Girişimcilik ve İşletme

Kobi Nedir?

Kobi işletme türleri neler?

instagram takipçi hilesi

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) kurumunun girişimcilere verdiği desteklerin arttığı dönemlerde, seçim dönemlerinde sıklıkla duyduğumuz KOBİ kavramı, pandeminin yarattığı krizle birlikte gündem maddelerinin öznesi oldu. Peki, KOBİ nedir, KOBİ nasıl olunur? Bu yazımızda ekonominin can damarı KOBİ nedir sorusunu yanıtlıyor ve KOBİ’ler hakkında bilinmesi gerekenleri aktarıyoruz.

KOBİ Açılımı Nedir?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler KOBİ kısaltmasıyla anılır. Büyük işletmelerin dışında kalan KOBİ’ler toplam istihdamın önemli bir kısmını sağlaması ve tüm işletmelerin %99’unu oluşturmasıyla “ekonominin lokomotifi” olarak ifade edilir. (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik 24 Haziran 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye’nin de ekonomisinde kritik bir rol oynayan KOBİ’ler tüm sektörlerde faaliyet gösterir. Bununla birlikte KOBİ’ler çoğunlukla büyük sermaye yatırımlarına gerek duymayan sektörlerde faaliyet gösterir.

KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?

Kobi nedir?

KOBİ nedir sorusunu belirleyen KOBİ’lerin özellikleridir. Şöyle ki KOBİ’ler; personel sayısı, bilanço değerleri ve sermaye durumuna göre sınıflandırılır. Mikro işletme, küçük ölçekli işletme ve orta ölçekli işletmeler KOBİ çeşitlerini oluşturur.

Çalışan sayısı ondan az, yıllık net hasılatı veya bilançosu toplamı 3 milyon liradan az olan işletmeler mikro ölçekli; çalışan sayısı 50’den az, yıllık net hasılatı veya bilançosunun toplamı 25 milyon liradan az olan işletmeler küçük ölçekli; çalışan sayısı 250’den az yıllık net hasılatı veya bilançosu toplamı 125 milyon liradan az olan işletmeler orta ölçekli KOBİ sınıfına dahildir.

KOBİ Olmanın Avantajları Nelerdir?

KOBİ’ler büyük işletmelerden farklı iş modellerine ve Pazar dinamiklerine sahiptir. KOBİ’ler finans ve pazarlama gücü açısından düşük bütçelere sahiptir; fakat birçok işletme bu durumu avantaja çevirebilir. Tedarik, üretim ve pazarlama sistemleri esnek KOBİ’ler potansiyelin düşük olduğu pazarlarda faaliyet gösterebilir.

Pazar ve müşteriye yakınlık bakımından büyük şirketlere göre daha avantajlı konumdaki KOBİ’ler küçük birikimlerle kurulup daha az bürokrasiyle faaliyetlerini sürdürebilir. Teşvikli fonlardan daha fazla yararlanma avantajına sahip olan KOBİ’ler için büyük işletmelerin tamamlayıcısı denilebilir.

KOBİ sınıfına giren işletmeler gerekli şartları karşılaması koşuluyla KOSGEB desteklerinden yararlanabilir. KOSGEB destekleri 2021 yılında da devam edecektir. KOSGEB’in yanı sıra Ticaret, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman Bakanlıkları, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Kalkınma Ajansları, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Kredi Garanti Fonu da kobilere destek kredisi verir. Bu destekler ile KOBİ’ler gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltma konusunda Türkiye ekonomisine katkıda bulunması amaçlanır.

KOBİ nedir? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu