Karanfili genellikle ağız kokusu gidermek, dünya mutfağından soslar hazırlamak veya aşureye aroma katmak için kullanıyoruz. Oysa karanfili mutfağımızda baş tacı etmemiz gerekiyor. Öyle ki karanfilin faydaları oldukça fazla. Karanfilin hem tozu hem de tomurcuğu faydalıdır. Kozmetik ürünlerinde de kullanılan karanfilin faydalarını merak ediyorsanız doğru sayfadasınız, sizler için derledik.
Karanfil Besin Değerleri
Karanfilin ana vatanı Endonezya’dır. Bir baharat türü olan karanfil, ilaç etkisi nedeniyle yüzyıllar boyu tıbbi tedavilerde kullanılmıştır. Karanfil antioksidanlar bakımından zengindir. A, E, C, K vitaminlerinin yanı sıra sağlığa faydalı birçok bileşen içerir. 100 gram karanfilin besin değerleri şöyledir:
- Toplam Yağ: 13 G
- Trans Yağ: 0,3 G
- Kolesterol: 0 mg
- Kalori (kcal):273
- Sodyum: 277 mg
- Potasyum: 1020 mg
- Karbonhidrat: 66 g
- Diyet Lifi: 34 G
- Şeker: 2,4 G
- Protein : 6 G
- A Vitamini: 160 IU
- Kalsiyum: 632 mg
- D Vitamini: 0 IU
- B12 Vitamini: 0
- C Vitamini: 0,2 mg
- Demir: 11,8 mg
- B-6 Vitamini: 0,4 mg
- Magnezyum:259 mg
Karanfilin Faydaları
Sağlık dostu bitkiler grubunda da sayılan karanfil, tane yağ veya karanfil çayı şeklinde kullanılır. Karanfil yağı aktarlarda kolaylıkla bulunabilir. Karanfil çayı kaynamış bir bardak suda 7-8 adet karanfil tanesini kaynatarak yapılır.
Karanfilin faydalarına değinmeden önce karanfil ile ilgili en çok aratılan karanfil zayıflatır mı sorusunu yanıtlayalım. Karanfilin içeriğinde antioksidan maddeler bulunur. Bu maddeler sayesinde bağırsakların çalışmasını sağlar. Karanfil, vücut ısısını yükselten termojenik gıdalar arasında da sayılır. Dolayısıyla karanfilli su veya karanfilli çay zayıflama önerisi olarak sunulmaktadır. Elbette bunu doğrulamak için diyetisyeninizin önerilerini dikkate almalısınız.
Karanfil anestezik ve antiseptik özelliklere sahip olmasından dolayı ağız ve diş sağlığında faydalıdır. Bu nedenle diş macunlarında da karanfil kullanılır. Sonuç olarak karanfilin faydaları şunlardır:
- Şişkinlik, hazımsızlık, gaz sorunlarını önler.
- Mide bulantısını giderir.
- Kuvvetli bir antioksidan olduğundan bağışıklığı güçlendirir.
- Hem zihinsel hem bedensel yorgunluğu giderir.
- Mide ve bağırsak sorunlarını giderir.
- Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlayarak kansızlık soruna iyi gelir.
- Ağrı kesici etki gösterir.
- Karaciğerin kendisini yenilemesine yardımcı olur.
- Akciğer kanserinin ilk evresinde etkilidir. (bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir)
- Kandaki şeker oranını dengede tutmaya yardımcıdır.
- Cildi yeniler.
- Nefes darlığı sorununda etkili olur.
- Karanfil suyu, saçların daha güçlü olmasını sağlar ve kepeği önler.
Karanfilin Yan Etkileri Var mı?
Sağlık için faydalı olan her şeyde geçerli olduğu gibi karanfilin fazlası zararlıdır. Aşırı tüketim durumunda alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Diş sağlığı için aşırı kullanıldığında diş etinde tahrişe neden olabilir. Aşırı tüketildiğinde kan pıhtılaşmasını önleyici etli de gösterebilir. Bu nedenle özellikle de herhangi bir ilaç kullanıyorsanız karanfil tüketmeden önce doktora danışmanızı öneririz.
Karanfilin Faydaları ile ilgili videolar
https://youtu.be/Adu8jsi2D2k
https://youtu.be/zdMcq79nY8I