Sağlıklı Yaşam

İnsülin Direnci Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Eğer karşımızdan birisi geliyor ise ondan İnsülin direnci var mı yok mu anlaşılabilir. Bunda da en büyük delil Göbektir.  Bu hastalara nasıl yardımcı olunmalı yakından bakalım.

İnsülin direnci 10 yıldan uzun bir süredir alarm gösterilen bir toplum sağlığı sorunudur. Türkiye de her 4 kişiden 1 inde insülin direnci problemi oluşmaya başladı. İnsülin direnci geliştiği için ise toplumun küçükten büyüğe her kesiminin bu konuda bilinçli olması gerekir. İnsülin direnci olan birini her halükarda tanımak mümkündür. Klinik muayenede fiziksel ve kan testi taramalarında (trigliserit, kolestrol, şeker yüksekliği) görmek mümkündür. Bu kişilerin ailelerinde şeker hastalığı da mevcuttur.

İnsülin Direnci Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Türkiye’de daha önceleri insülin direnci sorunu bu kadar yaygın değildi ancak günümüzde bu sorun %25 ile toplumsal bir sağlık problemi haline geldi. Bir de toplumun aşırı yağlı, şekerli ve sağlıklı olmayan besinler tükettiğini düşünecek olursak bu durumda son derece normal.

Tıbbi olarak İnsülin Direnci olan hastaları kürdana takılmış zeytin tanımı ile betimlemek mümkündür. Yani bu hastaların üst kısımları kilolu alt bacak bölgeleri kürdan gibi ince, kendine aynada bakmasına bile gerek yok. Bel çevresinin aşırı genişlemesi meydana gelir.

İnsülin Direncinin Belirtileri:

  • Bel genişlemesi (göbek bağlamak)
  • Yemekten sonra yorgunluk
  • Uykulu olma durumu
  • Tatlı krizi
  • Kontrolsüz Öfke Atakları
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Gece Terleme

Bel çevresinin sık sık ölçülmesi her zaman için önemlidir. erkeklerde 100 kadınlarda ise 90 cm e yaklaşmış bel çevresi uzunluğu İnsülin direnci adına risk teşkil ediyor olabilir. Bu yüzden aylık olarak ölçümlerin yapılması şüpheli bir durumda bir metabolizma uzmanına, aile hekimine, iç hastalıkları uzmanına yada bir endokrinoloji uzmanına mutlaka görünmekte fayda var.

4 önemli hastalık insülin direncini tetikleyebilir. Nedir bunlar?

  • Hipertansiyon
  • Tip 2 diyabet
  • Kalp Damarlarının Tıkanması
  • Alzheimer Hastalığı

İnsülin Direncinin Tedavisi nelerdir?

Her insan bir araba gibidir. Araçta kullanılan yakıt, depo hacmi her türlü farklılık gösterebilir. O yüzdendir ki insanda da bu gibi özellikler değişim gösterir. Örnek vermek gerekirse Her kişinin beslenme alışkanlıkları değişiklik gösterir, kişinin alması gereken günlük kalori miktarı farklılık gösterir.

İnsülin direnci olan kişiler Yaşam tarzı değişikliği, beslenme alışkanlıkları, ilaç tedavisi ile bu sağlık problemini aşabilmektedir. Kötü karbonhidrat tüketiminden sakınma son derece önemlidir.

Sonuç olarak Her hasta için farklı farklı tedavi de yol haritaları mevcuttur. Ama genel çerçevede yapılması gerekenler benzerdir. Günlük tüketilmesi gereken besinlere dikkat edilmesi son derece önemlidir. Günlük hayatında sporun önemli bir yeri olmalıdır. Hiç olmazsa bile 1 saatlik yürüyüş İnsülin direncinin kırılması adına yararlıdır. Ondan sonra İlaç tedavileri (Metformin gibi) gelmektedir.

Doymuş yağlar içeren karbonhidratlar olduğu gibi sebzelerden de alınabilecek iyi karbonhidratlar vardır. Kişiler bunları tercih etmelidir. Hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinler tercih edilmeli. Hayvansız olanlarında yağsız olanlarına öncelik vermelidir. Şeker, nişasta, unlu mamüller ürünlerinin tüketimi de İnsülin direncinin tedavisini zorlaştırır. Bu gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.

İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu