Kariyer Planlamada En Çok Yapılan 10 Hata Nedir?Nerede Yanlış Yapıyoruz?
Bir işde çalışıp kariyer yapmak istiyorsunuz.Bunun için kariyer planlamasına ihtiyacınız olacak.Kariyer planlaması için de daha çok ipucuna ihtiyacınız olacak.Sonunda uyguluyorsunuz ve bir tülü hiçbir işe yaramıyor.İşler istediğiniz gibi gitmiyor.Bunun sonucu olarak da yürüttüğünüz kariyer planının işe yaramadığını düşünüyor olacaksınız.Bununla ilgili kendinizle muhasebe yaparken hatanın nerede olduğunu merak ediyorsunuz.İşte tam bu anlamda bizim bazı tespitlerimiz var.
Daha doğrusu uzmanların tespitleri sonucu ,bizimde bunları derlediğimiz 10 maddelik o hataları aşağıda derledik.
Kariyer planlamasında en sık yapılan 10 hata:
1. Kısa vadede maddi ihtiyaçları karşılamak için uzun vadeli kariyeri bir arada tutmak
Kısa dönemli maddi ihtiyaçlarınızı ve uzun dönem hayat/kariyer hedeflerinizi buluşturarak, her ikisini de aynı zamanda karşılamaya çalışıyorsunuz. Daha güvenli maddi altyapınızı sağlamadan üzerine bir şeyler kurmak istiyorsunuz.
2.Hızlı ya da Geçici Çözümler Aramak
Çabuk ya da geçici çözümler arıyorsunuz. Örneğin; cevabı bulmak için bir fikirden diğerine atlıyorsunuz. Unutmayın ki; tatmin edici ve prestijli bir kariyer sahibi olmak zaman, sabır ve iyi bir plan gerektirir.
3.Ne İstediğinizi Bilmeden Planlamak
Kişisel tatmininizi sağlamak için kendinizi tanımadan ve ne istediğinizi bilmeden başarıyı dış dünyada arıyorsunuz.
4.Yardım almadan ilerlemek
Kariyer gelişimi sürecini hiç kimseden ve hiçbir yardım almadan ilerletmeye çalışıyorsunuz.
5.Kendi Doğrularınız yerine başkalarının doğrularını uygulamak
Kendi doğrularınızı uygulamak yerine ailenizin veya başkalarının ‘-meli, -malı’ larına uymaya çalışıyorsunuz. Bu durum belki de, ne istediğinizi bilmeden ve araştırmadan dış faktörlerin katkılarıyla kendinize bir yön seçmeye çalışıyorsunuz.
6.Para kazanmanın Tek yolu yaptığınız şey sanmak
Para kazanmanın tek yolunun şimdiye kadar yaptığınız şeyi yapmaya devam etmek olduğunu sanıyorsunuz.
7.Sadece ilanları takip etmek
Sadece ilanları takip ediyor ve yöntemleri, girişimci pazarlama metodlarını göz ardı ediyorsunuz. Unutmayın ki; iş arama evresinde ne kadar çok insanı katar, ne kadar çok bağlantı kurarsanız, hem aradığınız pozisyona ulaşmanız o kadar kolay olur, hem de bakış açınız o kadar genişler.
8.Olumsuz durumda kendinizi sorumlu tutmak
Başarılı olamadığınız veya ilerleyemediğiniz için kendinizi, başkalarını, geçmiş olayları veya durumları suçluyorsunuz. Bu yüzden de kendinizi bir kurban gibi görüp hayatınızın sorumluluğunu üzerinize almıyorsunuz.
9.Kendinize güvenmeyi bırakıyorsunuz
Kendinize güveniniz eksik olduğu için veya ne istediğinizden emin olmadığınız için harekete geçmiyorsunuz.
10.Vazgeçmemeyi veya değiştirmemeyi düşünmek
Sadece ne yapacağınıza karar vermiş olduğunuz için bundan vazgeçemeyeceğinizi ya da değiştiremeyeceğinizi düşünüyorsunuz.
Kaynak: Kariyer.net