Karnitin nedir? 8 Faydası Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?
Bugün sizlere Karnitin nedir? 8 Faydası Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır? Gerçekten yağ yakıcı etkisi var mıdır? bu konu hakkında bilgiler paylaşacağım. Özellikle sporcu kişilerin çok sıklıkla kullandığı karnitin(L-carnitine) insan vücudunda üretilmektedir ve dışarıdan gıdalarla da alınabiliyor.
Karnitin (L-carnitine) Nedir?
Yağ yakımı sadece metabolizmaya uygun bir diyet ve bunu destekleyen spor programları ile oluyor. Vücutta karnitin (L-carnitine) yağ dokusu parçalanırken hücreler aracılığı ile yağ dokularını mitokondriye enerji dönüşümü için taşır. Uzun zincirli yağ dokuları da taşınırken mitokondriye girmekte zorlanıyor ise işte tam bu sırada karnitin (L-carnitine) devreye giriyor ve yağ asitlerinin parçalanmasını sağlıyor.
Parçalanması sonucunda da yağ asitleri hücreye kolaylıkla girebiliyor ve enerjiye döşüyor. Bunun sonucunda vücudumuz yağı parçalayabiliyor. karnitin (L-carnitine) Sadece uzun zincirli yağ asitlerinin parçalanmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden yoğun spor yapan kişilerin daha dinç ve enerji dolu hissetmesi için karnitin kullanması öneriliyor. Fakat unutulmamalıdır ki Karnitin sadece yağ yakmıyor.
Karnitin Çeşitleri (L-carnitine) Nelerdir?
Karnitinin de birçok çeşidi vardır. Özellikle günlük ve spor programları için kullanılacaksa L-carnitine kullanılması gerekir çünkü enerjinizin yüksek olduğunda iyi bir performans sağlamanıza yardımcı olur. Karnitinin yapısında metiyonin ve lizin denilen iki aminoasit vardır.
Karnitin vücudumuzda üretildiği gibi dışarıdan besinlerle de alınabiliyor. Özellikle kırmızı et, balık, süt ,biftek ve tavuk göğüsünde bulunuyor. Ayrıca bitkisel kaynaklı besinler ve tam tahıllı gıdalarda da bulunuyor.
Geçmiş tarihlerde yapılan bir araştırma karnitin kullanan 911 kişi, haftalık olarak 1-1.5 kilo arasında yağ yakımı gerçekleştirmiştir.
Karnitin kullanımının yanında b vitamini, c vitamini, yeşil çay ve probiyotikler kullanılarak da destek sağlanabilir. Çünkü hepsinin bir araya gelerek kullanılmasının katkıları olabiliyor. Probiyotikler bağırsak florasına katkı sağladığı için sindirim sisteminde olumlu gelişmeler sağlıyor. Ne kadar sindirim sisteminiz sağlıklıysa, ne kadar düzenli tuvalet ihtiyacını karşılıyorsanızda o kadar hızlı kilo kaybı vücudunuzda gerçekleşiyor. B vitaminiyle de aynı zamanda bağışıklık sisteminizi desteklerken metabolizmanızın hızlanmasına katkı da sağlıyor.
Karnitin Faydaları (L-carnitine) Nelerdir?
- Yukarıda bahsedildiği üzere yağ asitlerinin metabolizmasında rol oynar.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Vücutta antioksidant role sahiptir.
- Özellikle erkeklerde kas gelişiminde ve sperm hareketliliğini arttırıcı rolü vardır.
- Hipertansiyon, diyabetik ve bağışıklık sisteminin hastalıklarında kullanılabilir.
- Sporcuların enerjisini ve performansını arttırır.
- Oksijen miktarında artış sağladığı için yara iyileşmelerinde yardımcıdır.
- Testesteron artışına sebep olur.
Bahsettiğim üzere vücutta karnitin üretimi yeteri kadar değildir ve dışarıdan destek olarak da alınması gerekmektedir. Yeni doğan bir bebeğin vücuda ilk olarak aldığı karnitin kaynağı anne sütündedir. Bu gelişim için son derece önemlidir. Karnitinin vücutta eksik olması da çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. bunlara aşağıda belirteceğim durumlar sebep olabilir. Bunlar:
- Protein eksikliğine bağlı genetik rahatsızlıklar
- Vejetaryen beslenme
- Diyabet
- Yaşlılık
- İlaç kullanımı
- Uzun süreli ishal
Karnitin nedir? Faydaları Nelerdir? İle İlgili Videolar:
https://youtu.be/eK9zf9j0N04