Karın Guruldaması Nasıl Geçer?
Karın guruldaması beklenmedik anlarda gelen ve bazen de mahcubiyet yaşamamıza neden olan bir durumdur. Ancak nedenlerine baktığımızda hiç de utanç verici olmadığını söyleyebiliriz. Karnımız ve bağırsaklarımız gün içerisinde tam kapasite ile çalışırlar ve bir hayli yorulurlar. Bunun sonucunda ise istemsiz hareketlenmeler ve sesler duyabiliriz.
Bazen önemli bir sınavın tam ortasında, bazen özel bir buluşma esnasında, bazen de iş toplantısında başımıza gelen bu durumu engellemek ya da minimize etmek mümkündür aslında..! Ancak karında yaşanan gurultunun nedenleri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla önce nedenlerini belirlemek sonra da gerekli tedbirleri almak gerekir.
İşte biz de bu yazımızda sizlere; karın gurultusunun nedenleri ve çözüm yollarının neler olabileceği ile ilgili bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Karın Guruldamasının Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle belirtmeliyiz ki; bizler bu durumu her ne kadar karın gurultusu olarak adlandırsak da aslında olay karında değil midede gerçekleşir. Şimdi nedenlerine bir bakalım;
- En sık rastlanan ve hemen hemen herkes tarafından bilinen ilk nedeni; açlıktır. ”Açlıktan karnım gurulduyor” dendiğine çokça şahit olmuşuzdur. Mide uzun bir süre boş kaldığında ve yemek yeme ihtiyacı doğduğunda, vücudumuz bize gurultu ile sinyal gönderir.
- Ancak karnınız tokken de bu durumdan muzdarip olabilirsiniz. O zaman da bağırsaklarınızda küçük çaplı bir sorun olma ihtimalinden söz edebiliriz.
- Uykusuzluk yapan alışkanlıklarınız var ise ve uzun süre kaliteli uykudan mahrum kalmışsanız, bu sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Beyin ve mide-bağırsak sistemi arasında ciddi bir bağlantı olduğunu biliyorsunuz.
- Gergin, stresli ve heyecanlı anlarınızda midenizin göstereceği ilk reaksiyonlardan biri de gurultudur, unutmamalısınız.
- Karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme şekliniz varsa karın guruldaması yaşamanız olasıdır.
- Uzun süre üstüne ilk kez yemek yediyseniz sindirim işlemi gerçekleşirken de bu sesleri duymanız mümkündür. Bunun sebebi ise sindirim sistemindeki havanın bağırsaklarda bulunan hava ile karışması olarak açıklanır.
- Diyet programına başladıysanız özellikle ilk günlerde karın gurultusu yaşayabilirsiniz. Çünkü mide yeni beslenme düzenine alışmaya çalışacaktır.
- Asitli içecekleri tükettikten sonra karın guruldamasının arttığını görebilirsiniz. Çünkü bu asitler midedeki baloncuk miktarını fazlalaştırır.
- Sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıklar mide duvarını aşındırabilir ve bu da guruldama şeklinde size geri dönebilir.
- Kadınların adet öncesi dönemlerinde de bu şikayetin belli oranda artış gösterdiği söylenmektedir. Böyle dönemlerde hormonal değişimler yaşanır ve bağırsak hareketleri değişebilir.
- Huzursuz bağırsak sendromunda bu şikayete çok sık rastlanmaktadır.
- Süt ve süt ürünleri, içeriğinde bulunan laktoz nedeniyle, hem midede çok fazla yer kaplar hem de sindirimi zor olan besin kaynaklarıdır. Bu gibi gıdaları tükettiğinizde de yine karın guruldaması ihtimaliniz artabilir.
- Gasrtit, ülser veya reflü gibi mideyi ilgilendiren hastalıklarda semptomlardan biri de yanma ile karakterize olan karın guruldamasıdır.
Karın Guruldaması Nasıl Geçer?
- Beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyerek işe başlayabilirsiniz. Sindirimi zor, asitli ve gazlı besinlerden uzak durmayı denemelisiniz.
- Hızlı yemek yeme alışkanlığınız var ise derhal bunu bırakmalısınız. Unutulmamalıdır ki; sindirim ağızda başlar. Tam olarak çiğnenmeden yutulan besinler midede daha fazla hava oluşumuna neden olmasının yanı sıra, aynı zamanda mideyi daha fazla yorarak gurultuya yol açar.
- Yemeklerden hemen sonra çay veya kahve içme ritüelinizi bir kenara koymalısınız. Midenin öğün sonrası dinlenmeye ihtiyacı vardır.
- Günlük kafein alımınızı sınırlı tutmalısınız. Aşırı miktarda tüketilen kahve ve çay, midenin asidik dengesini bozarak karın guruldamasına neden olabilir.
- Bitki çaylarından faydalanmalısınız.
- Karbonatlı ve mayalı yiyecekleri beslenme programınızdan çıkarmaya çalışmalısınız.
- Hareketsiz yaşam mideyi yoran etmenlerden biridir. Dolayısıyla sporu ya da egzersizi hayatınızdan eksik etmemelisiniz.
- Stres faktörü pek çok hastalıkta olduğu gibi karın guruldamasında da önemli bir tetikleyicidir. Psikolojik sağlığınıza gereken özeni göstermelisiniz.
Karın Guruldamasına Ne İyi Gelir?
- Bol su içmeli ve midenin doğal yapısını korumalısınız.
- Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz.
- Hijyenik olmayan ortamlardan uzak kalmaya çaba göstermelisiniz.
- Eğer tansiyon probleminiz yok ise her gün bir fincan yeşil çay tüketmelisiniz.
- Ilık limonlu su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Zencefil çayının pek çok derde derman olduğunu duymuşsunuzdur; karın guruldaması için de bu muhteşem bitkiden yararlanabilirsiniz.