Kakule Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kakule yağı, Elettaria cardamaum bitkisinin tohumudur. Yemeklerde, özellikle Hint ve Sri Lanka mutfağında aroma olarak kullanılır. Ayrıca saç bakım ürünlerinde seyreltik saçlara nem ve parlaklık kazandırmak için kullanılmıştır. Kakule yağı da bazı solunum yolu rahatsızlıkları için bir tedavi olarak kullanılmıştır.
Kakule Yağı Nasıl Hazırlanır?
Genellikle hindistan cevizi gibi bir aromaya sahip kahverengi veya sarımsı bir sıvıdır. Yağ, Hint, Asya ve Avrupa mutfağının hazırlanmasında kullanılır. Karanfil, tarçın, topuz, karabiber gibi diğer mutfak baharatları ile birlikte aroması ile bilinen gıdalara lezzet katmak için kullanılır. Kek, kurabiye, puding vb. içeren tatlılar ve dondurma gibi tatlıları içeren tatlılara lezzet ve aroma katmak için Hint yemeklerine eklenir.
Kakule yağı havada yayıldığında, kirliliğin olumsuz etkilerine karşı koyabilen çok ferahlatıcı bir koku olarak bilinir. Ayrıca aromaterapide yatıştırıcı olarak kullanılır ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Masaj yağı olarak kullanıldığında cilt tahrişini yatıştırdığı, iltihabı azalttığı ve artrite bağlı ağrıların azalmasına yardımcı olduğu söylenmektedir. Rahatlamak için küvet suyuna birkaç damla kakule de eklenebilir. Kakule ayrıca öksürük ve soğuk algınlığı gibi bazı solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmıştır.
Yağ, bitkinin tohumlarından ezilerek çıkarılır ve daha sonra buhar ekstraksiyonundan geçirilir. Bu işlem, mevcut uçucu bileşiklerin kaynatılmasına yardımcı olur. Bu ekstraksiyondan çıkan ürünler daha sonra yıkandıkları, süzüldükleri ve ağartıldığı bir rafineriye gönderilir. Bundan çıkan ürün, bir şişeye paketlenip satılmadan önce nihayet havayla kurutulur.
Doğal ve Yapay Aromalar
“Yağ, Hint, Asya ve Avrupa mutfağının hazırlanmasında kullanılır. Karanfil, tarçın, topuz ve karabiber gibi diğer mutfak baharatlarıyla birlikte aromasıyla bilinen yiyeceklere lezzet katmak için kullanılır.”
Ayrıca saç bakım ürünlerinde seyreltik saçlara nem ve parlaklık kazandırmak için kullanılmıştır. Kakule yağı da bazı solunum yolu rahatsızlıkları için bir tedavi olarak kullanılmıştır. Artemisia absinthium’un (yaygın olarak Absinthe olarak adlandırılır) başlıca amaçlarından biri, ilaç olarak kullanılması değil, aromatik bir uyarıcı olarak kullanılmasıdır. Pelin yağının aromatik uyarıcı olarak adlandırılmasının ana nedeni budur. Kakule yağı ayrıca bir dizi güzellik kreminde ve saç bakım ürününde ve ayrıca parfümlerde kullanılmıştır.
Bunlar, kakule yağında bulunan ve ona lezzetini ve aromasını veren ana aroma moleküllerinden bazılarıdır.
Kakule yağı bir dizi farklı kaynaktan elde edilebilir ancak kakule yağı için en yaygın kullanılan kaynak tarçındır (Elettaria cardamaum). Kakule yağı esas olarak mutfak amaçlı kullanılır. Yağ, içecekler ve tatlılar gibi çeşitli gıda maddelerine güzel bir lezzet vermeye yardımcı olur. Ayrıca Asya ve Güney Amerika’dan birçok insan tarafından kullanılan bazı baharatların hazırlanmasına da yardımcı olur.
Ağaçtan öğütülmüş tohumlar, bir havan ve havan tokmağı kullanılarak veya elle tutulan bir öğütücü kullanılarak ezilebilir. Bir buhar çıkarıcı daha sonra sıvıyı tohumlardan çıkarır, böylece uçucu bileşikleri kaynatılır. Bu işlem, hindistancevizinden yağ çıkarmak için yapılana çok benzer. Bir kez yapıldıktan sonra, şişelere paketlenip satılmadan önce filtrelenmeli, ağartılmalı ve kurutulmalıdır. Kakule yağı, karanfil, hindistan cevizi ve karabiber gibi diğer baharatların kullanımı ile Hint ve Çin yemeklerinin hazırlanmasında kullanılmıştır. İçecekler ve tatlılar gibi çeşitli gıda maddelerine güzel bir tat verilmesine yardımcı olur. Ayrıca Asya ve Güney Amerika’dan birçok insan tarafından kullanılan bazı baharatların hazırlanmasına da yardımcı olur.
Hint mutfağı, ghee (Hint tatlılarını tatlandırmak için yaygın olarak kullanılan bir tür arıtılmış tereyağı), turşu, köri tozu, chai (Hindistan’dan bir çay türü), kahve, dondurma ve diğer tatlılardaki lezzeti için kakule yağı kullanır. Çinliler de benzer amaçlarla, yiyeceklere hoş bir koku katmak için kullanırlar.
Kakule, aroma ve aroma sağlamak için bitki çayında bir bileşen olarak kullanılabilir. Solunum problemleri ve soğuk algınlığı tedavisi için tıbbi içeceklere de eklenebilir. Yağ, süt, süt bazlı içecekler, reçeller, jöleler, salata sosu ve dondurma gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır.
Tohumlardan ticari el veya havan ve havaneli öğütücüler kullanılarak ezilerek yağ elde edilir. Sonuçlar, bir kömür yatağı kullanılarak bir buhar damıtma işlemi kullanılarak uzaklaştırılan oldukça uçucu bileşiklerdir. Bu işlem, hindistancevizinden yağ çıkarmak için yapılana çok benzer. Kurutma… Ardından yağ süzülür, yıkanır ve ağartılır, şişelere paketlenir ve satılır.