Kültür&Sanat

İngiliz Kraliyet Mücevherleri Hakkında Bilinmeyen 6 Şey

İngiliz Kraliyet Mücevherleri Hakkında Bilinmeyen 6 Şey’ başlıklı yazımızda sizlerle bazı kraliyet mücevherlerini inceleyeceğiz. The Crown dizisini izleyen ve hayranı olan varsa eğer, Kraliçe Elizabeth’in düzenli olarak gerçek bir taç taktığını bilirsiniz. Örneğin, her yıl Parlamentonun Devlet Açılışında bir tane giyiyor. Ancak 1953 yılındaki taç giyme törenini hatırlayacak kadar büyük olmadıkça, pek sık görmediğiniz başka taçlar da var.

İngiliz Kraliyet Mücevherleri Hakkında Bilinmeyen 6 Şey

Kraliçenin birden fazla tacı vardır. Aslında, onun birkaç tane var. Ancak, taç mücevherlerini oluşturan paha biçilmez değerli taşlar, altın ve gümüş koleksiyonunun yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyorlar. Her biri büyüleyici, etkileyici ve bazen çok eğlenceli bir tarihe sahiptir. İşte o muhteşem kraliyet mücevherlerinden birkaçı;

İngiliz Kraliyet Mücevherleri

Aziz Edward’ın Tacı (St. Edward’s Crown)

ingiliz kraliyet mucevherleri 1

Taç mücevherlerindeki en önemli parça St. Edward’s Crown’dur. Som altından yapılmıştır ve özellikle Kral II. Charles’ın 1661’deki taç giyme töreni için üretilmiştir. Yeni bir taç gerekliydi çünkü Confessor Edward’ın zamanından beri kullanılan önceki taç, monarşinin kaldırıldığı ve İngiltere’nin cumhuriyet olduğu 1649’da eritilmişti.

Restorasyon ile yeni bir taç geldi. Taç şimdi değerli taşlarla işlemeli olsa da, o zamanlar öyle değildi. 1911 yılına kadar her taç giyme töreni için değerli taşların kiralanması gerekiyordu. Daha sonra taçtan kaldırılarak törenin ardından sahiplerine iade edilirdi.

St. Edward’s Crown, yalnızca taç giyme töreni sırasında hükümdarın başına yerleştirildiği taç giyme töreni sırasında kullanılır. Yani Kraliçe II. Elizabeth sadece bir kez giydi. Hiç şüphe yok ki, çok ağır olduğu için idareli kullanımında oldukça rahatlamıştır. Tacı sırada giymek için artık Prens Charles bekliyor.

Sadece üç kişinin St. Edward’s Crown’u yönetmesine izin verilir. Bu kişiler; hükümdar, Canterbury Başpiskoposu ve Kraliyet Kuyumcusudur. 1953 yılında Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme töreni sırasında başpiskopos, tacın önünü arkadan ayırt edebilmek için tacın altın çerçevesine bir parça altın iplik bağladı. Ne yazık ki, törenden önce, iplik kaldırıldı ve başpiskopos sadece doğru anladığını ummakla kaldı.

İmparatorluk Devlet Tacı (Imperial State Crown)

ingiliz kraliyet mucevherleri 2

Çok daha yaygın olarak kullanılan, hükümdarın her yıl Parlamentonun Devlet Açılışı sırasında giydiği İmparatorluk Devlet Tacıdır. Ayrıca Kraliçe II. Elizabeth’in Westminster Abbey’den ayrılırken taç giyme töreni sırasında giyildi.

1937 gibi yakın bir tarihte Kral VI. George I State Crown’un mücevherleri içinde yeniden kullanıldı. Çeşitli hükümdarların farklı kafa şekillerine uyum sağlamak için değiştirilen İmparatorluk Devlet Tacı, en son Kraliçe II. Elizabeth için ayarlandı. Artık Prens Charles içinde bir ayarlama olacaktır. Taç altın, gümüş ve platinden yapılmıştır ve 2.868 elmas, 17 safir, 11 zümrüt, 269 inci ve dört yakut içerir.

Taçtaki en büyük mücevher, Afrika’nın İkinci Yıldızı olarak da bilinen Cullinan II elmastır (317 karat). Şimdiye kadar çıkarılan en büyük ünlü Cullinan elmasından kesilen en büyük ikinci taştır. 3106 karatlık taş Amsterdamlı Asschers tarafından kesildi. Müteakip elmas takımından en büyük taş, aşağıda tartışacağımız gibi taç mücevherlerine de girdi.

Taçtaki ikinci en büyük mücevher, kolye olarak takıldığı ve orta çağda delindiği söylenen Kara Prens’in Yakutudur (170 karat). Yakut, Agincourt Savaşı’nda Henry V tarafından da giyildi. Taç ayrıca Kraliçe I. Elizabeth tarafından küpe olarak giyilen dört armut biçimli inci içerir.

Ampulla Ve Taç Kaşığı (Ampulla and Coronation Spoon)

ingiliz kraliyet mucevherleri 3

Oliver Cromwell tarafından eritilen diğer taç mücevherleri gibi, 1661’de oluşturulan altın Ampulla, şimdi tarihe kaybolan daha küçük, benzer bir geminin yerini aldı. Ampulla, açık kanatlı bir kartal şeklindedir. Kafası çıkarılabilir ve gagasında küçük bir açıklık vardır.

Kral veya kraliçenin Tanrı tarafından mesh edildiği kutsal yağı içerdiğinden, hükümdarın taç giyme töreninin saygılı ve manevi yönleriyle en yakından ilişkilidir. Başpiskopos, hükümdarın başına, göğsüne ve ellerine yağ ile dokunur.

Yağ, Mesh Kaşığı üzerine dökülür. Gümüş yaldızdan yapılmış, taç mücevher koleksiyonunun en eski parçasıdır. Cromwell bir cumhuriyet ilan ettiğinde, kaşık diğer taçlar ve regalia ile birlikte eritilecekti. Ama onun yerine satıldı. Bay Kynnersley adlı Charles I’in Gardırobundan bir Yeoman tarafından 16 şiline satın alındı ve kısa ömürlü cumhuriyetten kurtuldu. Kynnersley, taç giyme töreni kaşığını 1661’de Kral II. Charles’a iade etti.

Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme töreni sırasında, törenin bu en ciddi anının töreni yayınlayan televizyon kameraları tarafından görüntülenmesine izin verilmedi. Kutsal mesh için kraliçenin üzerine altın bir gölgelik yapıldı.

Yüzük (The Ring)

ingiliz kraliyet mucevherleri 4

Hükümdarın yüzüğü, 1831’de William IV’ün taç giyme töreninden beri kullanılmaktadır. Yüzük safir, yakut ve 14 parlak elmas içerir. Aziz George ve Aziz Andrew Haçlarını temsil edecek şekilde tasarlanan yüzüğün bir kopyası, Kraliçe Victoria’nın küçük parmaklarına uyacak şekilde özel olarak yapılmalıydı.

Taç giyme töreninden sonra Kraliçe şöyle yazmıştır: “Başpiskopos (en beceriksizce) yüzüğü yanlış parmağa taktı ve sonuç olarak onu tekrar çıkarmakta çok zorlandım ve sonunda büyük bir acıyla yaptım.”

Hükümdarın Küresi (The Sovereign’s Orb)

ingiliz kraliyet mucevherleri 5

Doğası gereği dini bir sembol olan Orb, Hristiyan dünyasını, tepesinde bir haç monte edilmiş bir küre ile temsil edildiği gibi tasvir eder. Orb, içi boş bir altın küredir ve II. Charles’ın taç giyme töreni için yapılmıştır.

375 inci, 365 elmas, 18 yakut, dokuz zümrüt, dokuz safir, bir ametist ve bir cam parçası dahil olmak üzere birçok mücevherle kaplanmıştır. Sembolik olarak, taç giyme töreni sırasında egemenlik sembolleriyle donatıldığında hükümdarın sağ eline yerleştirilir ve Westminster Abbey’den ayrılırken sol elinde taşınır.

Asa Ve Çubuk (Scepter and Rod)

ingiliz kraliyet mucevherleri 6

Asa ve Çubuk da açık dini sembolizm içeren koleksiyondaki süs eşyalarıdır. Bir çobanın asasına benzeyen bu, hükümdarın halkı için pastoral bakıcı olarak rolünü ifade eder.

Taç mücevherlerinin resmi web sitesine göre, önemi 1066’da Fatih William’ın taç giyme töreninde açıklandı: “Krallıktaki ayaklanma asa tarafından kontrol edilir ve değnek başıboş adamları toplar ve hapseder.”

İlginç bir şekilde, yukarıda bahsedilen Cullinan elmasın bir kısmı (taşları taçlarda yer alır) Kral V. George, 1910’da Cullinan I elmasını (530.2 karat) ona eklediğinde Haçlı Hükümdar Asası’na da dahil edilmiştir.

İngiliz Kraliyet Mücevherleri ile İlgili Videolar

Kardelen Kırılmaz

1992 Bursa doğumlu Muğla Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu