Kirpik Biti Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kirpik Biti Nedir?
Kirpik biti, insanlar ve hayvanlarda bulunan ve kan emerek yaşayan parazitler olarak bilinirler. Özellikle de hijyen koşullarının az olduğu yerlerde bulunurlar. Bu parazitler genel olarak kıl diplerinde ve içlerinde yer alırlar. Bitler kendi aralarında ikiye ayrılırlar.
- Kasık Biti (Phthirus Pubis): Özellikle kasık ve kirpik bölgelerinde görülen bitler olarak bilinirler. Zıplamaya müsait bitler değillerdir. Ayaklarında çengeller bulunur. Bu çengeller sayesinde deri veya saça tutunurlar. Yaşama sıcaklığı 28 derecedir. İnsan vücudu bu sebeple, ideal yaşam alanlarıdır.
- Vücut Biti (Peduculus Humanus): Vücut biti genel olarak saç diplerinde bulunurlar. Zıplamaya oldukça müsaitlerdir. Fakat yine de kafa dibinde durmayı ve emmeyi tercih ederler. Ortalama yaşam süreleri sadece 6 gündür.
Kirpik bitlerinin, kafaya dönmesi mümkün değildir. Kirpik biti ile, kafa da çıkan bitler birbirinden farklıdır.
Kirpik Biti Belirtileri Nelerdir?
Kirpik bitleri genel olarak tüylenme oranı ile eş değer değildir. Parazit kirpik az da olsa yaşanılabilir. Özellikle cinsiyet olarak genelde kadınlarda görülür. Sebepleri arasında;
- Kirpiklerde makyaj kalıntıları kalması,
- Takma kirpik kullanmak,
- İpek kirpik kullanmak,
- Bu hastalığa sahip olan birinin eşyasını kullanmak,
- Hayvanlarla çok iç içe olmak,
gibi durumlar kirpik bitine sebep olabilir.
Kısa tüylerin olduğu yerlerde de çıkabilen bitler, kirpiklerde genelde göz kapağı derisinin altında veya kirpik diplerinde olurlar. Burada hızlıca ürerler. Özellikle yuvası olan bitler, göz içerisinde bile girebilirler. Bu durum kişiyi fazlasıyla rahatsız edebileceği için, kirpik bitleri kendini hemen belli eder.
Diğer bölgelerde bit şampuanları ile birlikte kolayca temizlik yapabilirsiniz. Fakat kirpikler için aynı durum söz konusu olamaz. Tedavi yöntemleri oldukça farklıdır. Kirpiklerde ki bitler sürekli olarak yüz yıkamasından dolayı orada kalmaya devam edemezler. Fakat yumurtaları kirpik üzerinde kalmaya devam eder. Genelde kirpik diplerinde hareketli olarak gözüken ve sarı-kahverengi renklerde olan yumurtalar bulunur. Kirpik bitlerinin en yaygın belirtileri arasında;
- Gözde ve göz kenarlarında kaşıntı,
- Kirpik diplerinde gözükebilen yumurtalar,
- Göz içerisine giren bitlerin ve yumurtaların sürekli olarak batma hissi yapması vardır.
Kirpik Biti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kirpik biti tedavisi, normal bitlenmelerde olduğu gibi şampuanlar ile geçmez. Tedavisinde muhakkak doktora başvurulmalıdır. Fakat yine de evde uygulanabilecek yöntemler vardır.
Bunlardan ilki; vazelin kullanmaktır. Günde sabah, öğle ve akşam olmak üzere kirpik diplerine üç defa vazelin uygulanmalıdır. Kirpik diplerinde bulunan yumurta ve bitler vazelin sayesinde 2 hafta içerisinde ölürler.
Kirpikleri hijyenli bir şekilde sürekli olarak temizlemek gerekir. Yüzün günde üç defa temiz bir sabun ile yıkanması kirpik bitlerinin temizlenmesinde faydalı olacaktır.
Bunlar dışında diğer tedavi yöntemleri mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. Kirpik bitlerinin, kirpikte fazla yaşaması, buraya yumurta yapması ve yumurtalarının bulunması kirpik kaybına yol açabilir. Bu sebeple fazla bekletmeden doktor randevunuzu almalısınız.
Kirpik bitlerinden kurtulduktan sonra, kirpiklerinize mutlaka bakım yapmalısınız. Kirpiklerini her gün bol suyla yıkayıp, bir süre ipek kirpik, takma kirpik veya protez kirpik kullanmamalısınız. Aynı zamanda başka birinin rimelini veya daha uygun fiyatta olan rimelleri de kullanmamalısınız. Bakım yapabilmek için vazelin kullanabilirsiniz. Kulak pamuğu ile kirpiklerinize ve kirpik diplerinize vazelin sürebilirsiniz.