Hrant Dink Kimdir?
Tam adı: Hrant Dink
Doğum tarihi: 15 Eylül 1954
Doğum yeri: Malatya/Türkiye
Burcu: Başak
Ailesi: Gülvart Dink (annesi), Salvirt Dink (babası), Yervant Dink (kardeşi), Hosrop Dink (kardeşi)
Eşi: Rakel Yağbasan
Çocukları: Arat Dink, Sera Dink, Delal Dink
Mesleği: Gazeteci, Yazar
Aktif Yılları: 1980 yılından bu yana
Sosyal Medyada
Hakkında
Hrant Dink kimdir? Hrant Dink, Agos Gazetesi kurucularından ve genel yayın yönetmeni. İnsan Hakları ve düşünce konulu pek çok ödülünün sahibidir.
Hrant Dink, 15 Eylül 1954 tarihinde Malatya‘da dünyaya gözlerini açmıştır. 1961 yılında ailecek İstanbul’a yerleşmelerinin ardından anne ve babası ayrılan Dink ve iki kardeşi, Gedikpaşa‘da bulunan Ermeni Kilisesi Yetimhanesi’ne yerleştirilmişlerdir.
İlkokulu söz konusu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu‘nda okumuş olan üç kardeş, yaz dönemlerinde de Tuzla’daki kamp yerinde zamanlarını geçirmişlerdir. Dink, ortaokulu Becziyan, liseyi ise Üsküdar’da bulunan Surp Haç Tıbrevank yatılı okulunda okumuştur.
Türkiye Komünist Partisi çatısı altında siyaset yapan Hrant Dink, yakalanması durumunda herhangi örgüt ile Ermeni Cemaati arasında bir ilişkilendirme olmasın diye mahkeme kararı ile adını Fırat olarak değiştirmiştir.
Lisenin son sınıfındayken sol görüşlerinden ötürü okuldan atılmış ve ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi‘nde Zooloji eğitimi almış ve kısa zaman içinde 1975 yılında kendisi ile ayn yetimhanede büyüyen Rakel Yağbasan ile dünya evine girmiştir. Bu dönem içinde Türkiye Ermeni Patriği Şınork Kalustyan‘ın yanında çalışmaya başlamıştır.
Zooloji bölümünden mezun olmasının ardından İstanbul Üniversitesi Feslefe Bölümü‘ne kayıt olan ve bu dönem içinde 3 çocuk sahibi olan Hrant Dink, son sınıftayken okulu yarıda bırakmıştır. Denizli’de Piyade Alayı‘nda sekiz ay askerlik yapmıştır.
1980-1990 yılları arasında kardeşleri ile birlikte kurmuş oldukları kitabevi ve kırtasiye işlerini yürütürken, eşi Rakel ile beraber açılışının üzerinden 21 yıl sonra 1983 yılında Ermeni Kilisesi Vakfı‘nın elinden alınarak, devlet tarafından el konulmuş olan, kendileri gibi Anadolu’nun dört bir yanından gelen yoksul ve kimsesiz çocukların yetiştirildiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı‘nı yönetmeye başlamıştır.
Bu dönem içerisinde Marmara Gazetesi‘nde Çutak imzası ile Ermeni tarihi ile ilgili Türkiye’de çıkan kitaplara yönelik eleştirileriyle yazarlık yaşamına adım atan ve basında birtakım haberlere göndermiş olduğu düzeltmeler ile devam eden ve adını duyurmuştur.
Hrant Dink, Patrikhane’ye, Ermeni toplumunun oldukça kapalı yaşadığını iddia ederek, kendilerini iyi bir biçimde ifade ederlerse önyargıların ortadan kalkacağı düşüncesini iletmesinin ardından, bu amacı güdecek Türkçe bir gazete çıkarmayı teklif etmiştir.
5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanmış olan Agos Gazetesi’nin kuruculuğunu, başyazarlığını ve yönetmenliğini üstlenen Hrant Dink, Agos‘un dışında Zaman ve Birgün Gazetesi‘nde de yazmıştır.
Yazılarında genel olarak barış içinde yaşaması gerektiğini ifade eden Hrant Dink, Ermeni Cemaati’nin, Patrikhane‘nin dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini düşünen ve Ermeni Diasporası‘na, 1915-1917 olayları için “soykırım” sözcüğünün içermediği daha yumuşak bir muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunmuştur.
Ekim 2005 tarihinde “Türklüğe Hakaret” gerekçesi ile 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Aldığı ceza ile kendisine haksızlık yapıldığını düşünen Dink, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmüştür.
2005 yılında, Türkiye‘de İnsan Hakları Derneği eli ile, “Ayşe Nur Zarakoğlu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”ne layık görülmüş, 2006 yılında da Alman Stern Dergisi ve Kurucusu Henri Nannen adına, “Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik” ödülünü almıştır.
Aynı yıl içinde 18 Kasım 2006‘da Hollanda’da verilen, Pen Award‘da “Fikir ve Düşünce Özgürlüğü” ve 24 Kasım‘da da Norveç‘te, Bjornson‘da “İnsan Hakları Ödülü” gibi dünya çapında iki farklı ödülün sahibi olmuştur.
Hrant Dink, eşi Rakel Yağbasan ile evliliğinden Delal, Arat ve Sera adında üç çocukları dünyaya gelmiştir.
Çeşitli sivil toplum örgütleri ve demokratik platformlarda görev alan Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde, İstanbul Şişli’deki Halaskargazi Caddesi üzerinde yer alan, yazılarını yazmış olduğu Agos Gazetesi binasının önünde uğramış olduğu silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirmiştir.
Hrant Dink Ödülleri
- 2005 – İnsan Hakları Derneği – “Ayşe Nur Zarakolu ve İfade Özgürlüğü Ödülü”
- 2006 – Alman Stern Dergisi “Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü”
- 2006 – “Pen Award Fikir ve Düşünce Özgürlüğü Ödülü”
- 2006 – “Bjornson İnsan Hakları Ödülü
Hrant Dink Kitapları
- İki Yakın Halk İki Uzak Komşu – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- Bu Köşedeki Adam – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- Être Arménien en Turquie – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- Deux peuples proches, deux voisins lointains: Arménie-Turquie – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- Von der Saat der Worte – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- L’inquietudine della colomba. Essere armeni in Turchia – Hrant Dink Vakfı Yayınları
- Chroniques d’un journaliste assassiné – Hrant Dink Vakfı Yayınları