Sağlıklı Yaşam

Kışın Hastalıklardan Korunmanın 10 Basit Yolu !

Kışın Hastalıklardan Korunmanın 10 Basit Yolu !

hastaliktan-korunmanin-yollari

1. Kirli Havaya Dikkat Etmelisiniz !

turkiye-nin-havasi-en-kirli-ve-en-temiz-sehirleri
Özellikle sonbahar mevsiminde hava kurur ve bu da birçok hastalığa yol açabilir. Kuru ortamlarda mikroplar ve virüsler çok çabuk yayılabiliyor. Bu gibi havalarda atkı yada şal gibi ağzımızı kapatabilecek bir nesne bulundurmalıyız ve ağız yerine burundan nefes almaya dikkat etmeliyiz.

2. Düzenli Uyku !

uyku
Özellikle kışın bağışıklığımız daha düşük dirençli olur. Bu nedenle erken saatlerde yatıp erken saatlerde kalkmak hastalıklara karşı vücut direncimizi önemli derecede arttırmaktadır. Sabah erken kalktığımızda güne daha dinç ve zinde başlayabiliriz.

3. C Vitamini Çok Önemli !

meyve-saglik
Özellikle taze meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini hastalıklardan korunmamızda büyük rol oynamaktadır. Yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler C vitamini açısından oldukça zengin olduğundan bolca tüketmekte fayda var. C vitamini, vücudu virüs ve bakterilere karşı korur, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacı 100 miligramdır. Günde 5 öğün meyve ve sebzelerle beslenirseniz, vücudunuzun ihtiyacı olan C vitaminini karşılamış olursunuz.

4. Tedaviyi İhmal Etmeyin !

tedaviyi-ihmal-etme
Özellikle kronik hastalığı olanlar bu mevsimde en ufak bir şikayette doktora gitmeyi ihmal etmemelidirler.

5. Plates !

pilates
Bu mevsimde özellikle yoğun şekilde spor / egzersiz yapmak vücut direncini düşürdüğü öne sürülüyor ve pek tavsiye edilmiyor. Fakat yoga ve plates vücudu çok fazla yormadığı için bu mevsimde yapılabilecek en ideal sporlar arasında.

6. Bitkiler ve Bitki Çayları !

bitki
Özellikle ekinezya bitkisi vücudu hastalıklara karşı etkili bir biçimde koruduğu kanıtlanmıştır. Ekinezya bitkisini sadece çay olarak tüketmek yeterli olmuyor. Bunun için daha detaylı bilgiyi doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra zencefil bitkisi de bronşları açıp yumuşattığı için bu mevsimde tüketilmesinde fayda var. Yeşil çayın rahatlatıcı etkisi artık herkes tarafından biliniyor. Yeşil çayın içerdiği bitki maddeleri organizmaları bakterilere karşı koruyor ve hastalık halinde oluşan ağrıları azaltıyor.

7. Alerjisi Olanlar Dikkat !

alerji-ilac
Eğer ki bir alerjiniz varsa alerjiniz olan bitkilerden sebzelerden uzak durmalısınız. Özellikle süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olanların bu aylarda özellikle daha dikkatli olması gerekiyor. Bu mevsimde özellikle aşırı şeker kullanımından kaçınılması gerekiyor. Çünkü şeker vücudu yorarak bağışıklık sisteminin dirençsiz kalmasına yol açıyor.

8. D Vitamini Tüketilmesi !

d-vitamini
Güneşin bu mevsimde azalmasıyla birlikte vücudumuzda D vitamini eksikliği ortaya çıkacaktır. Bunun eksikliğini dışarıdan tüketeceğimiz D vitamini içeren besinlerle dengelemeliyiz.

9. Stres !
stres

Stres vücudumunun en büyük düşmanıdır. Stres, depresyon, yorgunluk ve mutsuzluk vücudumuzun savunma sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemimiz de bu savunma hücreleri ile birlikle çalışmaktadır. Bu nedenle stres gibi olumsuz durumlara özellikle bu mevsimde yer vermememiz gerekmektedir. Özellikle bu mevsimde depresyon belirtileriniz artıyorsa kesinlikle geç kalmadan bir doktora danışmalısınız.

10. Grip Aşısı !
grip-asisi

Aşıyı yaptırmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Bu mevsimde grip gibi enfeksiyonlar çok daha sık görülmektedir. Özellikle yaşlıların ve çocukların grip aşısı yaptırması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu