Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
Ketojenik diyet, kış aylarının gelmesiyle birlikte bu aylarda formununu korumak isteyenlerin veya daha fit bir vücuda sahip olmak isteyen bireylerin başvurduğu ilk yöntemlerden birisi olup ketojenik diyet karbonhidratlı ürünleri asgari olarak almayı öngören bir diyet çeşididir.
Son zamanlarda sosyal medya ve haberlerde ünlülerin zayıflama sırrı olarak karşımıza yeni yeni çıkmaya başlamış olsa da daha öncesinde birçok rahatsızlığın tedavi edilmesi süresince uygulanmış yöntemlerden birisidir.
Uygulanan bu diyette vücuda alınan karbonhidrat miktarı önemli oranda azaltılırken yağ ve proteinli besinlere verilen önem de belirli bir ölçüde olacak şekilde yükseltilir. Epilepsi ve diyabet gibi hastalıkların tedavi edilme süreçlerinde kimi zaman kullanılsa da hayatınıza adapte uzun süre adapte etmenizin önerilmediği bir beslenme biçimidir.
Ketojenik Diyet Planlaması Nasıl Yapılmaktadır?
Ketojenik diyetin en basit mantığı, vücudunuzun karbonhidrattan sağlamış olduğu enerjiyi aslında yağdan almasını sağlamaya çalışıyorsunuz. Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette yer alan kırmızı çizgilerimiz bulunmaktadır. Bu çizgileri yasaklı ve serbest olan yiyecekler olarak gruplandırma yapmanız sizin için daha verimli bir diyet olacaktır.
Ketojenik Diyette Neler Yenir?
- Tereyağı ve zeytinyağı gibi doğal olan sağlıklı yağlar
- Yumurta
- Zeytin
- Sarımsak
- Et ve et ürünleri
- Badem
- Fındık
- Deniz Ürünleri
- Süt ve süt ürünleri
Ketojenik Diyette Nelerin Yenilmemesi Gerekir?
- Ekmek, makarna ve pilav gibi karbonhidrat değeri yüksek besinler
- Şeker
- Meyve
- Baklagiller
- Meyve suyu
- Bal ve Pekmez
Ketojenik Diyet Ne Kadar Etkilidir?
Bireylere hızlıca kilo kaybı yaşattıran bu diyette küçük ancak çok önemli noktalar bulunmaktadır. Vücudunuza giren karbonhidrat miktarı önemli oranda azaldığı için yağ içeren besinler tüketmekten korkmayın. Yemeyi istediğiniz sebzeleri olabildiğince kızartmadan suda haşlayarak pişirmeye özen gösterin. Bunların yanı sıra sürekli olarak bol bol su içmeye özen gösterin. Bunlar gibi detaylara dikkat ettiğinizde Ketojenik diyet ile kısa bir sürede kilo kaybı yaşıyacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?
Vücudunuzun alışmış olduğu karbonhidrat miktarı kısa bir süre içerisinde normalin çok üstünde azaldığı ve standart beslenme düzeyinden farklı bir yapıda ilerlediği için bazı sağlıksal riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu sebepten ötürü Ketojenik diyetin doktor kontrolünde yapılmasında fayda bulunmaktadır. Bu diyeti gerçekleştiren kişilerin kimilerinde şu olumsuz durumlar oluşabilmektedir:
- Bağırsak problemleri
- Karaciğerinde sorun olan kişilerin zaman içerisinde rahatsızlıklara yol açabilir
- Asabiyet, kafa karışıklığı ve unutkanlık gibi durumlara yol açabilir
- Uzun bir süre boyunca bu diyet ile beslenen kişilerin kalp ritimlerinde bozukluklar meydana gelebilir
- Vitamin ve mineral değerlerinizde düşüş yaşanabilir
Ayrıca, diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarına sahip kişilerin bu diyeti uzman bir doktor kontrolünde yapmalarında fayda bulunmaktadır. Böylelikle kilo verirken sizin için oluşabilecek sağlık sorunlarını da ortadan kaldırarak mutlu bir yaşam sürdürmeye devam edebilirsiniz.