Kitap Olmak İsteyeceğiniz Kütüphaneler
Kütüphaneler, herkesin yararlanması için kurulmuş içi kitap dolu dolaplardır .Okuma, araştırma, verimli zaman geçirme alanlarıdır. Kimileri için sıkıcı kimileri için uzun saatler geçirilebilen yerlerdir. Değişik mimarilere farklı konseptlere uygun bir çok kütüphane bulunmaktadır.
Herkesin odaklanabilme , konsantre olabilme kriterleri farklıdır.Kütüphaneler genellikle bu kriterleri bir arada bulundurma özelliklerine sahiptir. Dünya çapında ve Türkiye’de kitaplarından çok mimarisinden söz ettirecek kütüphaneleri biraz inceleyelim.
Avustralya’nın Admont kentinde yer almaktadır.Joseph Hueber tarafından 1776 yılında inşa edilmiştir.Duvarları Fresk ( Bir tür resim ) sanatıyla süslenmiştir.Uzun koridoruyla manastır kütüphanesi olma özelliğine sahiptir.
Çek cumhuriyeti Prag’da bulunan kütüphane Strahov manastır kütüphanesi dünyanın en güzel kütüphanelerinden biridir.1143 yılında inşa edilmiş kütüphanede üç binden fazla el yazması eser bulunmaktadır.
1723 yılında inşa edilen kütüphane Avusturya’nın en kapsamlı kütüphanesi olma özelliğine sahip. Avusturya’nın milli kütüphanesi olarak da bilinen kütüphane de 7 milyon eser bulunmaktadır.
Trinity College kütüphanesi İrlanda’nın en büyük kütüphanelerinden.Kütüphanede 800 yıl önceye ait eserler bulunmaktadır.
Vasconcelos kütüphanesi Meksika’nın başkenti Meksiko’da bulunmaktadır.2006’da kurulan modern bir kütüphanedir. Mimarisin de daha çok cam ve metaller kullanılmıştır.Şehrin gürültüsünden kurtulmak için kütüphane etrafına büyük bir botanik bahçesi kurulmuştur.Kütüphanenin yapımı için 98 milyon harcanmıştır.
George Peabody Kütüphanesi 1857 yılında inşa edilmiş ve Amerika’da bulunmaktadır.Kütüphane olmanın yanında sanat merkezi olarak kullanılmaktadır. Siyah ve beyaz döşemeli mermer ağırlıklı bir mimariye sahiptir.
Joanina kütüphanesi Portakiz debulunmaktadır.Girişlerin ücretli ve fotoğraf çekmenin yasak olduğu bir kütüphane.Beyaz renklerin ağırlıklı olduğu kütüphane tam bir sanat eseri.
Seattle Merkez kütüphanesi yeni teknolojiyle tasarlanmış bir mimari.165 milyon harcanan kütüphane aynı zamanda enformasyon merkezi olma özelliğine sahip.Düz mimarilerinin tersine asimetrik yapı özelliğiyle her mekan ayrı işlevler için gruplandırılmıştır.
Danimarka kraliyet kütüphanesi 1999 yılında inşa edilmiştir.Deniz kenarında prizmatik mimariye sahip bir kütüphanedir.Binanın dışı camla kaplanmış ve suyun bina içine yansıtılması sağlanmıştır.Kütüphane içinde sanat merkezleri ayrı okuma salonları ve cafeler de bulunmaktadır.
Türkiye’nin En Güzel Kütüphaneleri
Türkiye Karabük Kamil Güleç kütüphanesi de dış mimarisiyle dikkat çekiyor.Dış görünümü kitaplardan yapılmıştır.Kitapların üzerinde de birbirinden güzel sözler yazılmıştır.
İstanbul İslam Araştırmaları merkez kütüphanesi 1984 yılında kurulmuştur.Bünyesinde 294 bin kitap bulunmaktadır.Yaklaşık 20 bine yakın da dökümanı mevcuttur