Kimyasal Hadım Nedir? Kimyasal Hadım Nasıl Uygulanıyor?
Kimyasal hadım yani kastrasyon, tıbbi ilaçlar ile erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun salgılanmasının düşürülmesini ve cinsel isteğin ortadan kaldırılmasını amaçlayan, cerrahi olmayan tıbbi müdahaleyi ifade eder.
Testislerin işlevibi kaybetmesi için yapılan müdahale anlamına gelmektte olan kastrasyon ifadesi, kadınlarda yumurtalıkların alınması işlemi içinde kullanıılır. Ancak kadınlarda uygulanan işlem için genellikle ooferektomi ifadesi kullanılmaktadır.
Kastrasyon, kimyasal yöntemler hariç, cerrahi ve başka yöntemler ile de yapılmaktadır. Kimyasal hadım, cerrahi yöntem ile kastasyondan farklı olarak, cinsel isteği azaltma amacına daha insancıl bir biçimde ulaşılması için yapılmaktadır. Çünkü sadece vücuda testosteron hormonu engelleyici (antiandrojen) içeren ilaçlar enejkte edilmektedir.
Kimyasal Hadım Nasıl Uygulanmakta?
Kimyasasl hadım uygulaması nasıl uygulandığı, işlem için hangi ilaçların, nasıl kullanılmış olduğu en fazla merak edilen konular arasında. Medikal kastrasyon olarak da bilinen kimyasal hadım, testislerin testesteron üretimini durdurmakta neredeyse ameliyatla yapılan kastasyon kadar etkili olmaktadır.
Türkiye’de kimyasal hadım için bulunan ilaçlar, Zoladex, Decapeptyl ve Lucrin’dir. İlaçlar, enjeksiyon yöntemi ile genellikle ayda bir kere olmak üzere belirli aralıklar ile uygulanır. İktidarsızlık, sıcak basması, memelerde büyüme ve hassasiyet, bulantı ve cinsel isteğin azalması gibi yan etkilere sebep olmaktadır.
İlgili hormon üretiminin önlenmesinin ( Sterilizasyon), yeni bir uygulanış şekli olan kimyasal hadım, ameliyat olunmadan yapılan bir işlemdir. Hormon üretimini durdurması için uygulanan ilaçlı bir tedavi yöntemidir.
Kimyasal hadım uygulaması için dünyada en fazla kullanılan ve erkek hormonu olarak bilinen testosteron hormonunun oranını azaltmayı amaçlayan Depo Provera adlı ilaç, ilk defa 1959 senesinde kadınların jinekolojik sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde de gebelik önleyici doğum kontrol ilacı olarak kullanılmaktadır.
Kimyasal Hadım Etkileri Nelerdir?
Kimyasal hadım için yaygın olarak kullanılan ilaç olan Depo Provera, kişinin cinsel sapkin davranışlarını ve düşünlerini harekete geçiren genital bölge fonksiyonlarır azaltarak, kontrol altına almaktadır.
Depo Provera tedavisi, etkili bir biçimde uygulandığı zaman ve buna ek olarak psikolojik danış ile destekliği zaman cinsel sapkınlıkları ortaddan kaldırdığı açık bir biçimde görülmüştür. Yani cinsel suçlı, Depo Provera kullanmadığı zaman kontrol edememiş olduğu cinsel davranışları, tedavi edildiği zaman kontrol edebilecek hale gelecektir.
Depo Provera uzun süre boyunca kullanılırsa kansere neden olabilir. Çünkü hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu, ilacın uzun süre boyunca kullanımında rahim ve göğüs kanserine neden olduğu görülmüştür. Fakat ilacın bu deneyler sırasında kullanımı kimyasal hadım tedavisine oranla çok daha uzun süreli olduğundan dolayı tedavi görenlerde henüz kanser gibi yan bir etki saptanmamıştır.
Kimyasal Hadımın Diğer Yan Etkileri İse;
- Vücut yağında artış
- Kemik yoğunluğunda azalma
- Erkeklerde meme bezlerinin normalden fazla gelişmesi (jinokomesti)