IQ Testi Nedir? Nasıl Yapılır? IQ Seviyeleri Nelerdir?
IQ Testi Nedir? Nasıl Yapılır? IQ Seviyeleri Nelerdir? IQ testi, zeka seviyesi anlamına gelmektedir. Özel olarak tasarlanmış testlerden elde edilen sonuçlardan türetilen bir bireyin zekasının bir ölçüsü olarak tanımlanır. Wechsler serisi, Woodcock-Johnson ve Stanford-Binet dahil olmak üzere, değerlendirmeleri tamamlayan profesyoneller tarafından tipik olarak kullanılan birkaç ölçüm vardır.
Tüm bu deneysel olarak türetilmiş değerlendirme ölçümleri, test yaratıcılarının zeka hakkında konuşmak için kullandıkları sözel zeka, görsel ve sözel muhakeme becerileri, işlem hızı, hafıza ve diğer bileşenler dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayanmaktadır. Test seçimi bireyin belirli özelliklerine dayanmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz tüm ölçümler farklı yaş grupları, etnik kökenler ve sosyo-ekonomik statüler üzerinde normlanmıştır.
Bir IQ testinin sonuçlarından elde edilen şey, küresel bir zeka puanı ile güçlü ve zayıf alanlar hakkında bilgidir. IQ testlerinin ortalaması 90-100 arasındadır. Nüfusun çoğunluğu ortalama aralığında yer alır. Uç puanlar zihinsel engelleri ve üstün zekayı tanımlamak için kullanılır. Tipik olarak sırasıyla 70’in altında ve 130’un üzerinde puanlardır.
IQ değerleri aynı zamanda bir öğrenme güçlüğü tespit edilirken de referans alınır. Burada amaç öğrencilerin zeka bölümlerine göre beklenen seviyenin altında başarı gösterip göstermediklerini görmektir. Beklenen düzeyde performans göstermeyenlerin bir veya daha fazla alanda öğrenme güçlüğü olabilir.
“Ülkelerin IQ Sıralaması” isimli yazımızı da okuyarak ülkelerin ne kadar IQ seviyelerine sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.
İQ Seviyeleri Nelerdir?
IQ sonuçlarının değerlendirildiği aralıklar vardır. Bu değer aralıkları şu şekildedir;
- 0-25 arası ağır gerilik
- 26-50 arası orta gerilik
- 51-75 arası hafif gerilik
- 76-90 arası sınır zekalı
- 91-110 arası normal zekalı
- 111-119 arası ileri zekalı
- 120-130 arası üstün zekalı
- 131-145 arası çok üstün zekalı
- 146 ve üzeri deha
IQ testi çeşitleri nelerdir?
Farklı amaçlar için uygulanan farklı IQ testi çeşitleri vardır. Bunlar;
- Good Enough-Harris insan resmi çizme testi
- WISC-R 4
- CAS
- Stanford Binet
- Wechsler WAIS
- Wechler Çocuk Zeka Testi(WISC-R)
- Cattell Zeka Testi
- Porteus Labirent Testi
- Alexander Zeka Testi
- Leiter Zeka Testi
- Bender Gestalt Görsel Motor algı testi
- MOXO
IQ Seviyesi Yüksek Olan Çocukların Özellikleri
- Bebeklik zamanlarında olağan dışı ataklık
- Uzun dikkat süresi
- Geniş hayal kurma ve imgeleme gücü
- Az uyuma
- Yaşıtlarına göre daha fazla enerjik olma
- Gelişimsel dönüm noktalarına daha hızlı ilerleme
- Keskin gözlem yapma yeteneği
- Her şeye merak duyma
- Güçlü hafıza
- Olağanüstü ve yaşıtlarından erken dil gelişimi
- Hızlı öğrenme yeteneği
- Aşırı duyarlılık
- Akıl yürütme ve problem çözme becerisi
- Mükemmeliyetçilik
- Bulmaca ve yapbozlarda yaşıtlarından hızlı çözüm yapabilme yeteneği
- Kitaplara aşırı ilgi duyma
- Soru sorma
- İlgi alanının oldukça geniş olması
- Gelişmiş mizah duygusu
- Eleştirel düşünebilme
- İcatlar yapabilme
- Aynı anda birkaç işi yapabilme
- Yaratıcılık
IQ Testi Nasıl Yapılır?
IQ testleri, üçüncü taraf kuruluşlar, okullar ve uzman psikologlar tarafından uygulanabilir. Bu yerlerden birinde sınava girmeden önce, yüksek IQ topluluğu tarafından akredite olup olmadığını kontrol etseniz iyi olur. Resmi zeka testlerinin çoğu, testin geçerli ve uzlaşmaz olarak kabul edildiğinden emin olmak için lisanslı bir psikolog tarafından uygulanmalıdır.
Denetçinin zamanı ve testi yazdırmak için gereken malzemeler dikkate alındığında, bu tür testler tipik olarak en düşük ilişkili maliyetlere sahiptir. Ancak resmi testlerde test atmosferinin yarattığı ortam, uygulama ortamından çok farklı olabilir.
IQ testleri, okul testlerine biraz benzerdir. Ancak birçok yönden farklılık gösterir. Sizden soruları yanıtlamanızı ya da görevleri gerçekleştirmenizi ister ve neyi yanlış yaptığınıza göre derecelendirilir. Fakat okulda aldığınız yüzde puanları gibi değildir.
Bir test cihazı sizden basit bir görevi tamamlamanızı ister. Sizden bir kelimeyi ya da sayıyı tamamlamanızı, bir deseni yeniden oluşturmanızı ve bir desendeki bir sonraki olabilecek şekli bulmanızı isteyebilir. Test sonuçları verdiğiniz cevaplara göre şekillenir.