlama Nedir? – Kimler Kodlama Yapar?
Kodlama, uygulamalar, bilgisayar yazılımları ve internet siteleri oluşmayı mümkün hale getiren uygulamadır. Kullanmış olduğunuz internet tarayıcınızı, Facebook, şuan okumakta olduğunuz MaksatBilgi, telefonunuzda bulunan uygulamalar ve daha birçok şey kodlama yardımı ile yapılmaktadır.
Biz insanların aksine bilgisayarların kendi başlarına konuşma ya da insanlar ile iletişime geçme gibi gelişmiş yetenekleri bulunmamaktadır. Bir bilgisayar, bir tabletin ya da bir cep telefonunun ihtiyaçlarımızı karşılaması adına ona neler yapması gerekmiş olduğunuz yine biz söyleriz.
Bu tür elektronik aygıtlara yapmasını istediğiniz şeyleri söylemek adına programlama dili olarak kullandığımız kodlama sistemlerini kullanırız.Programlama dilleri ile birlikte diğer cihazlar ve bilgisayarlar bizi anlayabilirler.
Bilgisayarların bizi anlamaları, istemiş olduklarımızı yapabilecekleri anlamına gelmemektedir. Bizi anlamış oldukları dillerden birisini kullanarak onlara aynı zamanda talimat ile vermemiz gerekir. Bunu tıpkı gerçek hayatta birisinin size sucuklu yumurta yapmak için komutlar vermesi gibi düşünebilirsiniz.
- Bir tava çıkar.
- Yumurtayı kır.
- Ocağı yak ve sucukları ekle.
Bu basit örnekte olduğu gibi bilgisayarlara komutlar vermemiz gereklidir. Bu talimatları fakat makinelerin bizi anlayabileceği kodlama yardımı ile yapabiliriz. Kodlama yapabilmek için programla dili öğrenmeli ve uygun bir platform için kodlama yapmalısınız.
Nasıl ki ıPhone’lar ve Android telefonlar aynı işletim sistemlerini kullanmıyorsa tüm programlar da aynı programlama dilleri kullanılarak geliştirilemez. Peki kimler kodlama yapar?
Kimler Kodlama Yapar?
Kodlama yapmayı isteyen ya da meraklı olan herkes kodlama öğrenerek kodlama yapabilir. Kimileri kodlamayı sadece zevk ya da hobi olarak yaparken, kimileri yaşamlarını değiştirecek yazılımları üretmek bazıları ise dünyayı değiştirmek için yapabilir.
Bunlarında dışında aktif olarak yazılım ihtiyaçlarına yanıt vererek para kazanmak isteyen insanlar da programlama yapabilirler. Kodlama yapan kişilere yaptıkları kodlamanın türünü ve alanını belirten bazı unvanlar bulunur. Bu unvanların her biri kendi içerisinde bazı gereklilikler bulundurmaktadır.
Örneğin bir webmaster olmak için internet sitenizi oluştururken ihtiyacınız olan sunucu sistemlerini ve programlama dillerini temel seviyede olsa bile bilmeniz gereklidir. Bunun dışında kodlama yapan kişilerin unvanları ise şu şekilde;
- Geliştiriciler
- Web geliştiricileri
- Yazılım geliştiricileri
- Oyu geliştiricileri
- Mobil uygulama geliştiricileri
- Masaüstü yazılım geliştiricileri
- Programcılar
- Donanım programcıları
ve daha saymamış olduğumuz tüm internet dünyasını bulut gibi saran birçok unvana sahip olan insan kodlaya yapmakta. Yapılan kodlamaların sonucunda günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen uygulamalar, programlar ve oyunlar yaratılmış olur.
Kodlama Ne İşe Yarar?
Kodlama öğrenmek normalde yapamayacak olduğunuz birçok şeyi yapmanızda yardımcı olur. Bunlara kendi web sitenizi oluşturmak, teknoloji girişimi başlatmak ya da iş sahibi olmak da buna dahildir. En önemlisi, kodlama yapmak demek yeni dünyayı şekillendiren teknolojileri oluşturmak demektir.