Kadınlara Yöneltilen 8 Cinsiyetçi Cümle!
Sürekli olarak ötekileştirilip hor görülen kadınlar nedense bir tek 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde hatırlanıyor. Tıpkı yıl boyunca söyledikleri sözler dikkate alınmayan fakat 23 Nisan günü geldiğinde gösteriş için makam koltuklarına oturtulan çocuklar gibi. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki kadına atfedilmiş, biçilmiş bir rol mevcut. Ne yapılırsa, ne denenirse bu kalın duvar aşılamıyor. Tüm bunlar derinlemesine bir araştırma gerektirmeksizin gündelik yaşamın içinde sarf edilen iyi gibi gözüken ancak onur kırıcı ve can yakan kimi cümleler mevcut. Aşağıda kadınlara yönelik olsun olmasın kullanılan “cinsiyetçi” sözleri bir araya getirdik.
1-) “Şimdi bir şey derdim de neyse kızsın”
Genel itibari ile okul çağındaki erkek çocuklarının kendilerine atfedilen “erkeklik” rolünün vermiş olduğu güvene sarılarak çokça kullanmış oldukları bir cümledir. Cümlenin arka planında “Sana çok ağır sözler söylerdim fakat kızsın, dengim değilsin, güçsüzsün” dir.
2-) “Bize laf getirme”
“Laf ” denilen durum o denli önemlidir ki bir kadının yaşamını nasıl şekillendireceğine, yön vereceğine karar verir. Kiminle görüşeceğine, ne giyeceğine ve gönlünün istediği gibi eğlenmene karşı çıkar. Farkında ol olma yapacağın en ufak bir hatada veya karşındakinin hoşuna gitmeyen bir durumda o laf dönüp dolaşıp seni bulacaktır. Erkeklere hiç uğramayan o laflar…
3-) “Saçı uzun, aklı kısa”
İçlerinde en çok can yakan cümlelerden birisi de budur. Saçları ile yargıladıkları kadınların haksızlıklar karşısında onları savunduklarını, çocuklarını eğittiklerini asla bilemezler.
4-) “Yemek yok mu bu evde?”
Yemek yapmak bir kadının en kutsal görevi olarak görülür. Yemek yapmadığı takdirde kadınlık görevini yerine getirmemiştir eksiktir, suçludur. Evde yaşayan diğer bireylerin uzuvları yokmuşçasına yemek yapmaları kutsal kitapta yasaklanmışçasına…
5-) “Dua et, kadınsın”
“Şimdi bir şey derdim de kızsın” sözcüğünü kullanan çocukların büyüyüp beden olarak gelişmiş fakat beyin olarak gelişememişlerin devam cümlesidir “Dua et, kadınsın”.
6-) “Kır dizini, otur evinde”
Bu cümle bir birey olan kadına yöneltilen en sevimsiz cümlelerden biri. Kadının toplumda yer almaması, bir yere gitmemesi gerektiğinin kararını verebilecek bir erkeğin sıkça kullandığı bir cümledir.
7-) “Çocuk ağlıyor!”
Çocuk ağladığı takdirde ondan sorumlu olan kişi olan annesi, teyzesi ya da ablası bakmak zorundadır. “Çocuk” tek başına karar verilen, meydana gelen bir varlık değildir. Bu nedenle de anneye “Kalk çocuğu sustur, onunla ilgilen” iması son derece yakışıksızdır.
😎 “Elinin hamuruyla erkek işine karışma”
Satır arasında birçok anlam barındıran bu cümlede “Sen kadınsın, bu erkek işi, aklın ermez, sen beceremezsin” anlamındadır. Yapılan her şeyi bir kenara atarak dile getirilmiştir.