İş & Finans

İç Mimar ile Mimar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Halk arasında en çok sorulan sorulardan bir tanesi mimar olan birisine “iç mimar mısın yoksa normal mimar mı?” sorusudur. Genellikle mimarları çok sinirlendiren bu soru için cevap niteliğinde bir yazı hazırladık. Peki iç mimar ile dış mimar arasındaki farklar nelerdir? Hangi bölümü okuyarak mimar olunabilir ve çok daha fazlası burada.

Mimar Nedir?

iç mimar ile mimar arasındaki farklar nelerdir?

Mimar, herhangi bir yapının oluşturulmasından sorumlu kişidir. Yapıların tasarlanması ve kurulmasından görevli olan mimarlar; hem yeni hem de eski binalar ile ilgilenirler. Eski binaların restore edilmesi ve yeni binaların oluşturulmasında en önemli kişilerden bir tanesidir.

Mimar olmak için Türkiye’de birçok üniversitede eğitim alınabilir. Ancak alınan eğitimin kalitesi ve kişinin sonradan kendine neler katabildiği mesleki kariyeri açısından oldukça önemlidir. Bunun için yapılan her şey maddi açıdan geri dönüş sağlar.

İç Mimar Nedir?

ic mimar ile mimar arasindaki farklar nelerdir 4

İç mimar ise bir yerin dekore edilmesi ve tasarlanmasından sorumlu olan kişilere verilen unvandır. Bina hakkında birçok detayı önemle tasarlayan iç mimarlar için; perdeden kapılara kadar her detay titizlikle oluşturulur.

Mimar ile İç Mimar Arasındaki Farklar Nelerdir?

iç mimar

  • Mimar, binanın tasarlanmasından sorumlu kişidir. İç mimar ise bina oluşturulduktan sonra tasarım işi ile ilgilidir.
  • İç mimarlar, mimarlara göre daha fazla detaylarla ilgilenirler.
  • İç mimarlık estetik ile doğrudan ilişkili bir alandır.
  • Mimarlık iç mimarlığa göre daha fazla matematik içerir.
  • Mimarlık, çevre tasarımı ile daha fazla ilgili iken; iç mimarlık için önemli olan bir yapının içinin hangi özelliklerle donatıldığıdır.
  • Mimar, yapıyı seçerken; iç mimar o yapıya neler yapılacağını tasarlar.

Mimar ile iç mimar arasındaki farklar yukarıdaki şekilde gruplandırılabilir. Fakat detaylara inildiğinde iki meslek arasındaki farklar sayılamayacak kadar fazladır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki iç mimar ve mimar birbirlerini besleyen, birlikte çalışması gereken iki önemli meslek dalıdır. İkisinin ayrı ayrı düşünülmesi ve önem sıralaması yapılması oldukça yanlış olacaktır.

İç Mimar Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

iç mimar

İç mimar olmak için aranan en önemli şart gereken üniversite eğitimini almaktır. Mimarlık için eğitim süresi 4 yıldır. Fakat hazırlık okunursa bu süre 5 seneye uzar.

Üniversitede “İç Mimarlık” bölümü okunmalıdır. Önceden mimarlık çatısı altında verilen bu eğitim son yıllarda iç mimarlık olarak ayrılmıştır.

İç mimarlık eğitimi süresince verilen başlıca dersler;

  1. Teknik resim,
  2. Temel tasarım,
  3. Yapı bilgisi,
  4. İç mimarlıkta mekan organizasyonu,
  5. Projeye giriş,
  6. Anlatım teknikleri,
  7. Bilgisayarlı anlatım teknikleri,
  8. Çevre koruma iş sağlığı ve güvenliği,
  9. Desen,
  10. Serbest el çizim teknikleri,
  11. Kurgusal mekanların tasarım kriterleri olarak sıralandırılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu