İğne Korkusu (Aşı Korkusu) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İğne korkusu ya da aşı korkusu, enjeksiyon içeren tıbbi prosedürlerden aşırı korkmadır. Tıpta Tripanofobi olarak bilinir. Çocuklarda daha yaygın olma eğilimindedir. İnsanlar büyüdükçe tıbbi prosedürler ve iğne içeren enjeksiyonlar konusunda daha fazla deneyim kazandıkça azalabilir. Ancak bazı insanlar için bu korku yetişkinlik döneminde aşırı, rahatsız edici yaşayabilir. Özellikle de korona virüs aşısı olduğumuz bu dönemde pek çok insanın yaşadığı bir durumdur.
İğne Korkusu Belirtileri Nelerdir?
İğne korkunuz varsa, tıbbi bakım, özellikle enjeksiyon içeren tedavi uygulamaları almaktan korkabilirsiniz. Tıbbi bir işlemden geçmeniz gerektiğinde, işlemden önceki saat ve günlerde, yüksek tansiyon ve yüksek kalp atış hızı yaşamanız doğaldır. Olay anında kan basıncınız hızla düşebilir. Hatta baygınlık geçirebilirsiniz.
İğne korkusunun yaygın belirtileri şunlardır;
- Kaygı
- Baş dönmesi
- Uykusuzluk
- Mide bulantısı
- Hızlı kalp atışı
- Hızlı nefes alma
- Terlemek
- Titreme
İnsanlar ayrıca iğne korkusu nedeniyle tedaviyi reddederlerse tedavilerini etkileyebilecek kaçınma davranışlarına da gireceklerdir. Bazı durumlarda, bu endişe duyguları o kadar şiddetli olur ki, bir kişi panik atak bile geçirebilir.
İğne Korkusunun Tedavisi
Spesifik fobiler için tedaviler genellikle psikoterapi ile başlar. Ancak bazen insanlara durumun neden olduğu kaygı belirtileri ile başa çıkmalarına yardımcı olmak için bazı psikolojik ilaçlar verilir. İğne korkusu tedavisinden uygulanan yöntemler şunlar olabilir;
Psikoterapi
Psikoterapi tedavisi, iğne fobisi gibi belirli fobilerin tedavisi için sıklıkla önerilen tedavidir. Sistematik duyarsızlaştırma gibi teknikler aracılığıyla, yavaş yavaş iğnelere tahammül etmeyi öğrenebilirsiniz.
Sistematik duyarsızlaştırmanın amacı, iğnesiz bir şırıngayı, ardından iğneli bir şırıngayı görerek ve sonunda iğneyi tutmanıza izin vererek, kontrollü, güvenli bir ortamda sizi iğnelere kademeli olarak maruz bırakmaktır. Bilişsel davranışçı terapi, iğne fobisi tedavisinde de oldukça etkili olabilir.
İlaç Tedavisi
Bazı serotonin içeren ve diğer ilaçlar bazen kaygıyı azaltmaya yardımcı olmak için reçete edilebilir. Benzodiazepinler, akut anksiyete belirtilerini hafifletmek için kısa vadede sonuç verebilir. Fakat ilaç kullanmadığınız zaman aynı korkuları yaşayabilirsiniz. En iyi tedavi yöntemi, psikoterapi ile korkunuzun üstüne gitmek ve onu yenmektir.