Sağlıklı Yaşam

İdrar Tutukluğu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar Tutukluğu Nedir?

Üriner sistem hastalıklarından biridir. Mesaneyi tamamen boşaltamama olarak tanımlanır. Akut idrar retansiyonu, hiç idrar yapamama durumudur. Bu tür hastalar acil tıbbi müdahale gerektirir. Diğer bir hastalık türü olan kronik üriner retansiyonda hasta az miktarda idrar yapar ancak mesaneyi tam olarak boşaltamaz.

Günlük içecekler ve kan süzüldükten sonra bu maddeler insan vücudundaki mesane olan mesanede birikir. Bu torba, kişinin sinir sisteminden beyne, kişinin bir an önce idrarını yapması gerektiğine dair sinyallerle doludur. Bu sistemin işleyişinde en ufak bir sorun kişinin idrarını yapamamasına neden olabilir.

İdrar Tutukluğu Nedir?

İdrar yolunu tıkayan böbrek taşları veya idrar yolunun konjenital malformasyonları idrar retansiyonunun nedenlerinden bazılarıdır. İdrarın atılma şekli ya böbreklerdeki taşlar tarafından engellenir ya da prostat büyümesi ile ilgili bir problem vardır.

Kadınlarda İdrar Tutukluğu

Bazı kadınlar kolayca idrara çıkamamaktan ve idrarlarını tamamen boşaltamamaktan şikayet ederler. Buna idrara çıkma bozukluğu da denir. Mesane sarkması, idrar retansiyonu kasları, menopoza bağlı vajinal kuruluk, multipl skleroz, Parkinson veya Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlıklar en yaygın olanlarıdır.

idrar tutuklugu nedir nasil tedavi edilir1

İdrar bozuklukları ve inkontinansı olan kadınlarda aşağıdaki belirtiler gözlemlenir;

  • Alt karın oldukça büyür.
  • Dokunulduğunda şiddetli ağrı yaşanır.
  • Mesaneyi tamamen boşaltmada zorluk çekilir.
  • Zayıf, damlayan veya akan idrar akışı olur.
  • Gün içinde çok az idrar gelir, gelse de çıkılamaz.
  • Mesanenin dolduğunu ancak boşaltılamayacağını hissetmek.
  • Artan karın basıncı
  • İdrar yapma dürtüsü kayboluyor.
  • Geceleri sık sık idrara çıkma dürtüsü ile uyanma.

Erkeklerde İdrar Tutukluğu

Erkeklerde üretranın içinden geçtiği mesanenin ağzında prostat vardır. Ortalama bir genç adamın prostatı 20 gramdır. 50 yaşından sonra genellikle çoğu erkekte büyür. Bu büyüme iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Erkeklerde idrar yapamama yaşlı erkeklerde daha sık görülür.

idrar tutuklugu nedir nasil tedavi edilir 4

Erkeklerde idrar retansiyonu nedeni olarak; psikolojik nedenler ilaç kullanımı, enfeksiyonlar, yaşlanmaya bağlı prostat büyümesi, prostat veya idrar yollarında iltihaplanma, sinir sistemi hasarı, idrar retansiyonu, anüri, mesane ve üretranın patolojik hastalıkları sayılabilir.

İdrar Tutukluğu Tedavisi

İdrar yapamamaktan şikayet ediyorsanız, bir üroloğa görünmelisiniz. Bir idrar testi ve ultrason, doktorunuza idrar retansiyonunu tespit etmek için açıklayıcı bilgiler sağlayacak ve gerekli tedaviye başlayacaktır. Ayrıca günde 10-12 bardak su içmek bu durumun tedavisine yardımcı olabilir. Bilmeniz gereken bir diğer şey ise; aldığınız bazı ilaçlar sinir sinyallerini bloke ederek idrar retansiyonuna neden olabilir. Antihistaminikler, mide ve kas krampları için ilaçlar, antispazmodikler, antidepresanlar ve inkontinansı tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar Tutukluğu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu