Sağlıklı Yaşam

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Kemik Erimesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kemik erimesi, pek çok kişinin yaşadığı bir sağlık problemidir. Tıptaki adı Osteoporoz‘dur. “Osteoporoz” kelime anlamı olarak “gözenekli kemik” anlamına gelmektedir. Kemikleri zayıflatan bir hastalıktır. Ani ve beklenmedik kemik kırılmaları için daha büyük bir risk taşır.

Osteoporoz, daha az kemik kütleniz ve gücünüz olduğu anlamına gelir. Hastalık genellikle herhangi bir belirti ya da ağrı olmaksızın gelişir. Genellikle bu durumu kırıklara neden olana kadar anlamazsınız. Bunların çoğu kalça, el bileği ve omurga kırıklarıdır.

kemik erimesi

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesinin belirtileri genellikle anlaşılmaz. Bu nedenle bazen sessiz bir hastalık olarak adlandırılır. Ancak, aşağıdaki hususlara dikkat etmenizde büyük fayda vardır;

  • Boy kaybı
  • Duruşta değişiklik
  • Nefes darlığı
  • Kemik kırıkları
  • Alt sırtta ağrı

Kemik Erimesinin Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlar, neden geliştiğinin kesin nedenini tam olarak bilememektedir. Kemikleriniz canlı, büyüyen dokudan meydana gelmektedir. Sağlıklı kemiğin içi sünger gibi görünür. Bu bölgeye trabeküler kemik denir. Dıştaki yoğun kemik kabuğu süngerimsi kemiğin etrafını sarar. Bu sert kabuğa kortikal kemik denir.

Osteoporoz meydana geldiğinde, “sünger” deki “delikler” büyür ve daha fazla sayıda olur. Bu da kemiğin içini zayıflatır. Kemikler vücudu destekler ve hayati organları korur. Kemikler ayrıca kalsiyum ve diğer mineralleri de depolar. Vücut kalsiyuma ihtiyaç duyduğunda parçalanır ve kemiği yeniden oluşturur. Kemiğin yeniden şekillenmesi adı verilen bu işlem, kemikleri güçlü tutarken vücuda ihtiyaç duyulan kalsiyumu sağlar.

Yaklaşık 30 yaşına kadar, normalde kaybettiğinizden daha fazla kemik üretirsiniz. 35 yaşından sonra kemik parçalanması, kemik oluşumundan daha hızlı gerçekleşir ve bu da kademeli olarak kemik kütlesi kaybına neden olur. Kemik erimeniz varsa, kemik kütlesini daha büyük oranda kaybedersiniz. Menopozdan sonra kemik erimesi oranı daha da hızlı gerçekleşir.

kemik erimesi

Kemik Erimesinin Tedavisi

Kemik erimesi tedavisi, egzersiz, vitamin ve mineral takviyeleri ve ilaçları içerebilir. Kemik erimesini önlemenize yardımcı olmak için genellikle egzersiz ve takviyeler önerilir. Ağırlık kaldırma, direnç ve denge egzersizlerinin hepsi oldukça önemlidir.

Bunun yanında kemik gelişiminizi destekleyecek gıdalar da tüketmek çok önemlidir. Doktorunuz ile belirleyeceğiniz yok haritası doğrultusunda tedavinize başlarsanız hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

Kemik erimesini önlemek için de vücudunuz için gerekli olan kalsiyum miktarını almanız gerekmektedir.

Günlük kalsiyum alımı genel itibari ile şu şekildedir;

  • Yetişkinler (19-50 yaş arası) – 1.000 mg
  • Yetişkin erkekler (51-70 yaş arası)  – 1.000 mg
  • 51-70 yaş arası yetişkin kadınlar – 1.200 mg
  • 71 yaş ve üstü yetişkinler – 1.200 mg
  • Hamile ve emziren gençler – 1.300 mg
  • Hamile ve emziren yetişkinler – 1.000 mg

kemik erimesi

Kemik Erimesi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu