Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?
Gelincikgiller familyasından gelen Kırlangıç Otu yaklaşık olarak 30 ila 80 cm boyları arasında yetişebiliyor. Aynı zamanda kaşıntı olarak da bilinen Kırlangıç otu, sarı renkli yapraklara sahiptir. Ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişmesiyle bilinen bu otun sap kısmında çıkan sarı sıvı genelde zehirlidir. Aynı zamanda Kırlangıç Otunun Faydaları da oldukça fazladır.
Kırlangıç Otu Nedir?
Ülkemizde en sık Karadeniz ve Marmara bölgesinde görülen kırlangıç otunun en önemli özeliklerinden birisi sap kısmında çıkan sıvının, zehirli olmasıdır. Fakat buna rağmen kırlangıç otu faydaları saymakla bitmez diyebiliriz. Genellikle temmuz ve ağustos aylarının başlarında toplanan kırlangıç otu, gelincikgiller familyasına ait olan kırlangıç otu şifa bitkisidir.
Özellikle göz rahatsızlıklarında bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılan kırlangıç otu, önemli bitkiler arasında yer alıyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre kanserden, göz hastalıklarına kadar vücutta ki tüm organlara faydası olan otun, bilinçli ve belirtilen sürelerde kullanılması gerekiyor. Bilinçsizce kullanılan kırlangıç otu genelde zararlı sonuçlar doğurabiliyor.
Bilimsel ismi Chelidonium Majus olarak da anılan, halk arasında ise Hilaliye, Temre, Kaşıntı veya Kırlangıç Otu olarak bilinen otun yaprakları genelde meşe ağacının yapraklarını anımsatır. Kanı temizlemesinden, göz hastalıklarına, kanserden, kan dolaşımına kadar bir çok hastalığa tedavi yöntemi olarak kullanılır.
Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?
- Kırlangıç otu güçlü bir kan temizleyicidir. Bu yüzden kan kanseri tedavilerinde sıklıkla kullanılır.
- Karaciğer hastalıklarında kullanılır.
- Metabolizma hızlandırma konusunda oldukça faydalıdır.
- Böbrek, safra kesesi, karaciğer gibi rahatsızlıklar konusunda tedavi yönteminde kullanılır.
- Sap kısmında bulunan sarı zehri akıtarak, kökü ile birlikte tüketildiğinde sarılığa iyi gelmektedir.
- İdrar yolları rahatsızlıklarında şifadır.
- Siğil, egzama, nasır gibi cilt hastalıkları konusunda tedavi edici bir özelliğe sahiptir.
- Göz hastalıklarında mutlaka kullanılan kırlangıç otu, katarakt ve kornea lekelerini mutlaka tedavi eder. Aynı zamanda kırlangıç otunda bulunan yapraklardan elde edilen sıvı, göz yorgunluklarına iyi gelmektedir.
- Deri kanseri konusunda etkilidir.
- Tüy dökme veya aşırı tüylenmeyi önlemek için kullanılır.
Kırlangıç Otu Nasıl Kullanılır?
Kırlangıç otunun çayı ve şarabı bulunur. Bununla birlikte su olarak da tüketebilirsiniz. Göz ve görme bozukluklarında genelde bitkinin yapraklarından çıkan sıvının göze sürülmesi veya göz kapak ve kenarlarına sürülmesiyle tedavi uygulanır. Göz rahatsızlıklarında mutlaka uzman kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu
- 250-300 ml su
Hazırlanışı
- Önceden kaynatılmış olan 250-300 ml suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kırlangıç otunu ekliyoruz.
- Karışımı bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz.
- Pişirdikten sonra güzelce süzerek kullanıyoruz.