Yaşam

Kabus Nedir? Kabus Nasıl Görülür?

instagram takipçi hilesi

Rem Uykusu Ve Parasomniler’in Temel Özelliği Nedir?

kabus 5

Bu tarz bozukluklar, otonomik belirtileri ile atağın ayrıntılı bir biçimde anımsanarak anlatılabilmesi ile ilintili pasasomnilerdir. Genellikle yetişkinlerde ve genel itibari ile REM uykusunun çok daha yoğun biçimde yaşandığı sabaha karşı yani  gecenin ikinci yarısında ortaya çıkmaktadır. Bu grubun içinde sıklıkla rastlanan bozukluk kabustur.

kabus 9

Uyanıklık bozukluklarının aksine bu tarz bozukluklarda, birey uykusundan kolay bir şekilde uyanır, rüyalarını ayrıntılı bir biçimde hatırlar ve aktarır. Uyku paralizisinde de (uyku felci) olgu uyanıktır; fakat paralizinden ötürü yanıt vermemektedir. Fakat dokunma veya kişinin kendi bulmuş olduğu yöntem ile atak bitirilebilir. Bu gibi durumlar genellikle psiko-sosyal stres etkeni ile ilintilidir.

Kâbus Bozukluğu

kabus 4

Genel itibari ile REM dönemlerinde uykunun ikinci bölümünde, dış uyaran bulunmadığı taktirde uyanıklığa neden olan korkutucu düşlerle belirli parasomni ataklarıdır. Bu tip bozukluğun en temel özelliği, tekrarlayıcı oldukça belirgin bunaltıya neden olan saldırıyı yaşama korkusu, izlenme, ölümle ve yaralanma ile ilgili durumları içeren düşlerin görülmesidir.

kabus 8

Çocukluk dönemindeki kabuslarda canavarlar vb. korkutucu figürler ön plandadır. Çocuklar uykularından uyandıkları zaman çok endişeli olmalarına karşın, görmüş oldukları dehşet ve korku içeren düşleri, ayrıntılı olarak anlatmaktadırlar. Bununla birlikte bir kez daha uykuya dalması ise güçleşir. Uyku döneminin ikinci yarında da ataklar ortaya çıkabilmektedir.

 “Kâbus” un, Genel Toplumdaki Yaygınlığı Nedir?

kabus 3

Kabus bozukluğu, hemen hemen her yaşta görülebilmekle beraber genellikle 3-6 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde erkek/kadın oranı eşittir; fakat yetişkin dönemde kadınlarda daha fazla görülmektedir. Çocukluk zamanlarında televizyon ve çevre, düşleri etkileyebilmektedir. Psikiyatrik bozukluk da bu tipteki çocuklarda 3 kat; yetişkinlerde ise 5 kat daha fazla görülmektedir.

kabus 6

Uyku esnasında gelişmekte olan panik ataklar esnasında kişilerde göğüste daralma, ateş basması, terleme ve çarpıntı hissi gibi belirtiler ile beraber büyük bir korku hissederek uykudan uyanmaktadır. Fakat uyku panik atak yaşamakta olan kişiler sorgulanıldığı zaman korkulu rüya bulunmamaktadır. Kabuslar anksiyete ve depresyon bozuklukları gibi ruhsal hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir.

Kâbus Tedavisinde İzlenecek Yollar Nelerdir?

kabus 2

Kabus bozukluğundan dolayı tedai edilen çocukların ebeveynlerine, bu tablonun çocuklarda normal olduğu ve genel olarak ergenlik döneminde atlatılacağı iletilmektedir. Bununla beraber korkutucu masalların anlatılmasının ve korku filmlerinin izlenmesinin de engellenmesi tedaviye yardımcı öğeler arasındadır.  Tedavide genellikle antidepresif ve benzodiyazepin ilaçlar kullanılmaktadır. Kabuslar çok sık görülmediğinden günlük yaşamı derinden etkilediği sürece bağımlılık yapabilme özelliklerinden ötürü benzodiyazepinlerin kullanımını kısıtlamak önemlidir.

Kabus Görmek İle İlgili Videolar

Kaynak
bilgiustam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu