İnsan Kaynakları

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 8 Şey

instagram takipçi hilesi

Herkes yaşamında bir ya da birden daha çok kere iş görüşmesine, bir diğer deyişle mülakata girmiştir. Kurumsal ya da kurumsal olmayan yapıda birçok firma, küçük işletme iş görüşmeleri gerçekleştirmektedir. İş veren tarafından çok heyecanlı bir durum olmasa da işe başvuran tarafından karın ağrısına kadar varan sıkıntılı bir süreçtir iş görüşmesi.

Tüm bu heyecanlar bir bedende toplanmışken iş görüşmesi sırasındaki davranış şekli, konuşma şekli, jest ve mimiklerin kontrolü vb. işe başvuran kişinin hayatını etkileyecek küçük ama önemli noktalardır. Bu yazımızda iş görüşmesine girecekler için hayat kurtarıcı 8 bilgi paylaşacağız.

is 2 1

1 -) Az Aksesuar

Kadın erkek fark etmeksizin iş görüşmesine giden herkes takacağı aksesuarları yeniden gözden geçirmelidir. Absürt yüzük, küpe, kolye gibi aksesuarlar karşınızdaki kişinin ilgisini dağıtacağı gibi konunun iş görüşmesinden başka alanlara kaymasına da neden olabilir.

is 12

2 -) Ceket

İş başvurularının ne zaman olacağı belli olmaz. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış. Hangi mevsimde, hangi havada olacağı kestirilemeyeceğinden çok spora kaçmadan çok da aşırı klasik giyinmeden denge sağlanabilir. Özellikle erkekler spor ceket de giyse klasik takım elbise de giyse ceketlerin alt düğmesi her zaman açık olmalıdır. Şıklığın ve temsiliyetin simgesi olarak addedilen bu özellik es geçilmemelidir.

is 6

2 -) Ceket Kolu

Yine söz konusu ceket seçiminde kol uzunluğu ideal olmalıdır. Kısa olduğu takdirde tokalaşırken ceket kolun yarısına kadar çekileceğinden oldukça kötü bir görüntü ortaya çıkabilecektir. Çok uzun olması durumunda ise yine tokalaşma esnasında uzun ceket boyu içinde elinizi arayıp ceketin kolunu kıvırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da ilk intibanın çok önemli olduğu iş görüşmesinde oldukça nahoş bir durum olarak nitelendirilebilir.

is 3

3 -) Omuz Durumu

Ceket, gömlek ya da gömleğin omuzdaki durumu da oldukça önemlidir. Çünkü görüntüye bakıldığında çok bol gömlek ya da ceket omuzda durmaz omuzun kıyısından aşağı sarkacaktır. Ancak bedene oturan ölçülü giyim tercih edildiğinde şık ve saygın bir intiba bırakma olasılığınız oldukça yüksektir.

is 4

4 -) Çanta Seçimi

Bir iş görüşmesine giderken hali hazırda başka bir işte çalışıyor ve elinizde evrak çantanız varsa bu seçimi de iyi irdelemeniz gerekmektedir. Büyük ve farklı motif ya da baskılar içeren bir çanta, belki de o günden sonra iş arkadaşınız olacak olan kişiler karşısında sizi komik duruma düşürebilir. Yeni tanıştığımız kişilerin hakkımızda bu tarz şeyler düşünmesi herkesi zorlayabilir.

is 1 1

5 -) Dakik olmak

Bu maddeyi size farklı bilgiler veren biri olarak değil de size tavsiye veren bir dostunuz gibi önemsiyorum. İlk görüşmede asla ama asla geç kalmamalı, herhangi bir mazeret üretme çabasına girmemelisiniz. İlk iş gününe geç kalan biri olarak bu uyarıyı açık yüreklilikle yapıyorum. 🙂 Bu durum yaşandığı takdirde iş verenin kafasında soru işareti oluşur ve sürecin olumsuz olarak değerlendirilmesi kaçınılmaz olur.

is 11

6 -) Fazla Temastan Kaçının

Görüşmeye gittiğiniz andan itibaren seviyeli bir tutum takınmak oldukça önemlidir. Birtakım lakayıt hareket içinde bulunulursa karşı tarafın tutumu da olumsuz olacaktır. İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka hazırlık yapın. Şirket ya da kurumla ilgili kurumun tarihi, vizyon, misyon gibi konularda bilgi sahibi olmak önemlidir. Konuşurken karşınızdaki kişiyle göz temasını kaçırmamaya özen gösterin, beden dilinizi en etkin biçimde kullanın. Konuşurken iletmek istediğiniz mesajdan kopmamaya çalışın.

is 9

7-) Eller Masanın Altında

Görüşme sırasında düzen ve sadeliği kaybetmemek adına eller masanın altında olmalıdır. Saçla oynamak, tırnak yemek, sürekli burun kaşımak (burun kaşıma beden dili içeriğinde yalan söyleme anlamına gelmektedir) karşınızdaki kişinin ilgisini farklı noktalara sevk etmekle birlikte sizinle ilgili olumsuz düşünceler de meydana getirebilir. Yine beden dili sisteminde kolları bağlamak iletişime kapalı olduğunuz anlamına geleceğinden dik bir duruşlar eller masanın altında olması uygundur.

is 10

8 -) Doğru Kapanış

Önceki maddelerin tamamını doğru ve eksiksiz şekilde gerçekleştirdiğinizi varsayarsak görüşmenin kapanışı yani finali de çok önemlidir. Çok iyi geçen bir görüşmeyi son anda aksi bir durum berbat edebilir. Hiçbir iş görüşmesinde görüşmenin sonunda işe alındığınız ya da kabul edilmediğiniz söylenmez.

Kimi kurum kurulunu toplayıp nihai bir karar vermek ister, kimi şirket bir başka adayı görmek ister. Ya da işe alındığınız o anda iş veren tarafından kesinleşmiş olsa bile usulen “biz size haber vereceğiz” cümlesi bakidir. Bunun için de görüşmenin sonunda “ne zaman haber verirsiniz, başka bir yerden de haber ekliyordum da” gibi talihsiz cümlelerden kaçınmak gerekir.

Görüşme yaptığınız kişinin sözünün bitmesini bekleyin ve elini sıkıp göz temasını kaçırmadan teşekkür etmeniz ve duruma göre de “sizden haber bekliyorum” demeniz yerinde bir davranış şekli olacaktır.

is 8

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu