Kendimizi Geliştirmenin Önemi Nedir?
Kendimizi Geliştirmenin Önemi Nedir? Kişisel gelişim, bir insanın yeteneklerini doğru yönlendirmesi ve hayatı boyunca kendini geliştirmesi anlamına gelir. Bu süreçte insan, kendiyle yarışır ve hedeflerine ulaştıktan sonra yeni hedefler belirleyebilir. Peki kendimizi geliştirmek gelişim için neler yapabiliriz?
Her gün gazete ya da kitap okuyabilir, sosyal medyada takip ettiğimiz kişileri inceleyebilir, örgün veya online eğitimler alarak merak ettiğimiz konularda kendimizi geliştirebiliriz. Kişisel gelişimin temel amacı, insanın üretkenliğini arttırmaktır. Bu nedenle sürekli eğitim almak da yanlış olmayacaktır.
Kendimizi Geliştirmenin Katkıları Neler?
Kişisel gelişim, insanın kendisini her yönden geliştirmesi anlamına gelir. Bu süreç, sosyal hayatta, iş hayatında ve özel hayatta aktif olmayı gerektirir ve kişinin hayatını istediği yönde şekillendirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda üretken, verimli ve güçlü bir insan olmasına da katkıda bulunur.
Kişisel gelişimi kendi yararlarına yanı sıra diğer insanların ve canlıların faydasına kullanmak oldukça doğru ve faydalıdır. Yaratıcılık öğrenildiğinde kişi kendine karşı özgüven kazanacaktır. Ayrıca, kişinin gelişimi ile birlikte çevresiyle daha fazla etkileşim ve iletişim içinde olacağından, girişken, üretken ve mutlu bir kişi olarak çevresinde var olacaktır.
Kendimizi Geliştirmenin Fonksiyonel Esasları Nelerdir?
Özgüven, düşünce, beyin, bilinçaltı, dil, arzu, olumlu düşünce, dönüşüm, bilinç, inanç, alışkanlıklar, hayal gücü, amaç, hedef, ilişkiler, fizyoloji, tavır, tutum, davranış, motivasyon, uyum, değişim, değerler ve ilkeler gibi faktörler kişisel gelişimde önemlidir. Kişisel gelişim sayesinde kendisini yenilemek isteyen bir kişi, birçok yeni özellik edinebilir.
Bu sayede mutlu bir imaja sahip olabilir. Kendini geliştiren kişi, hedefleri netleştirmesi sayesinde hayatının farklı alanlarında daha fazla başarı elde edebilir. Ayrıca, kararsızlıklarını aşarak bakış açısını değiştirebilirse, çevresinde oldukça fark yaratabilir. Yüksek motivasyona sahip kişiler, hedeflerinden şaşmadan zamanlarını iyi yöneterek amaçlarına kısa sürede ulaşabilirler. Özgüveni artan kişiler, kazandıkları olumlu ya da olumsuz deneyimlerden yola çıkarak başarılarına başarı ekleyebilirler.
Değişime ve çağın gerekliliklerine uyum sağlayamamanın, başarısızlığı beraberinde getirebileceğini bilen kişi, her zaman açık fikirli olmalı ve kendisini sürekli geliştirmeye devam etmelidir. Böylece, var olduğu dünyada veya evrende fark yaratabilir. Kendi potansiyelini fark etmeyen bir kişi, bu gelişim eğitimleri sayesinde kendi sınırlı ufkuyla başa çıkabilir ve onu genişletebilir. Çağın hızına ayak uydurabilen kişi, her ortamdan ve olaydan bir öğrenme fırsatı yakalayabilir.
Kişisel gelişimle kendini sürekli olarak geliştiren bireyler, toplum içinde fark edilebilen insanlar haline gelirler. Öte yandan kendini geliştirmeyen ve çevresinde bir fark yaratamayan kişiler, zamanla ortadan kaybolup yok olma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Günümüzde kişisel gelişim için en yaygın platformlardan birisi, online eğitimlerdir. İnsanlar artık oturdukları yerden ücretsiz eğitimler alarak hayallerine bir adım daha yaklaşabiliyorlar.
Kişisel gelişim sayesinde insanlar, hayallerini gerçeğe dönüştürürken aynı zamanda ürettikleri ürünlerle de dünyayı etkileyebilecek güce sahip olduklarına inanırlar. Peki bu düşünce yanlış mıdır? Hayır, kesinlikle yanlış değildir. Zira bu tür insanlar sayesinde çağımızda birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Hem bir sanat eseri hem de bir bilgi teknolojisi ürünü gibi farklı alanlarda yapılan çalışmalar, insanlık için büyük bir değer taşıyabilir.
Kendimizi Geliştirmenin Önemi Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı, kendimizi geliştirmek oldukça önemlidir. Belki bilim insanı olamayız. Ancak bir bilim insanına ilham veren resim çizebilir, fotoğraf çekebilir ya da kitap yazabiliriz. Kişisel gelişim sayesinde hayal gücümüz de gelişeceği için bu hayallerimizi çeşitli ortamlarda sergileyebiliriz. Kişisel gelişim ile ulaşabileceğimiz seviye, paylaştığımız bir şey ile hiç kimsenin cevaplayamadığı bir sorunun cevabını bile bulabileceğimiz kadar yüksek olabilir.
Kişisel gelişim insanların ne zaman başlaması gerektiği konusunda bir kısıtlama getirmez. İnsanlar doğdukları andan itibaren, istedikleri her alanda kendilerini geliştirmeye başlayabilirler. Hayatlarında kişisel gelişime önem veren ve bu konuda sürekli kendilerini geliştiren insanlar, neredeyse bilim insanları kadar üretken olabilirler. Ayrıca kişisel gelişim, insanların ruh sağlığını da düzene koyabilmelerine yardımcı olabilir.
Genellikle kişisel gelişime önem veren insanların psikolojik sağlığı da diğer insanlara göre daha iyi durumdadır. Ancak, ruh sağlığı problemleri olan insanların da becerileri doğrultusunda katılacağı kişisel gelişim eğitimleri sayesinde sorunlarına çözüm bulmaları amaçlanır. Kendisindeki farklılığı keşfeden bireyler, kazandıkları özgüven ile birlikte daha sosyal ortamlara girerek kendilerini değişik alanlarda göstermeye başlayabilirler.
Bireyler kendilerinin farkına vardıklarında, doğa ve hayvanlar gibi diğer canlılara da saygı duymaya başlarlar ve onlar için bir şeyler yapmaya çalışırlar. Kişisel gelişim konuları oldukça geniştir. Doğa, sanat, bilim, teknoloji, finans, insan ilişkileri, eğitim, resim, fotoğrafçılık, yazarlık, e-ticaret, sosyal medya, yaşam koçluğu, bilişim gibi alanları içerebilir.
Kişisel gelişim, insanların toplumda var olmalarını sağlayan önemli bir olgudur. İnsanlar var oldukça üretken ve yaratıcıdırlar ve kişisel gelişim sayesinde hayata bağlanır ve kendilerini geliştirebilirler.